Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Други увреждания на мускулите Исхемичен инфаркт на мускулите

Исхемичен инфаркт на мускулите МКБ M62.2

Исхемичен инфаркт на мускулите МКБ M62.2 - изображение

Исхемичен инфаркт на мускулите е състояние, което се характеризира с увреждане на мускулите, което се дължи на нарушено кръвоснабдяване (дисбаланс между енергийните нужди и доставката на енергия). Най-често това увреждане се дължи на увреждане на артерията хранеща съответния мускул.

Артериалните увреди могат да бъдат открити и закрити. При вторите лезията може да не бъде незабавно открита. При тези увреди кръвоносния съд може да бъде разкъсан или да бъде протоснат от нарастващ хематом във футлярите на околната мускулатура. При закритите лезии и обтурации на артериалните съдове се наблюдават три фази в развитието на процеса:

- Вазоконстриктивна фаза, дължаща се на спазъм в зоната на засегнатия от лезията сегмент. Това е един защитен механизъм срещу масивната кръвозагуба, който се реализира от симпатиковата нервна система. При тази фаза циркулацията в дисталната част на крайника е силно затруднена.

- Вазодилатативна фаза - тя настъпва няколко часа след първата и се характеризира с максимално разширение на колатералните съдове над мястото на лезията.

- Фаза на развитие на колатерална циркулация - това е късна фаза, която се характеризира с колатерална хипертрофия, започваща след стабилизацията на тромботичните процеси, и този процес продължава 4 до 6 месеца. Трябва да се отбележи, че капацитетът на тази колатерална циркулация никога не може да има дебита на магистралния кръвоносен съд.

Диагностициране на закритите артериални увреди е изключително трудно, но е важно те да бъдат разпознати още при първичния преглед. При откритите, проникващи наранявания в топографски суспектна за присъствие на артериален съд зона, при шоково състояние на болния, липса на пулсации дистално от зоната на действието на травмиращия агент трябва веднага да се подозира артериална увреда и се пристъпи към оперативното откриване на артериалния съд.

При закритите артериални увреди водещ симптом в клиниката е нарастващият хематом, непоносимата болка в крайника, промяна в цвета на кожата дистално от увредата, изчезването на пулсаците в периферията на крайника, промени в сетивността в дисталните части на крайника, отсъствието на капилярен пулс и липса на кървене при убождане на пръстите. Необходимо е да се направи всичко възможно, за да се идентифицира мястот на артериалната лезия или оклузия на артериалния съд. В тези случаи е важно да се направи артериография.

Лечението на исхемичен инфаркт на мускулите е главно хирургично. Оперативната интервенция при тези болни включва:

- оптимално голям оперативен достъп до съдовата лезия;

- контролиране на кървенето с клампиране на съда дистално и проксимално от лезията;

- шев на артериалния съд. Артериалните пулсации трябва да се възстановят няколко часа след оперативната интервенция.

- съдов автоприсадък или артериална протеза.

При забавяне на възстановителната операция повече от 12 часа тромбозата на дисталната артериална част пропагира и създава изключително големи проблеми. Премахването на тромботичната формация е едно задължително условие за успеха на артериалния шев или пластичното възстановяване на засегнатия от травмата сегмент.

3.3, 3 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Исхемичен инфаркт на мускулите МКБ M62.2

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия