Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Други спондилопатии Анкилозираща хиперостоза [Forestier]

Анкилозираща хиперостоза [Forestier] МКБ M48.1

Анкилозираща хиперостоза [Forestier] МКБ M48.1 - изображение

Анкилозиращата хиперостоза представлява заболяване, което засяга гръбначния стълб и се характеризира със задебеляване, калцификация и осификация на меките тъкани на гръбначния стълб, най-вече лигаменти, ставни капсули и сухожилия на мускули. Заболяването се среща предимно при възрастни индивиди. Въпреки че точните причини за възникване на анкилозираща хиперостоза не са напълно изяснени, някои рискови фактори се свързват с по-висока честота на заболяването - захарен диабет, затлъстяване, хиперурикемия, дислипидемия, подагра, хипертония и други.

Симптомите при анкилозиращата хиперостоза включват периодични болки в областта на костните промени на гръбначния стълб и възпалените сухожилия. Скованост и тъпа болка, особено в горната и долната част на гърба, са чести. Понякога болките в тези области могат да бъдат остри с определени движения на тялото, като усукване или огъване над. Друг симптом е ограничение на движението в гръбначния стълб.

Диагнозата се поставя посредством анамнестични и клинични данни, които се снемат от лекар специалист. От инструменталните методи на изследване се прилага рентгенография или компютърна томография. На рентгенографията се откриват характерни калцификати.

Лечението се извършва посредством нестероидни противовъзпалителни средства и глюкокортикоиди. При неуспешно консервативно лечение се прибягва към оперативна намеса от специалист.

4.1, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Анкилозираща хиперостоза [Forestier] МКБ M48.1

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки