Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на черния дроб Други възпалителни болести на черния дроб Флебит на вена порте

Флебит на вена порте МКБ K75.1

Флебит на вена порте МКБ K75.1 - изображение

Инфекциозна гнойна тромбоза на порталната вена или пилефлебит е рядък тромбофлебит на порталната вена или на някоя от нейните клонове (т.е тромбоза на порталната вена), който се причинява от инфекция. Диагнозата често се пропуска поради своята неспецифична клинична картина.

Флебит на вена порте обикновено е усложнение на интраабдоминална инфекция, интраабдоминален сепсис, най-често след дивертикулит, перфорирал апендицит, холецистит, панкреатит или перитонит. Инфекцията обикновено е полимикробна, най-честия изолиран микроорганизъм е Bacteroides fragilis. Този микроорганизъм участва в коагулацията чрез своята повърхност и компоненти на капсулата, които ускоряват образуването на фибрин и капсулните полизахариди инициират каскадата на съсирване чрез активиране на макрофагите. Други микроорганизми, които се изолират при болни с пилефлебит са Escherichia coli, Proteus mirabilis, Clostridium species, Klebsiella, Pneumococcus, Aerobacter и Streptococcus species.

Клинична картина на флебит на вена порте

  • Втрисане;
  • Температура;
  • Болка в горен десен квадрант на корема;
  • Умора;
  • Неразположение;
  • Загуба на тегло;
  • Гадене и повръщане;
  • Хепатомегалия;
  • Жълтеница само в редки случаи.

Диагноза на флебит на вена порте
Пилефлебит се диагностицира обикновено чрез ултразвук или компютърна томография на корема, визуализирайки тромб в порталната вена. От лабораторните изследвания може да има левкоцитоза, повишени чернодробни ензими, алкална фосфатаза и ГГТ.

Лечение на флебит на вена порте
Лечението е с продължителни курсове на широкоспектърни антибиотици, с добавяне на антикоагуланти ако има съсиреци извън порталната вена или ако температурата персистира на фона на антибиотичната терапия.

Флебит на порталната вена може да причини портална хипертония и да предизвика чревна исхемия, водеща до инфаркт на червата.

3.4, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Флебит на вена порте МКБ K75.1

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки