Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Болезнени сексуални контакти

Болезнени сексуални контакти

Болезнени сексуални контакти: чувство за дискомфорт и болка в областта на половите органи по време на и/ или след полов акт. Болката може да бъде описана като пробождане, парене или сърбеж. Болезнените сексуални контакти са известни като диспареуния.

В зависимост от причината, болезненият полов акт може да бъде постоянен проблем или да възникне спорадично. Болката по време на коитус може да влоши сексуалната активност.Често става въпрос за болка или дискомфорт във вулвата (вулводиния), която може да се дължи на раздразнена кожа и обриви.

Болезненият сексуален контакт може да бъде свързан с основно, хронично заболяване, което засяга репродуктивната система и други части на тялото. Възможно е болката по време на половия акт да се дължи на психологически фактори, след сексуално насилие, изнасилване или травма.

Болезненият полов акт може да бъде симптом за сериозно заболяване и животозастрашаващо състояние. В случаи на много силна болка, внезапно появила се висока температура, втрисане и тахикардия (ускорен сърдечен ритъм) е необходима спешна медицинска помощ.

Болезнени сексуални контакти може да се дължат на дефлорация, вагинална сухота, менопауза, вагинизъм (неволеви контракции на влагалищните мускули), гъбични инфекции (микоза), полово преносими инфекции, туморни образувания, ендометриоза, непоносимост към лубриканти и латекс и други.

3.7, 6 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Болезнени сексуални контакти

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА