Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Радиоизотопно изследване на слюнчени жлези Инструментални изследвания Радиоизотопно изследване (Сцинтиграфия)

Радиоизотопно изследване на слюнчени жлези

Радиоизотопно изследване на слюнчени жлези - изображение

При радиоизотопното изследване на слюнчени жлези се използва специална камера и радиоактивен елемент, за да се получи образ на слюнчените жлези. Този тест може да бъде от полза за откриване причината за ксеростомия (суха уста) или подуване на жлезите.

Радиоактивният маркер се прилага интравенозно, обикновено през вена на ръката. Маркерът циркулира с кръвта и достига слюнчените жлези. Специална камера улавя количеството маркер, което се задържа в слюнчените жлези.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Препоръчва се извършването на радиоизотопно изследване на слюнчените жлези в следните случаи:

 • За да се открие причината за подуването на големите слюнчени жлези. То може да бъде причинено от инфекция (абсцес), възпаление, киста
 • Определяне от кой вид са дадени тумори на слюнчените жлези
 • Откриване на причините за ксеростомия. Причините за суха уста могат да бъдат например запушване на слюнчен канал, новообразувание в слюнчена жлеза и др.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди радиоизотопно изследване на слюнчени жлези трябва да съобщите на лекаря:

 • Ако сте бременна
 • Ако кърмите - в този случай трябва да се използва изкуствена храна, за да не попадне радиоактивен маркер в организма на бебето чрез майчиното мляко
 • Ако са ви правили друго радиоизотопно изследване наскоро - изследването на слюнчените жлези може да бъде отложено

 

Метод на провеждане на изследването:

Самото радиоизотопно изследване на слюнчени жлези обикновено се прави от лаборант, а резултатите се интерпретират от специалист по радиология или нуклеарна медицина.

По време на изследването стоите неподвижно с поставена в областта на шията специална камера. Венозно се инжектира малко количество радиоактивен маркер.

Камерата сканира за радиолъчи, отделени от маркера. На всеки няколко минути се правят снимки. За да се постигне максимално добро качество на изображението е важно да се стои неподвижно. Възможно е след първите снимки да стимулират слюнчената ви секреция с лимон, след което да се направят още снимки.

Цялата процедура отнема около 1 час.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на радиоактивно изследване на слюнчени жлези не се усеща болка. Може да се появи зачервяване и чувство на затопляне от радиоактивния маркер.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Въпреки, че при радиоизотопно изследване на слюнчени жлези се използва радиация, вероятността от увреждане на организма е нищожна. Използваните количества радиация при този вид изследвания са много малки.

Алергичните реакции към маркера са много редки.

 

Резултати от проведеното изследване:

Резултатите от радиоизотопно изследване на слюнчените жлези обикновено са готови до 2 дни.

 

   Нормални стойности:

 • Нормално разпределение на маркера в жлезите и нормалното му излъчване със слюнката
 • Слюнчените канали са проходими. Секрецията на слюнка се засилва при стимулация с лимон

 

   Отклонения от нормата:

 • Маркера не се разпределя равномерно в жлезите
 • Невъзможност за нормално отделяне на маркера със слюнката (притискане на каналите от тумори, запушване от конкременти, възпаление)
 • Излъчването на маркер със слюнката е намалено
 • Натрупването на маркет в околоушните слюнчени жлези е силно увеличено (често е признак на паротит)

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Радиоизотопно изследване на слюнчени жлези не се прави по време на бременност, защото плодът е по-чувствителен на лъчения от зрелия организъм и е възможно да бъде увреден.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияЛюбопитноХранене при...Клинични пътекиЛеченияИсторияБотаникаНовиниФизиологияЛайфстайлАлт. медицинаЗдравни съветиСпециалистиЗаболявания (МКБ)ПатологияСнимкиНормативни актовеПсихологияМикробиологияСпортСоциални грижиЗаведенияОрганизации