Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Дивертикули на червата Дивертикули на червата на неуточнена част, с перфорация и абсцес

Дивертикули на червата на неуточнена част, с перфорация и абсцес МКБ K57.8

Дивертикули на червата на неуточнена част, с перфорация и абсцес МКБ K57.8 - изображение

Дивертикулът е сляпо, торбовидно образувание на тънкото или дебелото черво. Дивертикулозата е безсимптомно протичащи дивертикули.

Дивертикули на червата на неуточнена част, с перфорация и абсцес е усложнение на възпалителен процес в стената неточно локализирани дивертикули. Перфорацията се предизвиква най-често от повишеното вътре луменно налягане и води до перфоративен перитонит. Перитонит може да възникне и без перфорация, на базата на дивертикулит с разпространение на възпалителния процес по съседство. Друго тежко усложнение на неуточнени дивертикули е абсцедрирането им. Абсцесът се оформя или по съседство или при поява на дивертикулни микроперфорации.

Клинична картина на дивертикули на червата на неуточнена част, с перфорация и абсцес
При възпалителни процеси в лигавицата на дивертикула (дивертикулит) могат да се наблюдават тежки клинични прояви – оригване, повръщане на зловонни материи, силни и продължителни болки с излъчване към кръста, покачване на температурата, белези на интоксикация и др. Много рядко може да настъпи перфорация с последващ перитонит. Само при развитие на дивертикулит се установяват силна палпаторна болка и инфилтрат, нарушено общо състояние, а при паилен синдром, панкреатит или перфорация с перитонит – съответните находки.
Перфорацията на дивертикула, перфоративния перитонит и абсцеса клинично протичат с:

  • Остра в началото локализирана болка, която може да ориентира към мястото на дивертикула;
  • Болката впоследствие става дифузна по целия корем;
  • Температура;
  • Изразена левкоцитоза;
  • Обща интоксикация.

Диагноза и лечение на дивертикули на червата на неуточнена част, с перфорация и абсцес
Неуточнената локализация на дивертикулите затруднява диагнозата. Все пак анамнезата за наличие на такива и клиничната картина с първичната локализирана болка помагат за уточняване на диагнозата.
Тъй като перфорацията, перитонита и абсцеса са живото застрашаващо усложнение на дивертикулите диагностичния алгоритъм се свежда до минимум и се пристъпва към спешно оперативно лечение.

3.2, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия