Начало Медицинска енциклопедия Лечения Кувьоз Помощни средства и медицински изделия

Кувьоз

Кувьоз - изображение

Преходът от фетус към новородено

Кувьоз - създаване и принцип на действие

Какво е неонатологично интензивно отделение?

Кога бебето се поставя в кувьоз?

Има ли риск за бебето?

Грижи от страна на родителите

Усъвършенстване на кувьоза

 

Преждевременно родените бебета, както и тези, които се раждат с някакъв здравословен проблем имат нужда от по-специални грижи. Това включва и поставянето им в кувьоз - специално устройство, наподобяващо бебешко легълце, в което температурата и влажността се поддържат близки до тези в майчината утроба.

Кувьозът осигурява още постоянен приток на кислород, подходяща вентилация, облъчване със специална "синя" светлина при жълтеница. При наличие на дихателни затруднения, бебето се подлага на обдишване. Осигурява се още мониторинг на сърдечната честота, съдържанието на кислород в кръвта, кръвното налягане и други. Друг много важен фактор е защитната функция на кувьоза - той предпазва новороденото от инфекции, с които така крехката имунна система трудно би се справила.

Поставянето на новороденото в кувьоз е шок за всеки родител, който се дължи на редица страхове от неизвестното. Затова информираността за тези високотехнологични устройства, запознаването с тяхната предназначеност, механизмът им на действие, тяхното осъвършенстване с годините, може да бъде от голяма полза за родителите да преодолеят опасенията си. От своя страна, даването на насоки и съвети за личното им поведение, както и включването им в процеса, ще увеличи шансовете на новороденото в тази сериозна борба.

Преходът от фетус към новородено

С раждането си бебето изживява сериозно изпитание, свързано с бърза адаптация към коренно различна среда. В организма му настъпват значителни промени, свързани с живота извън майчината утроба.

До този момент, всички физиологични функции са били свързани и са зависили от майчиния организъм. Преди раждането дишането, храненето, отделянето на отпадни продукти, както и имунологичната защита са били управлявани от тялото на майката.

Когато бебето се появи, много системи в организма му се променят драстично от начина, по който са функционирали по време на ембрионалното развитие:

 • белите дробове трябва да започнат да вдишват и издишват въздух;
 • настъпват промени в сърдечната дейност и белодробната циркулация;
 • храносмилателната система трябва да започне да обработва храната и да отделят отпадъците;
 • бъбреците трябва да започнат да работят, за да балансират телените течности и да отделят отпадните продукти;
 • черния дроб и имунната система трябва да започнат да функционират самостоятелно.

Като цяло всички системи в организма на бебето трябва да заработят заедно и то по съвсем нов начин.

При някои бебета се случва да имат проблем с осъществяването на този тежък преход, към самостоятелен живот. А преждевременното раждане или наличието на вродени дефекти могат да направят тези промени още по-голямо предизвикателство. За щастие в днешно време медицината може да се погрижи за тези бебета и да подпомогне процеса им на адаптация.

Кувьоз - създаване и принцип на действие

Кувьозите са изобретени от средата на 19-ти век, като за модел са използвани инкубаторите за кокоши яйца. Целта на създаването им е била да се подобрят шансовете на преждевременно родените бебета за оцеляване, които до тогава са умирали у дома, лишени от медицински грижи.

Днешните кувьози са оборудвани със сложни машини и съоръжения за наблюдение, предназначени за специфичните нужди на недоносените и болни бебета. Ето някои от тях:

Топлинен източник

Кувьозите са снабдени с топлинни източници, които осигуряват необходимата температура за новороденото.

При преждевременно раждане и ниско телесно тегло, бебето няма достатъчно количество подкожни мазнини, при което не може да се осъществява нормален топлообмен.

Поддържането на телесната температура е сред най-важните функции на кувьоза.

Респиратор

Респираторът е машина за механично обдишване, която доставя затоплен и овлажнен въздух към белите дробове на новороденото. Болните бебета се подлагат на механична вентилация, при което вентилаторът "диша" временно тях, докато дробовете им се възстановят.

Въздухът се доставя до белите дробове чрез ендотрахеална тръба (малка пластмасова тръба, която е вкарана през носа или устата на бебето надолу в трахеята). Количеството кислород, атмосферното налягане и броят вдишвания в минута може да се регулират, за да отговори на потребностите на всяко бебе.

Вижте още:

ЦИПАП маски

Използват се доставяне на въздух в белите дробове при бебета, които имат по-умерени затруднения в дишането. Това става чрез малка тръбичка, прикрепена в носа на бебето или в трахеята. Тръбите са свързани с респиратор. Чрез това устройство се подпомага дишането на новороденото, а не "диша" вместо него.

Флуоресцентни лампи

Яркосините, флуоресцентни лампи, които се поставят над кувьоза, се използват за лечение на жълтеница. Бебетата с жълтеница обикновено получават тази фототерапия за лечение за три до седем дни.

Подробна информация може да намерите

Апарати за измерване на кръвното налягане

Кръвното налягане се измерва чрез маншети, увити около ръчичките и краченцата на новороденото. Стойностите се изписват на монитор, с което се осъществява непрекъснат контрол.

ЕКГ монитор

Това е машина, която проследява сърдечните и дихателните движения на бебето. За целта, към гърдичките му се прикрепят специални, самозалепващи се подложки. Информацията се показва на екрана, а в случай на нужда може да се направи запис върху хартиен носител.

Апаратът е снабден с аларма, която сигнализира при нарушения в дихателната честота или сърдечната дейност.

Абокат

Абокатът се поставя във вена (най-често в ръката, но може да е в крака или скалпа) и служи за интравенозно доставяне на лекарства и хранителни вещества.

Пулсоксиметър

Това е едно малко, U-образно устройство, което се увива около крака или ръката на бебето и се закрепва с еластичен бинт. Чрез него се установява количеството на кислород в кръвта на новороденото, на база на което се определя дали то се нуждае от повече или по-малко кислород. Методът е абсолютно безболезнен, за разлика от кръвните тестове.

Какво е неонатологично интензивно отделение?

Новородените бебета, които се нуждаят интензивна медицинска помощ и поставяне в кувьоз, се намират в специална зона на болницата, наречена Неонатологично интензивно отделение. В интензивното отделение се съчетават модерна технология с добре обучени специалисти по здравни грижи, за да се осигури пълноценна грижа за най-малките пациенти.

В неонатологичното интензивно отделение може да са обособени райони за бебета, които не са толкова болни, но се нуждаят от специализирани медицински грижи. Някои болници не разполагат със специалисти, обучени в неонатологичните грижи или със специално интензивно отделение за новородени със специални нужди и в такъв случай бебетата трябва да се прехвърлят в друга болница.

Кога бебето се поставя в кувьоз?

Повечето бебета, допуснати до неонатологично интензивно отделение са родени преждевременно (преди 37-та седмица от бременността), имат ниско тегло при раждане (по-малко от 2,5 кг) или имат някакво заболяване (сърдечни проблеми, инфекции или вродени дефекти), което изисква специални грижи.

Предстои да изброим факторите, които най-често поставят едно новородено в риск и налагат престоя му кувьоз.

Фактори от страна на майката:

 • прекалено ниска (под 16 години) или висока (над 40 години) възраст на майката;
 • прием на алкохол и/или наркотици по време на бременността;
 • злоупотреба с медикаменти;
 • диабет;
 • хипертония (високо кръвно налягане);
 • кървене по време на бременността;
 • наличие на полово предавани болести;
 • многоплодна бременност (преждевременното раждане, както и ниското тегло, се наблюдават особено често при многоплодна бременност - близнаци, тризнаци и т.н.);
 • твърде малко или прекалено много околоплодна течност;
 • преждевременно спукване на амниотичната торбичка (известно като "изтичане на водите").

Фактори при раждането:

 • асфиксия по време на раждане (фетален дистрес) - характеризира се с недостиг на кислород до мозъка и/или други органи на новороденото;
 • раждане на бебето в седалищно предлежание, т.е. с крачетата напред;
 • аспирация на мекониум при раждане - когато изпражненията на бебето са преминали в амниотичната течност, то може да ги вдиша по време на раждане, т.е. когато поема първата си глътка въздух;
 • увиване на пъпната връв около врата на бебето;
 • използване на форцепс;
 • при грешки по време на цезарово сечение (изключително рядко).

Фактори, произлизащи от новороденото:

 • раждане на гестационна възраст под 37 седмици или повече от 42 седмици;
 • тегло при раждане по-малко от 2500 грама или над 4000 грама (по-рядко може да е проблем);
 • вродени аномалии;
 • когато теглото на бебето не съответства (е по-малко) от гестационната му възраст;
 • прилагане на медикаменти или реанимация в родилната зала;
 • респираторен дистрес, включително учестено дишане, сумтене или апнея (спиране на дишането);
 • наличие на инфекция, като херпес, стрептокок от група В, хламидия;
 • при анемия, жълтеница, очни проблеми, сърдечни заболявания, мозъчен кръвоизлив, чревни и храносмилателни разстройства;
 • припадъци;
 • хипогликемия (ниски нива на кръвната захар);
 • необходимост от допълнителен кислород или мониторинг;
 • необходимост от интравенозна терапия;
 • необходимост от специално лечение или процедури, като например кръвопреливане.

Има ли риск за бебето?

При съвременните кувьози рискът за бебето е сведен до минимум. Такъв е съществувал най-вече при устройствата от миналото и се е състоял в:

 • Ретинопатия на новороденото - характеризира се с частично или пълно ослепяване, което се е дължало на силното осветление в неонатологичното отделение и то в етап, когато зрителния апарат на новороденото не е напълно развит. В днешно време това е рядко срещано явление, но за всеки случай се препоръчва посещение при очен лекар през следващите 6 месеца след лечението в кувьоз.
 • Увреждане на белите дробове - поради механичното обдишване и доставянето на кислород. За да се избегне този риск, съвременните устройства са снабдени с пулсоксиметър, благодарение на който кислородът може да се дозира по-точно.

Грижи от страна на родителите

Установено е, че родителското внимание и грижа действат изключително добре на бебетата със специални нужди от лечение. Чувствайки се обичани, те увеличават шансовете си за оцеляване и се възстановяват по-бързо. От друга страна, този контакт помага на родителите да свикнат с новороденото и да се подготвят за отглеждането му вкъщи.

В повечето случаи можете да виждате новороденото в интензивното отделение почти по всяко време, с изключение на случаите, когато бебето се обгрижва от персонала или по време на визитация. В някои болници обаче, се взима решение за ограничаване посещението на бебетата, които са настанени в кувьоз от страна на роднини (братя, сестри, баби, дядовци и прочее), тъй като те са изключително податливи на инфекции. Всички посетители следва да нямат признаци на грип или друго заболяване, да бъдат с чисти дрехи, както и да поставят калцуни и престилки.

Персоналът на интензивното отделение ще Ви даде инструкции за специални техники на дезинфекциране преди влизане. Понякога е необходимо да се поставят маски.

Ето някои неща, които е добре да знаете, преди да посетите бебето си, ако то е поставено в кувьоз:

Първо се справете с емоциите си

Малко родители очакват усложнения на бременността или преждевременно раждане. Затова е съвсем естествено да преминат през различни емоции, докато приемат състоянието на своето бебе.

Освен шок, разочарование, чувство на вина, гняв и страх, често майките изпитват физическа слабост и безпомощност. Родителите отговарят на тези емоции по различни начини. Някои открито изразяват опасенията си, докато други потискат своите чувства в себе си. Не са рядкост емоционалният дисбаланс и депресивните епизоди. Някои родители дори не желаят да имат контакт с бебето си и/или не го кръщават.

Справянето с всички тези чувства и емоции често е по-лесно с помощта и подкрепа от други хора, които са минали през това. Не забравяйте да потърсите групи за подкрепа, както и консултация с психотерапевт или социален работник.

Колкото по-бързо се справите с емоциите си, толкова по-полезни можете да бъдете за Вашето бебе. Персоналът в неонатологичното отделение ще направи всичко по силите си, за да помогне на новороденото, останалото зависи от собствените му сили и от Вашето съдействие.

Подгответе се за гледката

Може да бъде страшно да видите Вашето бебе, прикрепено към всички тези машини. Това може да Ви накара да се почувствате така, сякаш никога няма да можете да го гушнете и да бъдете до него. Бъдете уверени обаче, че бебето Ви става по-силно с всяка измината минута, че през множеството тръбички се влива нов живот във вените му, че всички тези съоръжения му помага и скоро то ще бъде с Вас у дома.

Чувствайте се свободни да попитате медицинските сестри за всичко, което Ви тревожи. Информирайте от неонатолога за лечението на новороденото. Има някои решения, които трябва да вземете съвместно.

Как мога да помогна на бебето си, докато е в кувьоз?

Вашето бебе се нуждае от всички неща, от които имат нужда и другите бебета. Докосването, гласът на мама и нейното присъствие означават много.

Има много неща, които можете да направите, за да помогнете на бебето си, докато е в кувьоз, като например:

 • да го гушнете, за да усети Вашата кожа (това трябва да стане със съдействие от страна на персонала и то когато няма риск за новороденото);
 • да го накърмите или да му дадете кърма от шише (това също е осъществимо в някои случаи и с помощ от персонала) - доказано е, че кърмата има съществена роля за изграждането имунитета на новороденото, предпазва го от инфекции, насърчава оздравителния процес;
 • да му говорите - според някои твърдения, бебетата могат да чуват още в майчината утроба, затова слушането на гласа на мама ги успокоява и те се чувстват обичани;
 • да се грижите за себе си - вярвайте, че Вашето бебе ще оздравее и скоро ще си бъде у дома; за целта обаче Вие трябва да имате сили да се грижите за него, затова не изпадайте в паника, не се отдавайте на негативните емоции, а направете всичко по силите си, за да помогнете на бебето си да оздравее.

Усъвършенстване на кувьоза

С годините е постигнат е забележителен напредък в производството на кувьози, които в момента са високотехнологични устройства. Разликата от първоначалния прототип, наподобяващ инкубатор за кокоши яйца до сегашните кувьози е огромна. Въпреки това обаче, те все още трябва да се подобрят в много аспекти.

Що се отнася до контрола на температурата и влажността, при бъдещите кувьози трябва да сведат до минимум загубите на топлина от новороденото, както и да се предотврати образуването на въздушни потоци (течение).

Един нерешен проблем е излагането на високи нива на шум в кувьоза. Стратегии насочени към промяна в поведението на персонала, който обгрижва бебетата в кувьоз, както и структурни подобрения в дизайна на тези устройства, целят намаляване излагането на шум на новородените.

Светлинната среда също следва да бъде взета под внимание при разработването на нови модели кувьози. В действителност, осветлението в досегашните устройства може да засегне зрението на бебето в някаква степен, включително би могло да предизвика ретинопатия на недоносеното. Все пак в майчината утроба е съвсем тъмно и зрителният апарат не се натоварва преди пълното му развитие. Освен това преждевременното излагане на продължително осветяване може да повлияе неблагоприятно моделите на почивка и активност на новороденото. Затова използването на специални покривала, както и инсталиране на осветление в интензивното отделение, което е съобразено с циркадния ритъм, може да смекчи тези ефекти.

Въздействието на електромагнитните полета (ЕМП) върху детското здравето все още не е напълно изяснено. Въпреки това при бъдещите модели кувьози излагането на електромагнитни вълни на новороденото следва да бъде сведено до минимум.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория