Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Съдови болести на червата Ангиодисплазия на колона

Ангиодисплазия на колона МКБ K55.2

Ангиодисплазия на колона МКБ K55.2 - изображение

Между причините за масивно ректално кървене при възрастни пациенти важно значение има и ангиодисплазията на колона. Ангиодисплазия на колона представлява дилатирани (разширени) малки артерии, вени, венули и капиляри в мукозата и субмукозата на колона. Ангиодисплазията е дегенеративна лезия на предварително здрави кръвоносни съдове. Стените на съда са тънки с малко или без гладка мускулатура.

Причината за промените е неясна. Вероятно имат значение дегенеративните промени в съдовете, които се развиват с напредване на възрастта. Ангиодисплазията е локализирана най-често в сляпото черво или colon ascendens и само в 10 % по-дистално. В сигмата се открива рядко. Лезиите са единични или множествени, рядко над 5 мм в диаметър.

Клинична картина на ангиодисплазия на колона
Много ангиодиспластични промени протичат безсимптомно и никога не кървят. Все пак ректохеморагията – от лека до масивна – е най-характерната клинична проява. Ангиодисплазия на колона се съчетава в половината от случаите с дивертикулоза и най-често се доказва в десния хемиколон и в цекума. Установява се в напреднала възраст. Ангиодисплазиите в колона представляват дегенеративни съдови промени. Те предизвикват обикновено интермитиращи и хронични кръвоизливи. В 10 – 20 % обаче кръвоизливът може да бъде много масивен. При други болни може да има мелена. Придружаващ симптом на кървенето е и желязодефицитната анемия. При чернодробна цироза, хронична бъбречна недостатъчност и стеноза на аортата ангиодисплазиите са честа причина за кръвоизливи.

Диагнозата ангиодисплазия на колона се поставя въз основа на измененията при фиброколоскопия и ангиография. При фиброколоскопия се вижда леко надигната, интензивно червена зона с неравни или заоблени ръбове, по които се очертават кръвоносни съдове. Ангиодисплазията има специфична характеристика при ангиография с разширени малки артериални клончета, задържане на контрастната материя в съдовете, които се очертават като съдов сноп (туфа) и забавено изпразване на дилатираните (разширените) дрениращи вени. Контрастната рентгенография чрез бариева клизма е негативна, но помага диференциалната диагноза.

Лечение на ангиодисплазия на колона
От изключително опитен колоноскопист може да се извърши електрокоагулация, като метод на лечение на ангиодисплазия на колона. Манипулацията крие опасност от перфорация на цекума. В терапевтичен план след ангиография може да се вкара интра (вътре) артериално вазопресин. При неуспех и масово кървене се пристъпва към оперативно лечение – дясна хемиколектомия.

3.3, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ангиодисплазия на колона МКБ K55.2

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия