Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Биопсия на дебелото черво Диагностични пункции и биопсия

Биопсия на дебелото черво

Биопсия на дебелото черво - изображение

Биопсия на дебелото черво е медицинско инвазивно изследване, което се извършва с диагностична, диференциално-диагностична насока и за определяне на хистологията (препарата от тъканта) и степента на развитие на неопластичния процес, ако специалистът се съмнява за наличието на такъв. Биопсията на дебелото черво има голямо значение за поставяне на правилна диагноза преди започване лечението на пациента.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Биопсия на дебелото черво се препоръчва да се извърши при следното:

  • визуализиран полип по лигавицата на дебелото черво, установен при колоноскопия (оптическо наблюдаване на дебелото черво през ректума);
  • наличие на патологични и съмнителни примеси в изпражненията - кръв, слуз, гной;
  • болезненост при дефекация;
  • скрининг за формации на дебелото черво - при данни за близък роднина с рак на дебелото черво (понеже ракът на дебелото черво има известна фамилна обремененост).

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди извършване на биопсия на дебелото черво е необходимо пациента да приеме очистителни и лаксативни препарати ден преди изследването. А непосредствено преди извършване на медицинското изследване се прави очистителна клизма на пациента. Важна задача на медицинските специалисти е да подготвят пациента психически за предстоящата интервенция и да му вдъхнат доверие, така че той да им съдейства и изпълнява техните съвети.

 

Метод на провеждане на изследването

Преди извършването на биопсия на дебелото черво физиологичните показатели на пациента се поставят под мониториране - дишане, артериално налягане и сърдечна дейност. Преди и по време на манипулацията се извършват необходимите инфузии на медикаменти. Пациентът е под венозна анестезия и заема странично положение в болничното легло. През аналното отвърстие се въвежда бавно и внимателно фиброоптичен апарат, снабден с необходимите инструменти за извършване на биопсията. Извършва се оглед на дебелочревната лигавица и от съмнителното място се взима, малко парченце тъкан. Взетият материал се изпраща до специалисти по патоанатомия и те изготвят хистологични или цитологични препарати. Последните се наблюдават под микроскоп, след което медиците поставят съответната диагноза.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на извършване на биопсия на дебелото черво пациентите се намират под венозна анестезия и няма да изпитват болка. Възможно е леко дискомфортно чувство, което бързо се преустановява, тъй като манипулацията е краткотрайна.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При извършване на биопсия на дебелото черво усложненията и рисковете са редки, някои от тях са следните:

  • кървене от ректума;
  • подуване на корема и повишено газоотделяне;
  • проникване на инфекция, ако не се работи с добре почистени стерилни инструменти;
  • много рядко по невнимание може да се перфорира стената на дебелото черво.

 

Резултати от проведеното изследване:

Нормални стойности:

  • не се установяват ракови или абнормални клетки, липсват сраствания и разраствания на тъканите.

Отклонения от нормата:

  • наличие на доброкачествено или злокачествено образувание на дебелото черво.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Биопсия на дебелото черво не трябва да се извършва при наличие на дивертикули и инфекциозни процеси, локализирани в областта на ректума, поради риск от разпространение на инфекцията.

Още по темата:

3.7, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Биопсия на дебелото черво

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиИзследванияНовиниИнтервютаЛеченияЛюбопитноПатологияХранене при...СнимкиЗдравни съветиАлт. медицинаФизиологияИсторияБотаникаЛайфстайлНаправления в медицинатаЗаболявания (МКБ)СпециалистиОрганизацииНормативни актовеПроизводителиЗаведенияПсихологияСпортСоциални грижи