Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Бременност, завършваща с аборт Извънматочна [ектопична] бременност Абдоминална бременност

Абдоминална бременност МКБ O00.0

Абдоминална бременност МКБ O00.0 - изображение

Бременност, при която оплодената яйцеклетка се имплантира ектопично (не на типичното място), извън матката, а именно в коремната кухина се нарича абдоминална бременност.

Нормално оплодената яйцеклетка през маточната тръба се спуска и се имплантира в матката.

При някои условия обаче, може да се промени нормалното предвижване на оплодената яйцеклетка и тя да се имплантира в коремната кухина.

Абдоминалната бременност се подразделя на първична и вторична.

При първичната абдоминална бременност поради нарушаване на нормалния ход на предвижване на яйцеклетката, тя преминава през абдоминалния край на маточната тръба и попада в коремната кухина.

При вторичната абдоминална бременност има недиагностицирана тубарна руптура (разкъсване на маточната тръба) и жизнеспособната яйцеклетка попада в коремната кухина, където се имплантира.

Имплантацията може да стане върху тазовия перитонеум, оментума, широката връзка и върху матката.

При абдоминалната бременност плода се развива в перитонеалната празнина.

Плодът обикновено е с малформации, резорбира се, мумифицира, калцифицира (плода се огражда от съединителна тъкан и калциеви йони) и загива.

Ранното разтройство на абдоминалната бременност настъпва до 24 гестационна седмица. Перинаталната смъртност е висока. Много рядко се стига до доносена бременност.

Причините за извънматочната бременност може да са различни:

 • възпалителни процеси - салпингити, тазово-възпалителна болест, най-често причинена от хламидийна инфекция - инфекциозният процес нарушава двигателната активност на ресничките в маточните тръби, с което придвижването на зиготата се забавя и впоследствие тя се имплантира неправилно.
 • хирургични интервенции (операции) в областта на маточната тръба.
 • патологични промени в маточните тръби.
 • промени в скоростта на придвижване на яйцеклетката и нормалния и ход.
 • предишна извънматочна бременност.
 • бременност, осъществена чрез ин витро методи.
 • хормонални причини.

Симптомите при абдоминална бременност са болки в корема, които не са остри, гадене, повръщане, метеоризъм (наличие на газове в червата), констипация (запек), диария, понякога има кървене от вагината. Движенията на фетуса са болезнени.

При масаж върху предполагаемата матка не се усеща втвърдяване на маточната стена, което се среща при развитие на нормална бременност с развитие на плода в матката.

Диагнозата се прави чрез изследване на човешки хорионгонадотропин, който присъства задължително в урината на всички бременни жени. Наличието му говори за бременност, но не дава отговор за това дали бременността е нормална или ектопична. За установяване на абдоминална бременност се използва ултразвук и лапароскопия.

Ако абдоминалната бременност не се лекува, загиналия плод може да предизвика оформяне на абсцес.

Диференциална диагноза на абдоминалната бременност:

 • ектопична бременност;
 • апендицит;
 • салпингит (възпаление на маточните тръби);
 • руптура на жълтото тяло;
 • маточен аборт.

Лечението на абдоминалната бременност е оперативно. Оперативното лечение включва лапаротомия и оперативна екстракция на плода.

Възможно е и да се приложи консервативно лечение (чрез медикаменти). Прилага се метотрексат, който приеман от бременни жени нарушава развитието на ембриона и предизвиква прекъсване на бременността.

Под ултразвуков контрол препарата може да се инжектира в областта на плодния сак.

Обикновено по време на прием на метотрексата жените се оплакват от коремни болки и вагинално кръвотечение, което много наподобява това по време на менструалния им цикъл.

3.6, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО