Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Дивертикули на червата Дивертикули на червата на неуточнена част, без перфорация и абсцес

Дивертикули на червата на неуточнена част, без перфорация и абсцес МКБ K57.9

Дивертикули на червата на неуточнена част, без перфорация и абсцес МКБ K57.9 - изображение

Дивертикулите на червата се срещат твърде често. Големината им е различна – от 0.5 до 3-4 сантиметри в диаметър.

За възникването на дивертикули на червата на неуточнена част, без перфорация и абсцес играят роля редица предразполагащи фактори: ембрионално образувани дефекти в мускулния слой, перпендикулярно разположение на кръвоносните съдове спрямо надлъжната ос на червото и др. Дивертикулите се явяват най-често в напреднала възраст под влияние на предизвикващите ги фактори, на първо място повишеното интрадуоденално налягане.

Клинична картина на дивертикули на червата на неуточнена част, без перфорация и абсцес
Голяма част от дивертикулите на червата протичат безсимптомно и представляват случайна находка при аутопсия или рентгеново изследване. Когато се развият клинични симптоми, те зависят от броя, големината и разположението на дивертикулите и от наличието или липсата на възпалителен процес. Обикновено симптомите са неопределени. Наблюдават се подуване и разтягане на корема, тъпа, не постоянна болка, гадене със или без повръщане и др. В отделни случаи може да има и кръвоизливи. При по-големи дивертикули може да се появи симптоматика на стеснение на лумена на червото с коликообразни болки и по-обилни повръщания.

Диагноза на дивертикули на червата на неуточнена част, без перфорация и абсцес
Обективното изследване най-често не открива особени отклонения. Диагнозата се поставя изключително само с помощта на рентгеновото изследване.

Лечение на дивертикули на червата на неуточнена част, без перфорация и абсцес
По-голямата част от дивертикулите на червата, без усложнения не се нуждаят от лечение. При проявена симптоматика болните трябва да спазват диета, повишена консумация на целулозни храни. При болки се назначават спазмолитици и аналгетици. При данни за дивертикулит болните се поставят на легло и се провежда антибиотично лечение.

3.8, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия