Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Тубулоинтерстициални болести на бъбреците Обструктивна и рефлуксна нефропатия Обструктивна и рефлуксна нефропатия, неуточнена

Обструктивна и рефлуксна нефропатия, неуточнена МКБ N13.9

Обструктивна и рефлуксна нефропатия, неуточнена МКБ N13.9 - изображение

Нарушаването на нормалната функция на бъбреците, под влияние на недоизяснено запушване на пикочните пътища и задръжка на урина, се нарича обструктивна и рефлуксна нефропатия, неуточнена.

Обструкцията (запушването) на пикочните пътища пречи на правилното отделяне и предизвиква връщане (рефлукс) на урина към по-горните отдели на пикочната система.

Така уретерите и пиелокалиската система на бъбреците се изпълват с урина и се дилатират (разширяват), а паренхима изтънява.

Поради високото налягане в уретерите, гломерулната филтрация се нарушава. Това затруднява една от основните бъбречни функции (филтрирането и очистването на кръвта от крайните продукти на обмяната) с риск от развитие на остра бъбречна недостатъчност.

Етиологията за неуточнена обструктивна и рефлуксна уропатия може да бъде:

  • доброкачествена или злокачествена неоплазма на пикочния мехур, уретрата, уретера, простатата или на съседни органи;
  • сраствания (адхезии) в малкия таз или коремната кухина, дължащи се на инфекции, лъчетерапия или предходни оперативни намеси;
  • бременност;
  • коремна лимфаденомегалия;
  • бъбречна нефролитиаза;
  • вродена аномалия на пикочополовата система;
  • нарушена инервация на пикочния мехур и други.

Пациентите с обструктивната и рефлуксна нефропатия обикновено се оплакват от тъпа болка в кръста или в малкия таз, гадене, повръщане, често и болезнено уриниране, намалено количество на урината, отоци по долните крайници и лицето, изтъняване на струята на урината, често нощно уриниране, поява на кръв в урината и други.

Диагнозата обструктивна и рефлуксна уропатия се поставя след направата на редица образни изследвания. Такива са ехография на коремни органи и тези от малък таз, КАТ (компютърно-аксиална томография), ексреторна урография, цистоскопия, цистография и други.

Правят се и лабораторни изследвания, като пълна кръвна картина, проследяване на остатъчните азотни тела в серума (креатинин, урея), измерване на количеството и седимента на урината, PSA (простат специфичен антиген) и други.

Много важно за правилното лечение е установяването на основната причина за обструкцията и отстраняването и (предимно оперативно). Паралелно с това важно е дренирането на урината (чрез постоянен или временен уретерален или уретрален катетър) за да не се интоксикира организма.

Усложненията, които могат да настъпят при обструктивна и рефлуксна нефропатия са хидронефроза, пионефроза (нагнояване на задържаната урина), уросепсис, остра бъбречна недостатъчност и други.

3.5, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Обструктивна и рефлуксна нефропатия, неуточнена МКБ N13.9

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия