Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Сем. Rosaceae (Розоцветни) Вишна

Вишна

Сем. Rosaceae (Розоцветни)

Вишна - изображение

Вишна (Cerasus vulgaris) представлява овощно дърво, чиито плодове и зелена маса притежават лечебни свойства. Принадлежи към семейство Розоцветни (Rosaceae). Сортовете вишна наброяват около 300, от които у нас виреят 40-50.

УСТРОЙСТВО:

 

Вишната израства на височина до 8 метра. Има широка, несиметрична корона. Листата й са с елипсовидна до яйцевидна, продълговата форма, с последователно разположение на клончетата. По дръжките им понякога се установяват една или две жлези.

 

 

Цветната маса на дървото е бяла, с големина около 2-3 см в диаметър. Цветчетата са събрани от 2 до 4 на брой в сенниковидни съцветия. В основата си разполагат с малки листенца, а венчелистчетата и чашелистчетата са по 5 на брой. Цъфти през април-май месец.

Плодовете са червени, с костилка и със сферична форма.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

За родина на вишната се приемат Мала Азия и Кавказ. Накои смятата, че това е Балканският полуостров. Дървото се среща както в диво, така и в култивирано състояние. Развива се добре на надморска височина до 1500 метра.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Употребяват се плодовете, дръжките и листата на вишната. С лечебна цел най-вече се използват дръжките на узрелите плодове. Дървесината й също намира приложение в бита.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • плодове - съдържат инвертна захар и захароза, азотни съединения, свободни киселини, танини, инозин, фенолни съединения, минерални соли, органични киселини, витамини (С, К, група В, РР, провитамин А), микро- и макроелементи.
  • дръжки и листа - съдържат танини, захар, лимонена киселина, кварцетин, кумарин.

Във вишните се откриват още кемпферол, антоцианини, ябълчна киселина.

ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • диетично и лечебно;
  • освежаващо и ободряващо;
  • общоукрепващо действие;
  • противовъзпалително и антисклеротично;
  • кръвоспиращо;
  • капиляроукрепващо;
  • силно пикочогонно действие - при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур (улеснява изхвърлянето им);
  • помага при асцит, отоци;
  • анемия, хепатит, рахит;
  • благоприятства състояния, придружени с високо кръвно налягане и запек;
  • помага при възпаление на простатната жлеза;
  • повлиява импотентност;
  • подпомага полова немощ при мъжете;
  • повлиява нередовната и обилна менструация;
  • прилага се още при чернодробни и бъбречни заболявания;
  • укрепва сърдечната система;
  • диария;
  • кашлица.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

  • вътрешно - отвара;
  • във козметиката - използват се необагрящи сортове вишни;
  • в хранителната промишленост - за производство на сладка, компоти, ликьори, конфитюри, желета и други.

В народната медицина вишната се използва като средство за отхрачване, при болки в ставите, кръвотечение от носа (тампон от ситно нарязани листа), повърхностни рани. При жълтеница добре действат сварени пресни листа в мляко. Отвара от дъжките на плодчетата действа диуретично, повлиява хипертония, има кръвоспиращ ефект (особено при по-обилно менструално кървене), укрепва сърдечния мускул. Сокът от вишни повлиява положително заболявания на дихателната система.

Кумаринът, съдържащ се в дръжките предпазва от съсирване на кръвта, инфаркт, тромбози. Те заедно с плодовете притежават и противовъзпалителни свойства, както и помагат за изхвърляне на песъчинки от пикочните пътища. При пясъци в бъбреците и подагра помага и приемът на счукани костилки на прах или приготвена отвара от тях. Отвара от корените на дървото се използва при язва на стомаха, а от клонки при стомашно-чревни разстройства.

Вишневият плод е полезен при хипертония и висок холестерол. Други неразположения, при които оказва благоприятен ефект са: висока температура, хроничен запек, болести на нервната система, епилепсия, воднянка (имат диуретичен ефект), оток, дизентерия и диария. Плодове с прясно мляко са много полезни при ставни заболявания. Внимателно, вишните трябва да се консумират от пациенти със заболявания на храносмилателния тракт, поради съдържанието им на целулоза - не така груба, както при други плодове и зеленчуци. Плодът е много подходяща храна за спортисти и диабетици, поради ниския му гликемичен товар.

 

Вишната намира приложение и във флоралната декорация. Причина за това са красивите й цветове, които се развиват преди листната маса, като растението прилича на посипано със сняг.

Всички представители на вида цъфтят богато в различни нюанси на розово-червеното, освен в бяло като Cerasus vulgaris.

 

Изключително много е застъпено приложението й в кулинарията. Влиза в състава на сладкиши, напитки, плодови салати и на много други известни ни кулинарни произведения. Вишните освен, че се използват като основна съставка в тях, са и част от декорацията им. Често се консервират в домашни условия. Осезаемо подобрява апетита.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

  • отвара - 10 грама сухи дръжки се варят в 250 мл вода за 5 мин. Отварата се прецежда, разделя се на 3 равни части и се изпива за един ден. Приемът й продължава до получаване на ефект.
  • извлек - 30 грама вишневи дръжки се кипват в 1 литър вода. След това с получената течност се заливат половин килограм изчистени нарязани ябълки или вишни. Оставят се да престоят така около 20 минути, след което се пасират през марля. Получената напитка се консумира за 24 часа.
  • водно-спиртен извлек - приготвя се от плодове и плодни дръжки.

Запарка от вишна помага при висока температура и утолява жажда. Отварите от дръжките на плодовете са с изразено диуретично действие, затова се прилагат успешно и при състояния на високо кръвно налягане и диария.

Още по темата:

4.1, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛеченияМедицински изследванияБотаникаХранене при...СнимкиЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиРецептиДиетиЛайфстайлАлтернативна медицинаИсторияСпортЗаведения