Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата Други видове недоимъчно хранене Други видове недоимък в храната

Други видове недоимък в храната МКБ E63

от 08 юли 2013г., обновено на 08 дек 2022г.
Други видове недоимък в храната МКБ E63 - изображение
  • Инфо
  • Видове
  • Коментари
Инфо
Инфо
Видове
Коментари

Други видове недоимък в храната представлява рядко срещано състояние.

Белтъците са високомолекулни биополимери с жизненоважни функции. Белтъчната молекула е изградена от аминокиселини и в състава й влизат различни елементи – въглерод, азот, кислород, водород, сяра и др. Аминокиселините са основни структурни елементи на белтъците

От известните около 80 аминокиселини, за човека имат значение около 22, най-често срещани в хранителните продукти. Аминокиселините, които не могат да се синтезират от организма на човека и трябва да се набавят с храната са незаменими (есенциални).

Такива са валин, левцин, изолевцин, треонин, фенилаланин, триптофан, метионин, лизин. Към тях в детска възраст се прибавя и хистидин. Заменимите аминокиселини могат да се синтезират от междинни продукти на обмяната на вещества. Само оптималното съотношение между незаменими и заменими аминокиселини осигурява добър белтъчен синтез в организма.

Белтъците не могат да бъдат заменени от други компоненти на храната. Те участват в изграждането на всички тъкани и във всички жизненоважни процеси на организма: растеж, развитие, обмяна на веществата, мускулна и мисловна дейност, възпроизводство.

Основните им функции са:

  • структурна - те са основен градивен материал за всички клетки, тъкани и органи.
  • биокатализаторна - ензимите са високо организирани белтъчни тела.
  • регулаторна - хормоните също са белтъци.
  • защитна - антителата-имуноглобулини са протеини.
  • транспортна - хемоглобин, миоглобин, церулоплазмин и др. са сложни биополимери.
  • енергийна - 1 г белтъци е носител на 4 ккал енергия.

Други видове недоимък в храната е характерен предимно за развиващите се страни. Той се среща значително по-рядко в развитите.

Физиологичните потребности от белтъци зависят от възрастта, пола, телесната маса, физиологичното състояние и особеностите на труда. Енергийният внос на хранителните белтъци трябва да съставя 10-15% от общата хранителна енергия за деня. Хранителните източници на белтъци са от животински и растителен произход.

Качеството на хранителния белтък е от изключително важно значение. То зависи от степента на използваемост на приетия с храната белтък от организма за пластичните му нужди. С най-висока биологична стойност са храните от животински произход – яйца, мляко, риба, месо. Те съдържат белтъци с балансирани отношения на незаменимите аминокиселини.

Повечето растителни продукти са с недостатъчно съдържание на една, две или повече есенциални аминокиселини, напр. в житото – дефицитен е лизин, в царевицата - триптофан, в бобовите храни - метионин и цистин. Здравословното хранене, обаче, изисква прием както на белтъци от животински, така и на такива от растителен произход.

Хранителните белтъци в тънките черва се разграждат до аминокиселини, които се всмукват през тънкочревната лигавица чрез активен транспорт. Това е сложен процес, зависещ от много фактори, най-вече от състава на храната, аминокиселинния баланс, кулинарната обработка. Усвояемостта на белтъците от различните хранителни източници варира от 75% до 98%.

Нарушенията в приема на белтъци са в две основни посоки: белтъчен дефицит и прехранване с белтъци. Продължителният недостиг на белтъци в храната води до засилване на белтъчното разграждане (катаболизъм), намалява на защитните сили, умствената и физическа работоспособност. При децата се забавят растежът и развитието. Често белтъчният недоимък е свързан и с дефицит на енергийни компоненти в храната (бедна на калории храна). Това е в основата на белтъчно-енергийното недохранване (квашиоркор, маразъм).

Прехранването с белтъчни храни затруднява храносмилането. В червата се усилват гнилостните процеси и се натрупват токсични вещества. Черният дроб се претоварва от разпадни продукти. Продължителният излишък на белтъци в храната води до метаболитна ацидоза, превъзбуда на нервната система, обменни нарушения (подагра) и др.

След като белтъчините са жизненоважни за нашия организъм е важно да се знае от колко точно имаме нужда. Не може да се отговори еднозначно на този въпрос, тъй като това най-вече зависи от съвкупност от индивидуални фактори. Според най-известната организация за регулация на дозировките на храни и медикаменти - FDA, нужното дневно количество белтъчини е от 0,8 до 1 грама на килограм телесна маса.

Хранителните протеини с всичките основни аминокиселини в съотношението, което тялото изисква, са наречени висококачествен протеин. Ако протеинът е малко в една или повече от основните аминокиселини, то той се определя като нискокачествен.

Качеството на протеина е обикновено определяно според аминокиселинния модел на яйчения протеин, който се смята за идеалния. В този смисъл не е изненадващо, че животинските източници на протеини като месото, яйцето, млякото и сиренето имат тенденция да са по-висококачествени, отколкото растителните.

За други видове недоимък в храната важно значение имат и мазнините.

Мазнините са основен източник на енергия в човешкото тяло. При разграждането на 1гр. мазнини се получават 9,3ккал. Освен това те участват в образуването на клетките и тъканите на организма. Мазнините съдържат ненаситени и наситени мастни киселини. Тези, които съдържат ненаситени мастни киселини (олеинова, линолова, линоленова, арахидонова), имат по-ниска температура на топене в сравнение със съдържащите наситени мастни киселини (стеаринова, палмитинова, маслена) и се усвояват по-добре от организма.

Ненаситените мастни киселини се съдържат в голямо количество в растителните мазнини (слънчогледовото, маслинено, царевично, соево и др.), а наситените мастни киселини се съдържат в животинските мазнини. Особено ценни са мазнините на млякото и млечните продукти. Те съдържат витамини A, D, E и K, усвояват се добре от организма и притежават приятен вкус. Съдържат и много холестерин, излишъкът от който допринася за развитието на атеросклерозата.

Мазнините подпомагат всмукването на мастноразтворимите витамини в червата. Те съдържат и лецитин, който регулира дейността на клетките в главния мозък. Лецитинът се съдържа в кравето масло, маргарина, жълтъка на яйцето, слънчогледовото, соевото масло и други.

В храната на младия организъм трябва да преобладават животинските мазнини, а на възрастния - растителните. Дневната нужда от мазнини е 80-100гр. Мазнините играят важна роля за приготвянето на ястията, като подобряват техния вкус и усвояемост. Поносимостта и усвояването на мазнините зависи от преработката - дали се употребяват сурови, варени или пържени, от поетото количество и от състоянието на храносмилането. По-добре се понасят растителните мазнини - зехтинът, слънчогледовото и царевичното масло. Кравето масло се понася по-добре от маста и сланината.

Не трябва да се допуска и пълно отстраняване на животинските мазнини от храната на човека, защото това може да доведе до недоимък на жизнено необходимите мастноразтворими витамини (A, D, E, K).

3.5/5 6 оценки

Видове Други видове недоимък в храната МКБ E63

  • E63.0 Недоимък на есенциални мастни киселини
  • E63.1 Дисбаланс на хранителните съставки
  • E63.8 Друг, уточнен хранителен недоимък
  • E63.9 Хранителен недоимък, неуточнен

Коментари към Други видове недоимък в храната МКБ E63

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Други видове недоимък в храната МКБ E63
    www.framar.bg 
    на 16 October 2025 в 08:18
    Коментирайте "Други видове недоимък в храната МКБ E63"
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Надежда Рангелова: Държавата показа, че децата са й приоритет само на думиНадежда Рангелова: Държавата показа, че децата са й приоритет само на думи

Надежда Рангелова: Държавата показа, че децата са й приоритет само на думи

от 15 окт 2025г.Прочети повече
TikTok инфлуенсъри продават неразрешено за употреба лекарство за отслабванеTikTok инфлуенсъри продават неразрешено за употреба лекарство за отслабване

TikTok инфлуенсъри продават неразрешено за употреба лекарство за отслабване

от 15 окт 2025г.Прочети повече
Как да съобщим неприятна новина, без да се превръщаме в лошия вестоносецКак да съобщим неприятна новина, без да се превръщаме в лошия вестоносец

Как да съобщим неприятна новина, без да се превръщаме в лошия вестоносец

от 14 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Истини и митове за лъчелечението - говорят специалистите на КОЦ – Пловдив

преди 23 часа и 47 мин.

УМБАЛ „Свети Георги“ с безплатни ваксини срещу COVID-19 и ДТК за бременни през есенно-зимен сезон 25/26

преди 6 дни, 18 часа и 58 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

НАТРОЛ БИОТИН таблетки 10000 мкг * 100

ЛЕНЕНО СЕМЕ НАТРОШЕНО 150 г СТЕЛ АРГО

ЛЕНЕНО СЕМЕ (ЗЪРНА) 150 г СТЕЛ АГРО

ТАМПОНИ ФЕНТЪЗИ ФЛИРТ НОРМАЛ * 8

АМИКС МИТО ТЕСТ В3 капсули * 90

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ВАЛСАВИЛ ТРИО таблетки 5 мг / 160 мг / 12.5 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 окт 2025г. в 15:43:26

ДЖОАННА СПРЕЙ БАЛСАМ С КЕРАТИН 150 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 окт 2025г. в 15:38:19

МАСЛО ОТ РИГАН капсули 180 мг * 30 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 окт 2025г. в 15:37:45

ФЕНИСТИЛ перорални капки, разтвор 20 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 окт 2025г. в 15:35:32

ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ таблетки * 15

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 окт 2025г. в 15:34:30
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival