Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Сем. Rosaceae (Розоцветни) Джанка

Джанка

Сем. Rosaceae (Розоцветни)

Джанка - изображение

Джанка (Prunus cerasifera) представлява красиво цъфтящо дърво или храст, което ражда малки, в повечето случаи с кисел вкус плодове, принадлежащо към семейство Розоцветни (Rosaceae).

Устройство на джанка:

дърво джанка

 

Джанката израства на височина от 6 до 15 метра. Листата на вида са широколистни, с размери 4-6 см. Това дърво е едно от първите цъфтящи в умерените ширини, като обикновено започва още през февруари.

 

 

цветове на джанка

 

Цветовете на джанката са красиви бели, с размери около два сантиметра в диаметър. Плодът може да бъде жълт, червен, жълто-червен, с диаметър 2-3 см. Зрее от юли до средата на септември.Разпространение на джанка

Този вид растение е разпространено в Централна и Източна Европа, Близкия Изток и отчасти в Северна Америка. За родина на джанката се предполага, че е Балканският полуостров и Средна Азия.

Използваема част на джанка

Употребяваната част от джанката са цветовете, плодовете и листата й.

Химичен състав на джанка

Плодовете на джанките не са особено богати на витамин С, но съдържат витамини А, В4, В9 и К. Съдържат още калий, калций, магнезий и фосфор, органични киселини и пектин. Костилките на джанката, подобно на други членове от семейство Розоцветни (Rosaceae), съдържат гликозиди, включително амигдалин. При разграждането на тези вещества се образува водороден цианид под формата на газ.

Приложение на джанка

Джанките са много добър източник на енергия. Плодовете на това растение имат добро диуретично и слабително действие. Предполага се, че те са полезни при подагра, ревматизъм и за понижение на холестерола. Също така подпомагат обмяната на веществата, предпазват от остеопорза и повлияват положително симптомите на менопаузата. В китайската медицина, плодовете се употребяват като средство против повръщане. Листата на дървото съдържат кумарин – вещество, което има противосъсирващо действие, като предотвратява образуването на тромби в артериите и вените. Цветовете са едни от 38-те цвята използвани за получаване на Цветните елексири на Бах, прилагани като метод на лечение в алтернативната медицина.

Джанка в кулинарията:

сос от джанки

Джанките са застъпени широко в грузинската кулинария. От тях се прави Ткемали сос, който се използва с риба, месо, картофени и тестени изделия. Сочното месо на плодовете на джанките се използва и в българската национална кухня, като от него се приготвят компоти, конфитюри, сладка, трушии, месни гювечи. От тях се произвежда емблематичната за България ракия, наречена още „джанковица“.

Флорална декорация:

бонзай джанка

 

 

Красивите снежнобели цветове и богатата зеленина, правят джанката предпочитано дърво за декорация на градини.

Този вид се използва и за направата на бонсай или други форми на жива склуптура.

 

 

 

Интересни факти за джанката:

Екстракти от цветовете на джанката са използвани от д-р Едуард Бах за лечение на хора, страдащи от страх за загуба на самоконтрол. Използват се още като лекарство при състояние на напрегнатост и при пациенти на ръба на нервно разстройство. Цветните елексири на Бах, в които джанката участва, като цяло се прилагат при нарушения в менталните и емоционални състояния.

Внимание!

Употребата на джанка не довежда до развитие на нежелани ефекти. Но прекомерната й консумация може да провокира стомашно-чревни проблеми.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаСъставкиАлтернативна медицинаХранене при...ЛеченияМедицински изследванияИсторияЛайфстайлНовиниЗдравни проблемиОрганизацииИнтервютаСпортСпециалисти