Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на храносмилателните органи Нарушена резорбция в червата Нарушение на резорбцията в червата, неуточнено

Нарушение на резорбцията в червата, неуточнено МКБ K90.9

Нарушение на резорбцията в червата, неуточнено МКБ K90.9 - изображение

Малабсорбция е неадекватно усвояване на хранителни вещества, дължащо се на нарушено храносмилане, абсорбция или транспорт на хранителните вещества в ентероцитите. Тя може да възпрепятства абсорбцията на макроелементи (протеини, въглехидрати, мазнини) или микроелементи (витамини, минерали). Нарушение на резорбцията в червата, неуточнено може да бъде глобална, с нарушена абсорбция на почти всички хранителни вещества или частична (изолирана), малабсорбция само на специфични хранителни вещества.

Клинична картина на нарушение на резорбцията в червата, неуточнено
Ефектите от неусвоените вещества, особено в глобален тип малабсорбция, включват диария, стеаторея, подуване на корема и газове. Други симптоми са резултат от хранителния дефицити. Пациентите често губят тегло, независимо от адекватното поемане на храна.
Хронична диария е най-честият и най-характерния симптом на малабсорбцията. Стеаторея е отличителен белег на малабсорбция на мазнините, които се отделят (над 7 грама дневно) с изпражненията. Стеаторея предизвиква вонящи, бледи, обемисти и мазни изпражнения.
Тежък недостиг на витамини и минерални срещат в напреднали стадии на малабсорбция. Симптомите са свързани с конкретния дефицит на хранителни вещества. Витамин B 12 дефицит може да възникне при синдром на сляпата бримка или след обширна резекция на дисталния илеум или стомаха. Железният дефицит може да бъде единственият симптом при пациенти с леко нарушена абсорбция. Аменорея може да произтече от недохранване и е важна проява на цьолиакия при млади жени.

Диагноза и лечение на нарушение на резорбцията в червата, неуточнено
Диагнозата, неуточнена малабсорбция се поставя, когато има анамнестични, клинични и лабораторни данни за нарушена абсорбция на хранителни вещества, но при първоначалния преглед не може да се установи точно какво е нарушението. Малабсорбция се предполага при пациенти с хронична диария, загуба на тегло, стеаторея и анемия.

Лечението зависи от вида и тежестта на заболяването причинило малабсорбцията. Много често е симптоматично или със заместващи препарати.

3.3, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия