Начало Медицинска енциклопедия Лечения Химически пилинг Неконвенционално лечение

Химически пилинг

Химически пилинг - изображение

Тайната на вечната младост се крие в правилната, оптимална, подходяща и индивидуализирана грижа за кожата. Кожата, в качеството си на най-големия орган в човешкото тяло, изисква оптимални грижи.

Грижата за кожата преминава от пълноценното хранене (набавяне посредством храната на всички необходими витамини, минерали, аминокиселини, есенциални мастни киселини, антиоксиданти), през протекцията срещу вредните въздействия (замърсявания от околната среда, ултравиолетова радиация от слънчевата светлина, химически дразнители и други) и достига до локалните грижи.

Локалните грижи за кожата от своя страна са многобройни и включват почистване на кожата с подходящи средства (от грим и замърсители), подходяща козметика за ежедневна употреба (хидратиращи средства, слънцезащитни продукти), средства за хидратация, защита и подмладяване посредством поддържане на оптимални нивата на колагена (емолиенти, антиоксиданти, препарати, съдържащи Q10 и други), но също и някои процедури, които спомагат за отстраняване на повърхностния слой на кожата, реновиране и възстановяване на различни кожни увреждания, белези, следи от акне, фини линии и други.

С помощта на химически пилинг, извършен от подходящ и добре обучен за целта специалист (дерматолог), се постигат завидни резултати и видимо се подобрява качеството на кожата, като този вид пилинг може да се приложи както на лицето (най-често), но също и на проблеми места, засегнати например от акне (гръб, деколте) по преценка на лекуващия лекар.

При спазване на всички необходими съображения за постигане на оптимални резултати и минимизиране рисковете от изява на различни по тежест нежелани ефекти в ръцете на адекватен специалист, използващ качествени материали ще получите така желания резултат, като в зависимост от състоянието на вашата кожата може да комбинирате химическия пилинг с други средства и методики за подмладяване, разкрасяване и озаряване на кожата.

 Какво представлява химически пилинг?

Какво представлява химическият пилинг?

По същество химическият пилинг представлява манипулация, при която след подходяща предварителна подготовка кожата на лицето (най-често, но може да се приложи и на други части от тялото) се обработва с подходяща субстанция, предизвикваща различно по дълбочина отпадане на повърхностния кожен слой.

Химическият пилинг често се извършва от козметици, но за предпочитане е да се дверите на лекар със специалност в областта (дерматолог) с цел минимизиране рисковете от неправилно изпълнение на процедурата, поява на усложнения и нежелани ефекти.

В зависимост от вида на използваните агенти се различават няколко вида химически пилинг, а именно:

 • гликолова киселина: най-често използваният агент за химически пилинг, особено когато целта е намаляване на видимостта на фините линии и пораженията от слънчевите лъчи
 • салицилова киселина: значително по-силен агент, който прониква в дълбочина и е особено подходящ за мазна кожа с белези на акне или умерено до тежко проявено акне
 • млечна киселина: пилингът с млечна киселина е щадящ за кожата и се препоръчва при дехидратирана и суха кожа, при наличие на чувствителна кожа, за премахване на пигментни петна и други
 • плодови ензими: отличават се с антибактериална активност, поради което често се прилага при склонна към акне кожа, сензитивна и дехидратирана кожа
 • винена или ябълчена киселина: подходяща алтернатива с минимален дразнещ ефекти за извършване на повърхностен пилинг
 • трихлороцетна киселина: тази киселина се отличава с по-голяма активност и проникване в дълбочина, поради което се използва при умерен до дълбок пилинг, особено за отстраняване на фини линии и бръчки, белези от акне, наличие на големи пори, пигментации и други
 • карболова киселина: най-силният пилинг агент, който намира приложение за извършване на дълбок пилинг

Тъй като всяка от тези субстанции може да предизвика различно по тежест дразнене на кожата се препоръчва провеждане на предварителна подготовка. За целта вашият дерматолог ще ви препоръча използването на определени козметични средства, средно между две и три седмици преди извършването на процедурата. Подходящата предварителна подготовка на кожата значително ще намали рисковете от поява на различни по тежест странични ефекти и усложнения.

В зависимост от степента на проникване на пилинг агентите се различават три вида химически пилинг:

 • повърхностен: това е най-щадящата форма на химически пилинг, която изключително рядко дава странични ефекти, но и продължителността на ефекта е най-кратка. Използва се за мигновено озаряване на кожата, но в зависимост от типа кожа при всеки отделен пациент, както и от наличието на различни увреждания (петна, белези, акне, фини линии) при някои пациенти не се отчита значителен видим ефект. Процедурата обикновено се прилага няколко пъти, като за постигане на видими резултати са необходими средно между три и пет процедури
 • пилинг със средна дълбочина: това е така наречената златна среда, при която агентите проникват достатъчно дълбоко за постигане на желаните резултати още след първата процедура, като рисковете от сериозни нежелани ефекти са относително ниски. По време на самата процедура може да усещате парене и дискомфорт, а периодът за пълно възстановяване обикновено е около една до две седмици
 • дълбок пилинг: най-агресивният вид пилинг, който от своя страна води до постигане на значителни резултати при наличие на силни и тежки увреждания на кожата. Възстановителният период обикновено е около двадесет дни, като са възможни различни по тежест странични ефекти, които с подходяща грижа и в ръцете на достатъчно добър и опитен специалист бързо се тушират

Изборът на пилинг агент и дълбочина на проникване на химическия пилинг се определя от съответния специалист, ангажиран с извършването на манипулацията, като значение имат видът (мазна, суха, нормална, смесена кожа), наличието на увреждания (белези, фини линии и бръчки, акне, пигментни петна и други), чувствителността на кожата, а дори и цветът на кожата (като правило при пациентите с по-светла кожа се постигат по-добри резултати).

 При кои състояния се извършва химически пилинг?

При кои състояния се препоръчва извършване на химически пилинг?

С различните видове химически пилинг се постигат различни резултати в зависимост от желанията, проблемите и нуждите на конкретния пациент.

Най-общо с помощта на химическия пилинг се постига цялостно озаряване, подмладяване и освежаване на кожата на третираната зона, но при наличие на специфични нужди (акне, поражения от слънчевите лъчи и други) се прилагат различните видове пилинг.

Така например повърхностният химически пилинг се прилага най-често при следните състояния:

 • при наличие на суха кожа
 • за контрол над акне
 • намаляване видимостта на леки пигментации
 • за отстраняване на повърхностни кожни недостатъци
 • при наличие на леки поражения на кожата вследствие ултравиолетовите лъчи
 • за постигане на свеж и младежки вид на кожата

Това е една от най-често прилаганите процедури във връзка с краткия възстановителен период и минималният риск от поява на странични ефекти. Тази форма на химически пилинг е подходяща и при пациенти с чувствителна кожа.

Химическият пилинг с умерено проникване в дълбочина се прилага най-често при следните състояния:

 • помага в борбата с фините линии, като ги премахва или намалява силно тяхната видимост
 • редуцира белезите по рождение по лицето
 • изравнява тена и намалява пигментацията и видимостта на петната
 • подобрява състоянието на сухата кожа
 • намалява видимостта на белезите в резултат от тежко акне
 • подобрява вида на увредена от слънцето кожа
 • води до цялостно подмладяване на лицето

Това е една от най-предпочитаните форми на химически пилинг, тъй като води до постигане на желаните ефекти, има относително кратък възстановителен период (не повече от две седмици), крие нисък риск от странични ефекти и обикновено е необходима само една процедура за постигане на желаните резултати.

Дълбок химически пилинг се назначава при определени пациенти, обикновено за лечение на тежки и дълбоки увреждания на кожата. Най-често се прилага за:

 • отстраняване или намаляване силно видимостта на дълбоки белези от акне
 • намаляване на видимостта или пълно премахване на по-дълбоки линии и фини бръчки
 • контрол при умерено до тежко акне
 • подпомага контрола над появата на дълбоки бръчки
 • премахване на старчески петна
 • премахване на преканцерозни образувания по кожата
 • подмладяване на кожата, изглаждане и омекотяване

Макар и да крие известни рискове от нежелани ефекти и странични реакции дълбокият пилинг се отличава с дългосрочни резултати и постигане на така желания ефект по отношение подобряването вида на кожата.

Възстановителният период е по-дълъг (около три седмици), но е необходима само една процедура, която се отличава с изключително добри, трайни и дългосрочни резултати.

В допълнение всички видове химически пилинг водят до подобрено усвояване от кожата на използваните козметични средства, тъй като при премахване на повърхностния и увреден кожен слой, активните субстанции в използваните разкрасителни средства проникват по-дълбоко и пълно.

Подходящата грижа за кожата след извършването на химически пилинг допринася за постигането на оптимални резултати и намалява риска от изява на нежелани ефекти.

 Крие ли рискове извършването на химически пилинг?

Крие ли рискове извършването на химически пилинг?

Подобно на всяка медицинска манипулация, химическият пилинг също крие известни рискове от поява на усложнения и различни по тежест странични ефекти.

Като правило при извършването на повърхностен химически пилинг тези рискове са минимални, тъй като самата процедура не е агресивна, а напротив е щадяща и използваните вещества не проникват значително в дълбочина на кожата.

При умерения и особено при дълбокия химически пилинг са налице известни рискове, които при подходяща предварителна подготовка на кожата, адекватна грижа за кожата след процедурата и в ръцете на опитен специалист се минимизират и подлежат на контрол.

Към възможните странични ефекти при извършването на химически пилинг се включват следните:

 • усещане за парене по време на процедурата и кратко след това
 • зачервяване на кожата (може да продължи от няколко часа до няколко дни)
 • сърбеж и първоначално изсушаване на кожата
 • изтръпване на кожата, опъване, дискомфорт
 • излющването на горния слой на кожата всъщност не е нежелан ефект, но при някои пациент може да протече по-драматично
 • възможно е наличие на промяна в пигментацията на кожата (при лица с тъмна кожа е възможно изсветляване на участъка, който е третиран) с развитие на хиперпигментация (потъмняване на кожата) или хипопигментация (изсветляване на кожата)
 • поява на белези в резултат от излющването на кожата
 • изразена чувствителност към слънчевите лъчи, особено в първите няколко месеца, поради което се препоръчва стриктно използване на слънцезащитни продукти с възможно по-висок фактор (когато се касае за лицето се препоръчва слънцезащитен фактор 50)

Преди извършването на химически пилинг се препоръчва обстойна консултация със съответния специалист и споделяне на всички лекарства, които приемате, включително и хранителни добавки, билки и лечебни растения, подлежащи заболявания (сърдечни увреждания, бъбречни или чернодробни заболявания), бременност и други.

Основните рискове при извършването на химически пилинг по време на бременност са свързани с развитието на хипопигментация или хиперпигментация във връзка с промените и особеностите в организма на бременната жена и нейната предразположеност към появата на петна.

Химическият пилинг е чудесно средство за освежаване, подмладяване, озаряване и цялостно подобряване вида на кожата, но за постигане на желаните резултати е необходимо да се доверите на опитен специалист в областта и стриктно да следвате неговите съвети и препоръки.

 Химически пилинг: за млада, озарена, освежена кожа

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/chemical-peels
https://draxe.com/chemical-peel/
https://www.docdoc.com.sg/info/procedure/chemical-peel/
https://www.dermanetwork.org/article/cosmetic-enhancements/advantages-and-disadvantages-of-a-chemical-peel
https://www.docshop.com/education/dermatology/facial/chemical-peel/risks-benefits
https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-chemical-peel-treatments#1
https://www.elle.com/beauty/makeup-skin-care/a24893466/chemical-peel-explained/
https://www.medartsweightloss.com/blog/skin-benefits-of-a-chemical-peel

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлНовиниБотаникаСоциални грижиКлинични пътекиСнимкиТестовеМикробиологияХранене при...ВидеоИсторияПсихологияЗдравни проблемиЗаведенияИнтервютаОрганизацииНормативни актовеСпециалистиСпортГеографияАнкетиДиетиЛичностиНаправления в медицинатаПатологияПроизводителиИзследвания