Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Съдови болести на червата Други съдови болести на червата

Други съдови болести на червата МКБ K55.8

Други съдови болести на червата МКБ K55.8 - изображение

Съдовите болести на червата са патологични състояния, при които нарушеното кръвоснабдяване води до исхемия и некроза на чревната стена. Синдромът може да бъде в остър стадий или с първична хронична характеристика.

Към други съдови болести на червата може да се включат следните заболявания:
- Синдром на компресия на a. coeliaca;
- Тромбоза на горната мезентериална вена.

Синдром на компресия на a. coeliaca се описва при млади хора и се характеризира със: болка в епигастриума след нахранване, понякога гадене, повръщане или диария и систолен шум в епигастриума. Той се разпознава посредством артериография в предно — задно и странично положение - вижда се стеснението на артерията и може да определи степента му. Най-честите причини за компресия на a. coeliaca са ниско разположение на ligamentum arcuatus medianus, при което той притиска с фиброзния си ръб артерията, неврофиброматозна тъкан, сраствания или ретроперитонеална фиброза. В други случаи се описва фиброзна хиперплазия на интимата на артерията. Клиничната стойност на този синдром се оспорва, защото обикновено стеснението или запушването на лумена на една от трите мезентериални артерии не е достатъчно за възникване на чревна исхемия. В подкрепа на това се привеждат редица случаи с ангиографски промени без клинични прояви. Лечението на заболяването е оперативно.

Тромбоза на горната мезентериална вена се включва към други съдови болести на червата. Честотата на запушване на венозните съдове при напълно интактни артериални съдове е около 10 %. Като причини се посочват: полицитемия и различни нарушения в кръвосъсирването, неоплазми, портална хипертония, сепсис и др. Първичната тромбоза на е четири пъти по-рядко срещана от вторичната и не е изяснена в етиологично отношение. В отделни случаи подобна тромбоза се явява едновременно с мигриращ тромбофлебит на долните крайници. Началните прояви на тромбоза на горната мезентериална вена не са така внезапни и драматични както при артериалната тромбоза. В продължение на 7-10 дни болните се оплакват от коремен дискомфорт, повръщане, рецидивираща коремна болка, които не съответстват на физикалните промени в корема. Хематемезата и мелената се наблюдават рядко, обаче серозно-хеморагичен асцит постоянно. Метеоризъм, болезненост на коремната стена, вяла перисталтика предхождат появата на дефанс, положителен Блумбърг и другите симптоми на остър хирургически корем. От изследванията са налице подчертана хемоконцентрация и левкоцитоза. Изключително полезна за диагнозата е коремната пункция с намирането на серозно-хеморагичен асцит.

Лечението на острата венозна тромбоза като част от други съдови болести на червата се свежда до спешно резециране на засегнатия участък от тънкото черво и прилежащата част от мезентериума. Венозните тромби се откриват в значителна част от вените, включително и в случаите, когато тромбозата започва от голям венозен съд. В следоперативния период прилагането на хепарин е полезно, защото се възпира прогресирането на тромботичния процес.

4.6, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия