Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Сълзене от двете очи

Сълзене от двете очи

Сълзене от двете очи - изображение

Сълзене от двете очи: състояния, при които се наблюдава секреция от очите. Секретът може да бъде воднист, прозрачен или по-гъст, жълтеникав и лепкав. По време на сън, когато очите са затворени продължително време, изтичащият секрет може да доведе до слепване на клепачите и миглите. Секрецията може да се наблюдава от едното или двете очи и би могла да е придружена от сърбеж, зачервяване на очите, парене, замъглено зрение, болка, чувствителност към светлина и други.

Сълзенето от двете очи може да се дължи на различни причини и заболявания като:

  • Болести на окото и придатъците му - конюнктивит (алергичен, вирусен, бактериален), блефарит, блокиран слъзен канал, ектропион, язви на роговицата, сух кератоконюнктивит, възпаление на Мейбомиевите жлези, ечемик на окото, дакриоцистит, сухота в очите.
  • Болести на дихателната система - настинка.
  • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - алергична реакция, попадане на чуждо тяло в окото, абразио на роговицата, травма на окото.
  • Болести на кожата и подкожната тъкан - еритема мултиформе, синдром на Стивънс-Джонсън (Stevens-Johnson syndrome), псориазис.
  • Инфекциозни и паразитни болести - очен херпес (Herpes zoster ophthalmicus), трахома.
3.4, 7 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (6)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Сълзене от двете очи

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА