Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания КТ на маточната шийка Инструментални изследвания Образна диагностика Компютърна томография, КТ (Скенер)

КТ на маточната шийка

КТ на маточната шийка - изображение

КТ (компютърна томография или скенер) на маточната шийка е неинвазивно изследване на маточната шийка. КТ е образна радиографска техника, при която с помощта на рентгенови лъчи се извършват срезови образи на изследваните тъкани.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Провеждането на КТ на маточната шийка се препоръчва да се извърши при съмнение за някое от следните нарушения и заболявания на женската полова система:

  • възпалителни процеси, разположени в малкия таз;
  • туморни образувания или метастази (разпространение) на раковите неоплазми в областта на маточната шийка.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Провеждането на КТ на маточната шийка се препоръчва да се извърши при съмнение за някое от следните нарушения и заболявания на женската полова система:възпалителни процеси, разположени в малкия таз;туморни образувания или метастази (разпространение) на раковите неоплазми в областта на матката.

 

Метод на провеждане на изследването

По време на КТ на маточната шийка не е необходимо да се използва анестезия. Изследването е неинвазивно и не предизвиква болкови усещания за пациента.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на извършване на КТ на маточната шийка пациентът няма да усеща болка.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Не са описани рискове или усложнения от извършването на КТ на маточната шийка. Съществува минимално облъчване за пациента, което в никакъв случай не води до усложнения и тежки последици за неговото здраве.

 

Резултати от проведеното изследване:

Нормални стойности:

  • маточната шийка е с нормална форма, структура и разположение;
  • липсват обем заемащи туморни формации;

 

Отклонения от нормата:

  • наличие на патологично изменена структура на маточната шийка, атипична големина и морфология;
  • наличие на обем заемащи туморни образувания.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Не са описани случаи, при които провеждането на КТ на маточната шийка е противопоказано. При бременни жени е необходима предварителна консултация със специалист, поради риск от настъпване на усложнения за развитието на плода.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияЗдравни съветиАлт. медицинаИсторияНовиниСнимкиЛюбопитноЛайфстайлОрганизацииНормативни актовеЛеченияПсихологияХранене при...Здравни проблемиСоциални грижиСпортФизиологияВидеоБотаникаАнатомияНаправления в медицината