Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата Други видове недоимъчно хранене Недоимък на цинк в храната

Недоимък на цинк в храната МКБ E60

Недоимък на цинк в храната МКБ E60 - изображение

Недоимък на цинк в храната е рядко срещано състояние, което може да има съществено значение за човешкия организъм.

Цинкът се среща във всички животински тъкани. В тялото на здрав възрастен човек се намират от 2 до 3гр. Мускулите, костите, кожата, очната ябълка, черният дроб, бъбреците, мъжките полови жлези и секрети на човека и бозайниците имат значително по-високи концентрации на Zn. Нивото на цинка в серума на здрави хора е от 80 до 110 мкг%.

Физиологичната и биологичната роля на цинка са много разнообразни, недоимъкът на цинк в храната може да има съществено значение за човешкия организъм.

Цинкът (Zn) влиза в състава на редица металоензими, които катализират важни обменни процеси като карбоанхидраза (участва в процесите на газовата обмяна в организма), панкреасна карбоксипептидаза, чернодробна алкохолдехидрогеназа, АФ, лактат- и малатдехидрогеназа и др.

Той подпомага действието на ред жлези с вътрешна секреция като хипофиза, надбъбречни жлези и щитовидна жлеза.

Цинкът притежава липотропно действие, като участва в процесите на нормализиране на мастната обмяна в черния дроб и го предпазва от мастна инфилтрация. Количеството му в черния дроб е 145мг/кг.

Има данни за участието му в кръвообразуването. Повече от половината от съдържанието на цинк в организма се намира в еритроцитите. Участва в обмяната на белтъчините, липидите, въглехидратите и нуклеиновите киселини, при което влиза в сложни взаимодействия с калция, медта, мангана и желязото, както и в синтезата на ДНК и РНК, белтъчините и инсулина.

Цинкът е синергист е на мангана при функционирането на половите жлези и има значение за имунокомпетентността на имунната система.

Продуктите от животински произход имат високо съдържание на Zn, такива са паренхимните органи, месото и яйчният жълтък. От зърнените храни най-много Zn има в зърната на пшеницата, ръжта и в овесените ядки. Плодовете и зеленчуците съдържат оскъдни количества, но от тях по-богати са крушите, орехите и черешите, а още по-богати са варивата (грах,леща,фасул).

Кравето мляко съдържа от 2,5 до 5мг/л, женската кърма – от 1,3 до 2мг/л, а коластрата при жени – до 20мг/л. Полирането на ориза, рафинирането на захарта и смилането на житото са свързани със значителни загуби на редица есенциални микроелементи, включително и на Zn. Усвояемостта на Zn от храната е средно около 20-30%. Той се резорбира по-лесно от животинските продукти, отколкото от растителните. Богаството на фитинова киселина, целулоза и калций в някои растителни храни намалява неговата усвоямост.

Недоимък на цинк в храната може да се дължи на много фактори. Потенциална възможност за Zn-недоимък у хора се създава при редица състояния и заболявания – недохранване и гладуване, лоша резорбция на храната, инфекции, кръвозагуби, обилно изпотяване, следоперативни състояния и др.

Клинично недоимък на цинк в храната при хората е свързан с нанизъм, хипогонадизъм и хепато-спленомегалия. Липсва окосмяване по лицето, пубиса и аксилите. Концентрацията на Zn в плазмата, еритроцитите и космите на главата е намалена.

За диагнозата недоимък на цинк в храната основно значение имат излъчването на цинк в урината, което е ниско, а активността на АФ в серума е понижена. Наблюдават се при деца и смущения във вкуса и обонянието. При прием на разнообразна и богата на белтъчини храна (следователно с високо съдържание на Zn) при тях настъпва: наддаване на тегло, увеличаване на ръста, развитие на вторичните полови белези и покачване на АФ в серума.

Лечението при състоянието се осъществява посредством препарати с по високо цинково съдържание.

Средният внос на Zn при пълноценно хранене в човешкия организъм е 10-15мг. Абсорбцията му се извършва в тънкото черво. Неусвоената част се излъчва главно с изпражненията, а една малка част (0,4 - 0,6мг дневно) с урината. В потта концентрацията на Zn може да достигне 1мг/л.

Дневната потребност от този микроелемент при кърмачета до 6-месечна възраст е 3мг, до 1 година 3мг, деца от 1 до 10 години 4мг, от 10 до 18 години 10мг, а след тази възраст 15мг, при бременни жени 20мг, а при кърмачки 25мг.

4.0, 3 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Недоимък на цинк в храната МКБ E60

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Недоимък на цинк в храната МКБ E60

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Недоимък на цинк в храната МКБ E60

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО