Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални зоонози Треска при ухапване от плъх Спирилоза

Спирилоза МКБ A25.0

Спирилоза МКБ A25.0 - изображение

Спирилозата, наречена още содоку е инфекциозно заболяване, възникващо след ухапване от плъх. Заболяването протича с промени на мястото на ухапване.

Причинител на спирилозата е Spirillum minor, Грам-отрицателна пръчица, която е подвижна. Тя е патогенна за мишки, плъхове и морски свинчета.

Източник и резервоар на спирилозата са единствено сивият и черен плъх.

Заболяването се среща особено често в страни като Япония, Индия и в много пристанищни градове.

Човекът се заразява след ухапване от плъх и рядко по алиментарен път чрез консумация на замърсена храна. В България е описан един случай на спирилоза във Варна.

Входна врата е кожата, като на това място се развива хеморагично-некротично възпаление. Засягат се и регионалните лимфни възли. Настъпва бактериемия. Засягат се основно белия дроб, бъбреците и черния дроб.

Инкубационният период на спирилозата е 2 седмици.

Началото е остро с изразен токсикоинфекционен синдром. На мястото на ухапване се развива папула, която след време некротизира и се появява язва, която е болезнена. От мястото на ухапване постепенно по цялата кожа се развива обрив, като той е най-изразен около мястото на ухапване. Засягат се и регионалните лимфни възли. След една седмица от началото температурата започва да се нормализира, но след няколко дена отново се повишава и заболяването продължава няколко месеца.

Най-честото усложнение на содоку е ендокардит, а по-рядко хепатит, епидидимит, плеврит, миокардит и серозен менингит.

Диагнозата се базира на данни от анамнезата за ухапване от плъх, както и клиничните признаци, характерни за болестта. Прави се и микробиологично изследване за доказване на причинителя.

Диференциална диагноза се прави с малария, възвратен тиф и други.

Хоспитализацията при содоку е задължителна. Лечението е етиологично с антибиотици.

Прогнозата е сериозна, а леталитетът достига до 30%.

4.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО