Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Други болести на кожата и подкожната тъкан Себорейна кератоза

Себорейна кератоза МКБ L82

Себорейна кератоза МКБ L82 - изображение

Кератоцитите са клетки, разположени предимно в епидермалния слой на кожата. Основната им функция е образуването на защитната бариера на кожата. За поддържане на бариерната функция допринасят протеини (кератин), ензими, липиди и антимикробни пептиди (дефезин).

себорейна кератоза

По тази начин кожата се защитава от намиращите се в околната среда патогенни бактерии, гъбички, паразити, слънчева радиация и много други.
Доброкачествен кожен тумор, произхождащ от кератоцитите е известен като себорейна кератоза.

Заболяването се среща още със синонимите:

 • Verruca senilis
 • Verruca seborrhoica
 • Сенилни брадавица
 • Себорейни брадавици, себорейни кератози

Подобно на лентиго кожните изменения при себорейна кератоза се срещат обикновено след 40 годишна възраст. Епидемиологичните данни посочват, че заболяването се среща предимно при хора със светла кожа. Не е установена полова зависимост.

Етиологията на себорейните брадавици е неизвестна. Предполага се, че отключващ фактор е незащитеното излагане на слънчева радиация. В последните години се разглежда теорията за соматични мутации на FGFR3 гена. Тази мутация е установена при 80% от заболелите. При 45% от тях се наблюдават и допълнителни мутации на гените FGFR3, PIK3CA, KRAS, и EGFR. Не е установено да са прекурсори на злокачественост.

Себорейната кератоза може да се класифицира като:

 • Обща себорейна кератоза (базално — клетъчна папилома)
 • Ретикуларна себорейна кератоза (аденоидна себорейна кератоза)
 • Длановидна себорейна кератоза
 • Клонална себорейна кератоза
 • Инфламаторна себорейна кератоза
 • Себорейна кератоза с плоскоклетъчен атипизъм
 • Пигментирана себорейна кератоза
 • Фоликуларна кератоза
 • Дерматози папулоза нигра

От изброените деления на себорейна кератоза особен интерес се предизвиква от дерматозис папулоза нигра, както и болест на Leser–Trelat.

себорейна кератоза

Кожните лезии при себорейна кератоза клинично се презентират като петна с различна интензивност на оцветяване.

В началото себорейните брадавици са малки, строго ограничени, с цвета на кожата или леко жълтеникави, плоски верукозни папули. След време стават по-големи до 1-3 см и изглеждат като папиломатозни брадавици с кафеникав или дори черен цвят.

Поради задържане на рогови клетки в епителните крипти се образуват комедоноподобни черни кератози. На палпация себорейните кератози са меки и мазни. Обикновено са множествени и са разположени по трункус (тялото) и лицето.

дерматозис папулоза ниграДерматозис папулоза нигра представляват малки доброкачествени кожни тумори, разположени по лицето. Срещат се предимно при негроидната раса. Заболяването е изключително често.

Епидемиологичните данни посочват, че 35% от афроамериканците в САЩ са диагностицирани с дерматозис папулоза нигра.

Етиологията все още не е известна. Но се предполага фамилен характер на заболяването, тъй като се среща при някои членове на семейства. Дерматоза папулоза нигра обикновено се появява в юношеска възраст. Кожните лезии се увеличават с възрастта. Рядко се проявява при лица на възраст под 7 години.

В диференциално диагностичен план на себорейна кератоза и нейните подвидове се обсъждат:

Себорейна кератоза и Дерматозис папулоза нигра се диагностицират при физикален преглед и приложени инструментални изследвания. Прилага се също така и кожна биопсия.

Заболяването е с благоприятна прогноза. Не застрашава физическото здравословно състояние на диагностицирания. Но кожните лезии представляват козметичен дефект, което е и водеща причина за търсена на консултация с лекар специалист по дерматологични болести.

В повечето случай лечение не се налага. Но при желания на пациента отстраняването на сенилните брадавици се извършва с ексцизия или електрокоагулация.

себорейна кератозаПри експлозивна поява на множествено себорейни петна за кратък период от време се касае за болест на Leser–Trelat. Историческите справки разкриват, че заболяването за първи път е описано в края на 19 веки носи фамилните имена на своите откриватели — немския лекар Edmund Leser и неговият френски колега Ulysse Trelat.

Кожните лезии при болестта на Leser — Trelat се появяват при злокачествено развит аcanthosis nigricans, както и други злокачествени заболявания.

Заболяването клинично се презентира с множествено полиморфни кожни лезии. Те с различен интензитет на оцветяване — от светло кафяво до тъмно и дори черно. Размерът им е разнообразен. Някои от петната са плоски, други изпъкнали.

За разлика от петната при себорейна кератоза неоплазмено заболяване съпътствано с петна от типа на Leser — Trelat е с неблагоприятна прогноза.

 

3.0, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Себорейна кератоза МКБ L82

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Себорейна кератоза МКБ L82

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО