Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на черния дроб Хроничен хепатит, некласифициран другаде Хроничен лобуларен хепатит, некласифициран другаде

Хроничен лобуларен хепатит, некласифициран другаде МКБ K73.1

Хроничен лобуларен хепатит, некласифициран другаде МКБ K73.1 - изображение

Хроничен лобуларен хепатит е една от трите форми на хроничен хепатит. Хроничен лобуларен хепатит, некласифициран другаде е постоянно, но непрогресиращо заболяване, може да продължи няколко години с периоди на ремисии и рецидив. Етиологията и патогенезата водещи до развитието на това заболяване не са известни.

Хроничен лобуларен хепатит, се отличава с преобладаване на лобуларно възпаление и увреждане. Архитектурата на черния дроб се запазва и обикновено не се усложнява с фиброза. Той е рядко срещан модел при някои неспецифични хепатити.

Клинична картина на хроничен лобуларен хепатит, некласифициран другаде
Много от пациентите с хроничен лобуларен хепатит са асимптоматични или имат само незначителни оплаквания от общ характер. Докато при други могат да се появят характеристики на хронично чернодробно възпаление. Заболяването може да настъпи незабелязано или да се представи рязко, при пациенти не подозиращи, че имат чернодробно заболяване. Най-честите симптоми са умора и неразположение, лек коремен дискомфорт, а впоследствие може да се появи жълтеница, безапетитие, гадене, отслабване на килограми, увеличаване на черния дроб се среща рядко. Почти никога този вид хепатит не води до цироза и чернодробна декомпенсация.

Диагноза на хроничен лобуларен хепатит, некласифициран другаде
Диагнозата хроничен хепатит се поставя от клиничната картина и лабораторните изследвания, при които има завишени трансаминази и билирубин в продължение на шест месеци. Лобуларен хроничен хепатит може да се предполага само според лабораторните изследвания и тежестта на клиничната картина. Отдифиренцирането на различните видове хроничен хепатит се прави само на основата на хистологично изследване, което не се прави често.

Лечение на хроничен лобуларен хепатит, некласифициран другаде
Лечението е насочено към, спиране развитието на заболяването и пред отвъртяване на усложнения. При неоткрит причинител довел до хепатита лечението включва поддържащи грижи добре балансирана диета, съобразяване на труда и физическото натоварване с тежестта на заболяването и ако се наложи поставяне на болния на легло. Назначават се хепатопротектори, глюкозни разтвори и витамини.

3.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия