Начало Медицинска енциклопедия Лечения Ваксина срещу бяс Ваксини и имунопрофилактика

Ваксина срещу бяс

Ваксина срещу бяс - изображение

Какво е "бяс"?

Какво е ваксина срещу бяс?

Кога се налага поставяне на ваксина срещу бяс?

Кои хора са застрашени от заразяване с вируса на бяс?

Как се поставя ваксина срещу бяс?

Предозиране

Противопоказания

Възможни странични ефекти

Лекарствени взаимодействия


Какво е "бяс"?

Бяс е сериозно заболяване, което се причинява от невротропен вирус (Rabies Virus), причисляващ се към семейство Рабдовируси. Бяс се среща най-често при животни, а хората се разболяват след ухапване от заразено животно, посредством тяхната кръв и/или слюнка.

В днешно време бяс при хората се среща изключително рядко в развитите страни - за последните 40 години в България са регистрирани само няколко случая.

Броят на смъртните случаи свързани с бяс в целия свят са около 40 000 - 70 000 годишно, като голяма част от тях се наблюдават в развиващите се страни. Повечето са причинени от неваксинирани срещу бяс кучета.

В началото симптоми може да липсват, но след дни или седмици (в редки случаи дори след години) да се проявят болка, умора, главоболие, раздразнителност, повишена температура, гърчове, халюцинации и парализа. Ако не се постави ваксина срещу бяс, изходът от заболяването е фатален.

Повече информация относно заболяването бяс може да намерите в следното МКБ:

Какво е ваксина срещу бяс?

В миналото всяко заразяване с бяс е завършвало със смърт, докато двамата френски учени - Луи Пастьор и Емил Ру не разработили ваксината срещу бяс.

Тази ваксина е била използвана за първи път на човек на 6 юли 1885 г., на деветгодишно момче, което е нахапано от бясно куче.

Ваксината срещу бяс се състои от инактивиран (убит) вирус на бяс, чиято роля е създаване на имунитет и предотвратяване развитието на бяс.

Сама по себе си ваксината НЕ може да предизвика заболяването!

Важно!

Винаги след ухапване от животно, било то домашно, улично или диво, пострадалият трябва да потърси специализирана лекарска помощ! Лекарят внимателно изслушва пациента и оценя събитията около инцидента, след което предприема нужните мерки за третиране на раната (измиване със сапун и вода, тъй като сапунът има свойството в известна степен да неутрализира вируса на беса); приложение на подходящ антисептик; преценя необходимостта от поставяне на ваксина срещу бяс и/или тетанус.

При възможност животното-нападател се изследва за бяс и се наблюдава през следващите 10 дни от ухапването.

Кога се налага поставяне на ваксина срещу бяс?

Постекспозиционно

Ваксина срещу бяс се поставя тогава, когато пациентът е имал опасен контакт с животно, за което се предполага, че би могло да бъде носител на вируса. Особено рискови са безстопанствените (улични), както и горските животни.

Вирусът прониква при ухапване, одраскване или попадане на слюнка (олигавяне - особено ако е налице нарушена цялост на кожата).

Превантивно

Превантивно ваксина срещу бяс се поставя на хора, които са изложени на повишен риск от заразяване с бяс.

Кои хора са застрашени от заразяване с вируса на бяс?

Най-застрашени от заразяване с вируса на беса са ветеринарните лекари, ветеринарните фелдшери, осеменители, служители в приюти за животни и зоопаркове, както и всички специалисти и лица, които работят с домашни и диви животни (включително котки, кучета, лисици, порове, рисове, вълци, чакали, койоти, миещи мечки, прилепи; в редки случаи носители може да са коне, свине, едър рогат добитък).

Застрашени са също и медицинските лаборанти, които може да имат контакт с вируса, както и хора, които изследват или често посещават пещери.

Пътуването в някои страни, като Азия, Африка, Южна и Централна Америка също може да увеличи риска от заразяване с бяс.

Как се поставя ваксина срещу бяс?

Ваксината срещу бяс се инжектира интрамускулно или подкожно, в специализиран кабинет или клиника. При възрастни най-често се поставя в областта на делтоидния мускул (рамото); за малки деца (под 1-годишна възраст) се предпочита предната част на бедрото.

Ваксината срещу бяс никога не бива да се поставя в областта на седалищния мускул, тъй като това може да доведе до понижаване титъра на неутрализиращите антитела.

Превантивно

За предотвратяване на болестта бяс, ако пациентът е изложен на риск от експозиция, се поставят общо 3 инжекции. Втората инжекция обикновено се прави в 7-дневен срок след първата, последвана от трета инжекция - 2 или 3 седмици по-късно (ден 21 или 28 от поставяне на първата ваксина).

В зависимост от риска от излагане на бяс, може да се наложи поставянето на нова ваксина след 1 година, след което на всеки 3 години. За лаборанти, които работят с живи вируси причиняващи бяс (при разработване на ваксините) реваксинация (бустер доза) се поставя на всеки 6 месеца.

При превантивното поставяне на ваксина срещу бяс лицата се изследват периодично за устойчивостта на имунитета срещу вируса. В случай, че имунитет не се установи, се поставя нова ваксина.

 • Особености: Ако лице, на което са били поставени серия от превантивни ваксини срещу бяс, бъде ухапано от животно, се поставят още две ваксини - една веднага след ухапването и втора - на третия ден. Това се съчетава с подходяща обработка и лечение на раната (раните).

Постекспозиционно

За лечение на бяс (предотвратяване развитието на болестта) след като пациентът е бил ухапан от животно, се поставят общо 6 инжекции.

Първата се поставя веднага след ухапването (във възможно най-кратък срок) - ден 0.

Това е от изключително важно значение, за да бъде ваксинацията ефективна!!!

Следващите ваксини срещу бяс се поставят в дни както следва: 3, 7, 14, 30 и 90.

Посоченият график е примерен и може да търпи промени при отделните пациенти.

Точният график на ваксините се определя от лекуващия лекар и следват да се следва стриктно!

Продължителност на имунитета срещу вируса на бяс

Имунитетът след правилно проведен курс от ваксини обикновено е дълготраен. След прилагане на бустер доза (препоръчително след една година) при около 97% от пациентите се установяват защитни нива на неутрализиращи антитела за период от 10 години.

Какво ще стане, ако курса се прекъсне или бъде пропусната поредната доза?

Прекъсването на курса от ваксини може да предотврати създаването на имунитет и да застраши живота на пациента, ако той е заразен с вируса на бяс. Затова коректното поставяне на пълния брой ваксини е от изключително важно значение. Спазвайте стриктно определения график!

Свържете се с Вашия лекар за инструкции, ако сте пропуснали реваксинацията (бустер доза) или сте изостанали от графика.

Предозиране

Ваксина срещу бяс се поставя от оторизирано медицинско лице по специална схема, поради което опасност от предозиране по принцип не съществува.

Какво трябва да се избягва по време на курса с ваксина срещу бяс?

Следвайте инструкциите на Вашия лекар за всички ограничения относно хранителни продукти, напитки или дейности. Бъдете внимателни също за употребата на алкохол и никотинови изделия.

Противопоказания за поставяне на ваксина срещу бяс

Ваксина срещу бяс не бива да бъде поставяна на пациенти, които в миналото са проявили животозастрашаваща алергична реакция към същата ваксина или някоя от съставките й.

Тази ваксина не се препоръчва (или се поставя единствено при изричната преценка на лекуващия лекар) при следните състояния:

 • всякакъв вид инфекция или тежко заболяване;
 • отслабване на имунна защита, причинени от заболяване (като например, рак, ХИВ, или СПИН);
 • анамнеза за алергична реакция към неомицин;
 • при пациенти подложени на лечение, което може да отслаби имунната система (като лъчетерапия, химиотерапия или стероиди).

В повечето случаи противопоказанията не се вземат под внимание, ако пациентът бъде ухапан от животно, за което е доказано, че е носител на вируса на бяс, тъй като последствията от това заболяване обикновено са много по-тежки, отколкото възможните нежелани реакции от ваксинацията.

Противопоказанията е обсъждат тогава, когато нападателят не проявява никакви признаци на бяс.

Бременност и кърмене

Поставянето на ваксина срещу бяс може да застраши развиващия се плод и по принцип не се препоръчва по време на бременност.

Въпреки това обаче неваксинирането на майката може да бъде по-опасно (както за нея, така и за бебето), особено при висок риск от заразяване с вируса - например, когато животното видимо е имало признаци на бяс или е с доказана диагноза.

Няма ясни доказателства дали ваксината срещу бяс преминава в кърмата и дали може да навреди на кърмачето.

Ваксина срещу бяс на бременни и кърмещи жени се поставя само по преценка на лекар!

Възможни странични ефекти на ваксина срещу бяс

Както при всяка една ваксина, така и при ваксината срещу бяс съществува известен риск от поява на нежелани странични реакции. Имайте предвид обаче, че заразяването с бяс е много по-опасно за вашето здраве, отколкото поставянето на тази ваксина! Още повече, че сериозните странични ефекти са рядкост.

След поставяне на първата ваксина пациентът трябва да проследи за поява на някакви странични ефекти, които да сподели с лекуващия лекар преди получаване на бустер доза (реваксинация).

По-леките нежелани реакции могат да включват:

 • болка, подуване, сърбеж или зачервяване в мястото на убождането (може да се появят скоро след приложението на ваксината или след 24-48 часа, като се считат за нормална реакция, която не представлява причина за тревога);
 • главоболие;
 • виене на свят;
 • мускулни болки;
 • гадене или болки в стомаха.

В изключително редки случаи са наблюдавани симптоми на синдрома на Гилен-Баре, като не е доказано дали те са се дължали точно на ваксината срещу бяс.

Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Свържете се с лекуващия лекар, ако имате сериозен страничен ефект, като например:

 • много висока температура (над 40 градуса);
 • слабост или усещане за боцкане или мравучкане в пръстите на ръцете или краката;
 • проблеми с координацията или движенията на очите;
 • говорни промени;
 • затруднение при преглъщане;
 • обрив;
 • гърчове.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако имате някой от следните признаци на алергична реакция:

 • копривна треска;
 • затруднено дишане;
 • подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Те биха започнали от няколко минути до няколко часа след ваксинация.

Реваксинация не се извършва, ако първата е била причина за възникване на животозастрашаваща алергична реакция.

Лекарствени взаимодействия

Преди поставянето на тази ваксина уведомете лекуващия лекар, ако наскоро сте приемали лекарства или са Ви приложени лечения, които могат да доведат до отслабване на имунната система, включително:

 • орално, назално, инжекционно или инхалационно приложение на стероиди;
 • химиотерапия или радиация за лечение на раковите лечения;
 • лекарства за лечение на псориазис, ревматоиден артрит или други автоимунни заболявания, такива като азатиоприн, етанерцепт, лефлуномид и други;
 • лекарства за лечение или предотвратяване на отхвърляне на трансплант на орган, като базиликсимаб, циклоспорин, муромонаб CD3, микофенолат мофетил, сиролимус или такролимус.

Приложението на тези лекарства и методи на лечение крие риск от възникване на нежелано лекарствено взаимодействие с ваксината срещу бяс. Поради тази причина имунизацията се отхвърля, дозировката се коригира или се вземат специални мерки за проследяване на състоянието и предотвратяване на нежелани последствия.

Внимание!

Подобно на всяка друга ваксина, ваксината срещу бяс не гарантира ефективна защита при абсолютно всеки пациент.

5.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория