Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Кифоза и лордоза Други вторични кифози

Други вторични кифози МКБ M40.1

Други вторични кифози МКБ M40.1 - изображение

Трайно изкривяване на гръбначния стълб над 40 градуса се определя като кифоза. Болестта е позната от древни времена. Първите значими сведения за кифозни изменения на гръбнака са написани от Хипократ (360 — 420 г.пр.н.е.). Бащата на медицината за първи път е дал смислено обяснение на дълголетния въпрос " Защо гърбът на хората се изкривява". Той забелязал, че деформациите са мединствено при хора, страдащи от тежка кашлица. По забележителен начин Хипократ описва торакалната деформация и последващите клинични изменения.

други вторични кифози

Векове след това се изследват Хипократовите писания и се установява, че първичното заболяване, което довежда до кифоза е туберкулоза на костната система. Това се случва 23 века по-късно през 1756 година от британския хирург установява д-р Percivall Pott. Днес епонимно название на туберкулозният спондилит е болест на Pott.

Международната класификация на болестите класифицира кифозите като:

Спрямо същата класификация като други вторични кифози се приемат тези, които възникват при ортостатично положение. Тази форма се среща главно при юношите.

Ортостатичната кифоза се развива бавно и постепенно и се среща по-често при момичетата, отколкото при момчетата. Подобно на позиционната кифоза водещ етиологичен фактор за възникване на заболяването е неправилната стойка. Гръбначния стълб е основна структурна и физиологична единица на човешкия скелет. От една страна поддържането на скелета във физиологично състояние осигурява правилното функциониране на вътрешните органи. От друга страна прешлените, интервертебралните дискове, защитните лигаменти и тяхното връзване в анатомична цялост акумулират сътресенията при движение и защитават висцералните органи.

Основен причинител и рисков фактор на кифоза, представена като други вторични кифози е неправилната стойка.

Други вторични кифози

Неправилна стойка в седнало положение — в тази рискова група са включват хора, чийто работен ден преминава пред компютъра. През последните години тези работещи в САЩ се обозначават като "hunchback", тоест гърбушко. При неправилно стоене се увеличава физиологичната извивка на гръбначния стълб, която постепенно "застава" в неправилно положение. Като кифоза се определя тогава, когато кривината на гърба минава 40 градуса.

Други вторични кифози

Втората по-честота причина за други вторични кифози е неудобното легло. За пълно възстановяване на психичния и физичния си капацитет работещият човек се нуждае от около 7 часа непрекъснат сън. Но много хора съобщават, че спях на неудобно легло, което не отговаря на естествените анатомични извивки на гръбнака.

През последните години се очерта нова и негативна тенденция. Редом с безбройните положителни страни на навлизането на технологиите в ежедневието, се установиха и редица негативни такива. Една от тях продължителното взиране в телефона. Средностатистически млад човек прекарва около 147 минути взирайки се в телефона. Постоянното гледане на телефон се следва от патологична флексия на шийния отдел на гръбначния стълб.Други вторични кифози

Все повече млади хора се оплакват от дорзалгия и изгърбване. Предисторията на тези оплаквания достига до ученическите години. За съжаление децата са принудени да носят тежки ученически раници, чиято тежест вреди на все още неузрелия гръбначен стълб.

Други вторични кифозиОстеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с намалена костан плътност. Заболяването се приема за рисково за възникване на други вторични кифози, тъй като костите "изтъняват" и под влияние на тежестта на тялото се "изкривяват". Остеопорозата се среща предимно при жени в менопауза. Това се дължи на отпадане на яйчниковата функция и хормоните, които "защитават" костите.

Клиничната презентация на други вторични кифози е сходна с тази на позиционната кифоза. Нискостепенните изкривявания са бедни на симптоматика. Характерното за тях е периодично появяващите се и стихващи болки в гърба (дорзалгия) или шийната област (цервикалгия). В други случи болката се съпровожда от:

  • Главоболие
  • Нервно напрежение
  • Болка, която се влошава при продължителна работа
  • Раздразнителност
  • Неспецифична умора

Лошата поза и изгърбването могат да доведат до разтягане на междупрешленните връзки и да провокират образуването на патологични изменения на гръбначните прешлени. Тези промени се явяват предпоставка за възникване на остеофити или спондилоза.

Ортостатичната кифоза често е придружена от прекалено вдлъбната извивка в долната (лумбална) част на гръбначния стълб. Изменението в лумбалния обсег, наречено хиперлордоза, е начин за компенсиране на кифозата в горната част на гръбначния стълб. Тези изменения, освен козметичната деформация, пациентите се оплакват поясна болка, която понякога ангажира допълно и седалишния нерв — лумбаго с ишиас.

При тежки торакални изкривявания намалява подвижността на гръдния кош, което повлиява дихателния акт. При вдишване гръдният кош не се разширява достатъчно успоредно с белия дроб. Съответно намалява белодробния обем и виталния капацитет. Недостатъчното ниво на кислород в кръвта не може да оксигенира периферните тъкани. Постепенно се развива дихателна недостатъчност и застойна сърдечна недостатъчност

Първо диагностично звено е снемането на анамнеза. При срещата с пациента лекарят задава редица въпроси, чрез които се разясняват сегашните оплаквания, миналите заболявания. Лекарят подобно разпитва обстоятелствата в ежедневието на страдащия, които имат значение за възникване на други вторични кифози. По този начин те могат да бъдат коригирани. Акцент на физикалния преглед е опорно-двигателната система. Измерва се кривината на гръбнака, определя се подвижността на гръдния кош, а при жени се определя и ромба на Михаелис. Размерите и топографски изглед на този ромб имат отношение към протичането на вагиналното раждане.Други вторични кифози

При други вторични кифози кръвните изследвания няма значителни промени, тъй като се разглежда кифозата вследствие на неправилна стойка. От инструменталните изследвания основно значение има рентгеновото изследване на гръбначния стълб.

При тежки торакални изменения на гръдния кош задължително се прилагат функционални тестове на белия дроб, благодарение на които се определят белодробните капацитети. За определяне на сърдечната функция значение има ехокардиографията.

Други вторични кифози

Терапията на кифозата е трудна и продължителна. При лекостепените изкривявания се прилагат предимно консервативни методи. При деца се препоръчват упражнения за деца при кифоза, а при възрасти упражнения, с които да противодействат на неправилната стойка. Рехабилитационните средства включват носенето на коригиращи някои, корсети и пояси. Силната болка се овладява от нестероидните противовъзпалителни средства. Тези лекарства не са безобидни. Трябва да се приемат под лекарско предписание и контрол, тъй като имат редица нежелани ефекти. Особен акцент е улцерогенният им ефект. Ето защо тези медикаменти се приемат успоредно с лекарства, които защитават стомашната лигавица. Ако консервативните методи за безрезултатни се предприемат хирургични интервенции.

3.1, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други вторични кифози МКБ M40.1

БИБЛИОГРАФИЯ

https://scoliosisjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1748-7161-4-6
https://www.writingandwellness.com/2016/04/25/how-to-prevent-your-computer-from-causing-hunchback/
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/kyphosis-roundback-of-the-spine

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия