Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Демиелинизиращи болести на централната нервна система Други демиелинизиращи болести на централната нервна система Централна демиелинизация на corpus callosum

Централна демиелинизация на corpus callosum МКБ G37.1

Централна демиелинизация на corpus callosum МКБ G37.1 - изображение

Централна демиелинизация на corpus callosum e рядко срещано демиелинизиращо заболяване, засягащо предимно корпус калозум. В медицината е известно като болест на Marchiafava и Bignami. Заболяването е по-често при хора, системно употребяващите алкохол.

Етиологията предполага в голяма част от случаите хронична употреба на алкохол, а понякога и хранителни дефицити.

Патоанатомичното изследване показва възпалителна реакция, придружаваща демиелинизация и некроза в нервната система. Лезиите са локализирани предимно в корпус калозум, предните и задни комисури. Мостът и други части също могат да бъдат засегнати. Вътрешната капсула и корона радиата обикновено са пощадени. Хистопатологичното изследване разкрива изобилие от макрофаги в областта на лезиите, невронна дегенерация на трети и четвърти слой на кората на мозъка с глиоза (кортикална ламинарна склероза).

Клиниката на централна демиелинизация на corpus callosum се характеризира с остро, подостро или хронично протичане с деменция, нарушена походката, спастичност на мускулатурата, мускулна слабост, психични смущения, инконтиненция, хемипарези, афазия и идиомоторна апраксия (невъзможност за изпълняване на моторни дейности), апатия, летаргия, нарушение на съзнанието (до кома или гърчове), делириум тременс. Засягането на периферната нервна система е под формата на алкохолна невропатия с нарушение на дълбоките сухожилните рефлекси и сензорни увреди.

Диагнозата се основава на данните, получени след преглед от невролог, физикалното и инструменталното изследване. Ядрено-магнитният резонанс показва хиперинтензитетни лезии, дължащи се на оток и увреда на миелина, дегенерация на корпус калозум, засягане на комисурите и дегенеративни промени в кората.

Диференциалната диагноза включва:

  • паранеопластичен синдром
  • болестта на Пик
  • болестта на Алцхаймер

Лечението на централна демиелинизация на corpus callosum се състои в приложението на симптоматични средства - тиамин, фолиева киселина и други витамини от група В (особено на витамин B 12), високи дози кортикостероиди, други имуносупресанти. Необходимо е прекратяване приема на алкохол и консултация с психолог.

2.5, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Централна демиелинизация на corpus callosum МКБ G37.1

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО