Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Дивертикули на червата Дивертикули на тънкото черво с перфорация и абсцес

Дивертикули на тънкото черво с перфорация и абсцес МКБ K57.0

Дивертикули на тънкото черво с перфорация и абсцес МКБ K57.0 - изображение

Като се изключи Мекеловият дивертикул, останалите дивертикули на тънкото черво представляват придобити хернии на лигавицата и субмукозата през мускулния слой в серозата на червото или в ретроперитонеалните тъкани.

Дивертикул на тънкото черво с перфорация и абсцес е едни от основните усложнения на дивертикулите включва и дивертикул на тънкото черво с перитонит.

Дивертикулите на тънкото черво са редки и обикновено протичат безсимптомно. Обикновено те са разположени по мезентераилния край на йеюнума. В илеума дивертикули почти не се срещат. Вследствие на задържане на чревно съдържимо в лумена на дивертикула могат да се развият възпалителни изменения в стената му разязвявания на лигавицата и перфорация.

Клинична картина на дивертикули на тънкото черво с перфорация и абсцес
Най-често дивертикулите протичат безсимптомно и се откриват случайно при операции или рентгеново изследване на стомашно – чревния тракт по друг повод. Клиничните прояви могат да се развият само при усложнения каквито са перфорация и абсцес. Може да настъпи запушване на червото със спастични болки и повръщане. Под въздействието на чревното съдържимо може да се развие дивертикулит – възпаление и исхемична некроза, чийто клинични признаци наподобяват тези на остър апендицит. В 60 % от случаите, дивертикули на тънкото черво с перфорация и абсцес се наблюдават у деца до 10-годишна възраст. Съответно на проявите им трябва да се прави диференциална диагноза с чревно запушване, чревна хеморагия, перитонит.
Пациентите се оплакват от:

  • Внезапно настъпила, остра, силна коремна болка;
  • Гадене и повръщане;
  • Фебрилитет ( телесната температура се повишава);
  • Липса на газове и дефекация.

Диагноза на дивертикул на тънкото черво с перфорация и абсцес
От физикалния преглед коремът е силно болезнен, има мускулна защита и хиперестезия на кожата.
Диагнозата се поставя изключително с помощта на рентгеново изследване. Прави се рентгенография на корем и се търси свободен газ в коремната кухина.

Лечение на дивертикул на тънкото черво с перфорация и абсцес
Лечението е само оперативно. Това е едно от усложненията с абсолютни индикации за оперативно лечение. При тежко протичащите усложнения се налага резекция на участъка на червото, отстраняване на абсцеса или оперативно лечение на възникналия перитонит.

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия