Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Тубулоинтерстициални болести на бъбреците Обструктивна и рефлуксна нефропатия Други и неуточнени хидронефрози

Други и неуточнени хидронефрози МКБ N13.3

Други и неуточнени хидронефрози МКБ N13.3 - изображение

Увреждането на структурата и функцията на бъбреците, придружено от дилатация на уретера и пиелокаликсната система, дължаща се на задръжка на урината или връщането и обратно от пикочния мехур се нарича хидронефроза.

Когато тя не се дължи на инклавирали камъни, обструкция на уретропелвикалното съединение или стриктура на уретрата хидронефрозата спада към класификацията други и неуточнени хидронефрози.

Задържаната урина повишава налягането в уретера и пиелокаликсната система, при което те се дилатират.

Бъбреците трудно филтрират кръвта при това високо налягане и постепенно се развива бъбречна недостатъчност. Патоанатомично хидронефротичния бъбрек е с изтънен паренхим и значително дилатирани чашки.

Дугите и неуточнени хидронефрози могат да се дължат на различни патологични процеси в организма, между които:

  • сраствания (адхезии) в коремната кухина;
  • доброкачествена хиперплазия или рак на простатата;
  • нарушена инервация на пикочния мехур;
  • неоплазма засягаща уретера;
  • неоплазма на пикочния мехур и други.

Клиничната изява при други и неуточнени хидронефрози е различна в зависимост от етиологията на заболяването. Обикновено пациентите се оплакват от тъпа болка в кръста, гадене, повръщане, често уриниране, включително и вечер, намалено количество на отделената урина, промяна в цвета на урината, поява на кръв или белтък в урината, изтъняване на урината или излизането и на капки и други.

За поставяне на диагнозата други и неуточнени хидронефрози трябва да се снеме щателна анамнеза и статус, както и да се извършват редица лабораторни и образни изследвания. Така трябва да се отдиференцират другите причини за хидронефроза: нефролитиаза, обструкция на уретеропелвикалното съединение, стриктура на уретрата и други.

От лабораторни изследвания важни са проследяване на количеството на денонощната урина, нейният състав и примеси, установяването на азотни тела в кръвта, диференциална кръвна картина, туморни маркери и други.

Важна е и образната диагностика- прави се ехография на бъбреци, КАТ (компютърно аксиална томография), рентгенография на корем, екскреторна урография, цистоскопия, уретероскопия и други изследвания по преценка на лекуващия нефролог или уролог.

Лечението при други и неуточнени хидронефрози е различно в зависимост от етиологията. Основен принцип за преодоляване на хидронефрозата е поставянето на стент, който да поддържа луменът на уретера достатъчно широк за оттичането на урината.

Важно е лечението да започне възможно най-рано, тъй като хидронефрозата е предпоставка за редица усложнения. Такива са пионефрозата (инфектирана хидронефроза), уросепсис, остра бъбречна недостатъчност и други.

3.3, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други и неуточнени хидронефрози МКБ N13.3

ЛЕЧЕНИЕ НА Други и неуточнени хидронефрози МКБ N13.3

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Други и неуточнени хидронефрози МКБ N13.3

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия