Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на храносмилателните органи Увреждания на храносмилателните органи след медицински процедури, некласифицирани другаде Дисфункция след колостомия и ентеростомия

Дисфункция след колостомия и ентеростомия МКБ K91.4

Дисфункция след колостомия и ентеростомия МКБ K91.4 - изображение

Колостомия и ентеростомия са хирургични процедури, които се правят като временно и трайно решение при някои заболявания.
Колостомия е хирургична процедура, при която през направен отвор (стома) по предна коремна стена, се изважда здрава част от дебелото черво и се зашива на мястото на стомата. Този отвор представлява алтернативен канал за изхвърляне на фекалиите от тялото, при невъзможност да се запази физиологичния път.
Ентеростомия (илеостома, йеюностома) е хирургична процедура, при която през изкуствено създаден отвор върху коремната стена се изважда здрава част от тънко черво.

Дисфункция след колостомия и ентеростомия се среща рядко, но всички процедури имат някакъв риск.

Стомата трябва да функционира правилно, за да се избегнат проблеми свързани с увреждане на кожата и запушване на червото. Има някои условия, които не позволяват оптимално функциониране на стомата и това най-често са: ретракция (прибиране) на стомата, стеноза (стриктура) и херния (парастомална херния). Тези условия водят до невъзможност за евакуация на фекалните материи. Други често срещни проблеми при колостома и илеостома са кървене, образуване на кръвни съсиреци, инфекция, чревна непроходимост.

Стеноза или стриктура е едно от най-често срещаните нарушения на стомата или дисфункция след колостомия и ентеростомия. Тя може да доведе до възпаление на червата или до чревна непроходимост. Херния около стомата или парастомална херния се среща в 5 - 10% от болните с колостомия и 3 - 10% от болните с ентеростомия. Тя се формира по-често при болни със затлъстяване, недохранване, слаба мускулатура при възрастни хора, повишено абдоминално налягане, инфектиране на стомата.

Клинична картина на дисфункция след колостомия и ентеростомия
Случаите на обструктивен колит, причинен от стриктури на колостомия се изявяват с коремна болка, подуване на корема, субфебрилна температура и диарични изхождания изтичащи от колостомата.
Стриктурите могат да причинят и илеус, по характерен при ентеростомите. Клинично се изявява със силна и остро настъпила болка, повръщане, бързо влошаване на общото състояние на болния.
Парастомалните хернии могат да протичат безсимптомно или да причинят само дискомфорт в коремната област, болните описват симптомите като чувство за пълнота и тежест в областта на хернията, не болезнено, но неприятно преживяване. Някои хернии могат да бъдат и болезнени. Остро настъпила болка и повръщане може да са последица от заклещване на черва, което е индикация за спешна операция.

Диагноза и лечение на дисфункция след колостомия и ентеростомия
Диагнозата се предполага от клиничната картина и подробен разпит на болния. За доуточняване на диагнозата се правят образни изследвания. Рентгенография може да покаже хидроаерични сенки в коремната кухина, доказателство за настъпила чревна непроходимост. В подкрепа на възпаление на черво се прави колоноскопия през стомата. Парастомалните хернии се разпознават още от огледа.

Лечението зависи от вида на настъпилите усложнения. При стенози и илеусни състояния се налага оперативно лечение. При малките хернии, може да се опита консервативно лечение с колани, при големи хернии с настъпили усложнения се налага хирургично лечение.

3.9, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия