Начало Медицинска енциклопедия Лечения Повече сън Профилактика и хигиена

Повече сън

Повече сън - изображение

Недостатъчният сън може да бъде причина за редица болестни състояния. Най - характерните симптоми за недостатъчен сън са:

 • лесна уморяемост,
 • сънливост,
 • намалена трудоспособност,
 • повишен апетит към бързи въглехидрати особено към шоколад,
 • главоболие,
 • раздразнителност.

Една от изявите на недостатъчно сън е:

 • затлъстяването с придружаващите го усложнения като артериална хипертония,
 • сърдечно-съдови заболявания,
 • по - рано настъпване на менопауза,
 • депресивни състояния,
 • нарушения в менструалния цикъл,
 • намалено либидо,
 • податливост към инфекции,
 • нарушения в нормалното храносмилане до проявата на гастрит и язва,
 • при бременните недоспиването може да доведе до аборти и състояния на прееклапсия и еклампсия.

Всички тези болести състояния са резултат от намалената продължителност на съня. Нормалната продължителност на съня е 8 часа. При някои хора тези часове могат да бъдат 7 или дори 5, докато при други тези часове са 9-10. Скъсяването на времетраенето на съня не дава възможност на организма да си отпочине и да се зареди с необходимата му енергия за другия ден.

Освен това по време на сън се синтезират редица хормони, които имат много важен ефект върху здравето.

Различни проучвания доказват, че недостатъчния сън води до повишаване на хормона на глада (грелин, който се синтезира от клетките на тънкото черво) и намаляване концентрациите на хормона на ситостта (лептин, който се произвежда от мастните клетки). Този хормонален дисбаланс води до повишаване на апетита особено към въглехидрати и до злоупотреба с кафе. Друг начин на обяснение на появата на захарния диабет при недоспиване е, че намаленото времетраене на съня води до непълноценно усвояване на глюкозата от клетките, което е известно в медицината като инсулинова резистентност.

Има проучвания, които твърдят, че недоспиването води до повишаване на инфламаторните цитокини (като интерлефкин 6) в кръвта на недоспалия. Това го прави по - податлив на възпалителни заболявания и те протичат по-продължително и по - тежко. Затова с хронично недоспиване боледуват повече от останалите хора.

Хроничното недоспиване може да доведе до образуването на акне или до влошаването на вече съществуващо такова. Недостатъчният сън води до нарушаване на хипоталамо-хипофизарната ос, което от своя страна води до производството на повече стресови хормони, като кортизол и адреналин. Тези хормони допълнително изтощават организма и нарушават нормалния хормонален баланс. Освен това създават усещане за напрегнатост и тревожност, които са основната причина за лошото настроение и раздразнителността. Това от своя страна довежда до повишено натрупване на мазнини и до затлъстяване. Затлъстяването е един от рисковите фактори за развитието на захарен диабет втори тип, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност и други.

Другият неблагоприятен ефект, които оказва недоспиването е нарушението и на баланса на половите хормони, което довежда до нередовен менструален цикъл и до ранна менопауза. Освен това както при мъжете така и при жените се наблюдава намалено либидо.

Основният хормон отговорен за поддържането не съня през нощта е мелатонинът. Той се синтезира от епифизната жлеза като негов прекурсор е триптофана, които се превръща в серотонин, а серотонина в меланин. Добавката меланин се използва за подобряване на съня както и за неговото удължаване.

Още по темата:

3.1, 12 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Повече сън

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлФизиологияНовиниКлинични пътекиБотаникаХранене при...ТестовеПсихологияАнкетиСпортСнимкиДиетиВидеоИзследванияИстория