Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Листериоза Други форми на листериоза

Други форми на листериоза МКБ A32.8

Други форми на листериоза МКБ A32.8 - изображение

Листериозата е зооантропоноза, която се характеризира с голям полиморфизъм в клиничното протичане.

Причинител на листериозата е Listeria monocytogenes - Грам-положителен кокобактерий. Намира се в почвата и водата, откъдето става заразяването на човека и животните.

Заразяването става през храносмилателния тракт, дихателните пътища, лигавиците на гърлото, очите, носа или през кожата.

Инфекцията може да се разпространи чрез кръвта, да достигне до всички органи и системи и да причини други форми на листериоза.

Листериозен церебрален артериит - характеризира се със засягане на артериите в мозъка, което се проявява с разнообразна мозъчна симптоматика.

Подробна информация за мозъчен артериит при инфекциозни и паразитни болести, класифицирани другаде можете да прочетете тук:

Листериозен ендокардит - протича с типичните прояви на ендокардит - болка, задух и др.

Подробна информация за ендокардит без уточняване на засегнатата клапа при болести, класифицирани другаде можете да прочетете тук:

Очно-жлезна листериоза - характеризира се с конюнктивит, често с налепи, оток на клепачите с фоликули и грануломи. Често се открива увеличение на околоушните и подчелюстните лимфни възли. Заболяването продължава 1 до 3 месеца, а може и да хронифицира с обостряне. Може да има също краткотрайни повишавания на температурата и диспептични прояви. Кръвната картина показва левкоцитоза с моноцитоза и лимфоцитоза и повишена СУЕ.

Диагнозата други форми на листериоза се поставя чрез изолиране на причинителя от кръвта или ликвора и серологично.

Лечението се извършва с амоксицилин, еритромицин, котримоксазол.

Профилактиката включва предотвратяване на заболяването при новородени и бременни, при които заболяването протича по-тежко.

3.7, 3 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други форми на листериоза МКБ A32.8

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО