Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Инфекции, предавани предимно по полов път Гонококова инфекция Гонококова инфекция на окото

Гонококова инфекция на окото МКБ A54.3

Гонококова инфекция на окото МКБ A54.3 - изображение

Гонококовите инфекции се причиняват от бактерията Neisseria Gonorrhea, Gram (-) диплокок.

Гонореята е предимно полово предавано заболяване, което обаче в някои редки случаи се предава от човек на човек безполово.

Гонококът представлява микроорганизъм с овална форма, съставен от две части, наподобяващи бобени зърна, разположени с вдлъбнатините си едно срещу друго и обвити в обща капсула. Патогените проявяват тропизъм към цилиндричния епител (например лигавицата на уретрата), но могат да причинят възпаление и на плоския епител (влагалището), поради някои биохимични особености.

При новородените гонококовата инфекция се представя главно като гонококова инфекция на окото.

Детето се заразява по време на раждането при преминаване през родовите пътища на болна от гонорея майка. Възниква гонококова офталмия на новороденото.

Симптомите се проявяват между 2 и 5 дни след раждане. Офталмията на новороденото започва остро. Налице са възпалителни промени - зачервяване на очите, оток, болка, парене и слепване на клепачите. Ако инфекциозният процес не се овладее навреме, състоянието се задълбочава, събралата се гной пробива роговицата на детето, причинявайки сериозни усложнения, включително слепота.

Поради риск от гонококова офталмия на новороденото е въведена в акушерската практика профилактика на Креде, при която след раждането се накапва разтвор на сребърен нитрат в двете очи.

При попадане на заразен секрет по време на полов акт в очите може да се развие гонококова инфекция на окото, която протича най-често като гонококов конюнктивит и гонококов иридоциклит.

Клиничната картина протича със зачервяване и оток на клепачите, разязвяване на роговицата на окото с наличие на гнойна секреция, която може да предизвика слепване на клепачите. При опит да се отлепят клепачите, ексудатът изтича под налягане. Конюнктивата е хеморагична. Ако не се проведе лечение, настъпва улцериране и перфорация на корнеята, което води до слепота.

Подробна информация за гонококов конюнктивит можете да прочетете тук:

Подробна информация за гонококов иридоциклит можете да прочетете тук:

Диагнозата се поставя на базата на анамнезата и микробиологичното изследване.

Лечението на гонококова инфекция на окото е консервативно, като се прилагат антибиотици от пеницилиновия ред или широкоспектърни антибиотици в лечебен курс от пет до седем дни.

3.2, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Гонококова инфекция на окото МКБ A54.3

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки