Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Увреждания на хранопровода при болести, класифицирани другаде Увреждания на хранопровода при други болести, класифицирани другаде

Увреждания на хранопровода при други болести, класифицирани другаде МКБ K23.8

Увреждания на хранопровода при други болести, класифицирани другаде МКБ K23.8 - изображение

Заболяванията на хранопровода могат да бъдат както самостоятелни болести причинени от различни етиологични причинители, също така могат да настъпят и увреждания на хранопровода при други болести, класифицирани другаде.

Увреждане на хранопровода при колагенозите:
Най-често измененията се наблюдават при системната склеродермия. Успоредно с кожата се засягат и ставите, сърцето, белите дробове, бъбреците, хранопроводът, стомашно-чревният тракт, мускулите и черния дроб. От органите на гастроинтестиналната система най-често се обхваща хранопроводът. Хранопроводът се засяга най-много при особена форма на склеродермия - CRES синдром.
Клиничната картина се характеризира с прогресираща дисфагия (болезненост при преглъщане), парене, оригване и повръщане.
При рентгеновото изследване хранопроводът е умерено разширен, липсват първичните перисталтични вълни са намалени, поради което в легнало положение бариевата каша се задържа в хранопровода, а пи изправено положение преминава свободно в стомаха. Често се откриват пептични язви и хиатусна херния. Заболяването прогресира, поради което прогнозата е неблагоприятна. Диагнозата се поставя въз основа на характерните изменения по кожата на лицето и по промените в останалите органи. Често промените в хранопровода предшестват кожните изменения.
Лечението се провежда с кортикостероиди.
Също така за увреждане на хранопровода при системна склеродермия можете да прочетете и при:

Увреждания на хранопровода при други болести, класифицирани другаде може да се получи при дерматомиозит.
Дерматомиозитът в 60 до 84 % се придружава с дисфагия, дължаща се на хроничен езофагит и генерализирана атрофия на лигавицата на хранопровода. При това заболяване според различни автори възниква рак в следните органи: хранопровод, стомах, бели дробове и яйчници.
Също така за увреждане на хранопровода при дерматомиозит можете да прочетете и при:

При ревматоидния артрит и синдрома на Рейно гълтателната перисталтика на хранопровода е отслабена до пълна липса в средната и дисталната трета на хранопровода. Клинично протича с дисфагия и недостатъчност на кардията.

При хроничен медиастинит (възпаление на медиастинума) е процесът се въвлича и хранопроводът. Развитието на съединителната тъкан, води до деформация и стеснение на хранопровода с поява на дисфагия. Рентгенологично се установяват стеснение, разширение и изместване на хранопровода при запазен лигавичен релеф. Заболяванията на гръбначните прешлени водят до промяна и в положението на хранопровода. Най-сериозни нарушения в хранопровода настъпват при остеохондроза на прешлените. Последната се характеризира с дисфагия, болки зад гръдната кост и пресипнал глас. Може да се наблюдава и стеноза на хранопровода. Диагнозата се поставя рентгенологично - установява се вълнистост на контурите на задната стена на хранопровода.
Лечението е както при езофагитите, а с хирургическо отстраняване на остеофитите е възможно пълно оздравяване.
Също така за увреждане на хранопровода при медиастенит можете да прочетете и при:

Увреждания на хранопровода при други болести, класифицирани другаде се наблюдават и при желязо дефицитна анемия. Синдромът на Plummer-Vinson се характеризира с анемия и дисфагия. Приема се, че се дължи на недоимък на желязо и витамини от група В, на конституционално предразположение и на хормонални нарушения. Клинично заболяването се характеризира с хейлит, глосит, атрофия на папилите на езика, хиперкератоза на лигавицата на хранопровода, сидеропения и микроцитна хипохромна анемия. Водещи симптоми са дисфагията и чувството на засядане на приетата храна в хранопровода. Дисфагията се дължи на спазми, пареза на гълтателната мускулатура, сраствания на хранопровода и атрофия на лигавицата. Рентгенологично при половината пациенти липсват изменения, а при останалите се наблюдават езофагоспазъм и стриктури. Езофагоскопски и с целенасочена биопсия се намира атрофичен езофагит главно в горната трета на хранопровода.
Лечението се провежда с щадяща и богата на витамин В и желязо диета, големи дози железни препарати и парентерално витамин В , чернодробни екстракти и кръвопреливане, от които състоянието на болните значително се подобрява. За предотвратяване на рецидивите се провеждат профилактични лечебни курсове с желязо и витамини.
Също така за увреждане на хранопровода при синдрома на Plummer-Vinson можете да прочетете и при:

Нарушения в кардията се срещат и при болни с пернициозна анемия, които изчезват след съответното лечение.

Изменения в хранопровода могат да се наблюдават и при левкозите: левкемични инфилтрати, кръвотечения, псевдомембранни, огнищни некрози, кандидозен езофагит (езофагит причинен от гъбички) и стеснения. Изразяват се с дисфагия и болки зад гръдната кост при гълтане.

3.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия