Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Други бактериални, чревни инфекции Ентерит, предизвикан от Campylobacter

Ентерит, предизвикан от Campylobacter МКБ A04.5

Ентерит, предизвикан от Campylobacter МКБ A04.5 - изображение

Причинителите на кампилобактерните ентерити са 14 вида, от които C. jejuni е най-често срещания при острите ентерити. Те са Грам-отрицателни извити пръчици. Притежават O- и H-антигени, въз основа на които се разделят на много серологични типове. Неустойчиви са на ниски и високи температури и на дезинфекционни средства. Отделят ендо- и ентеротоксин, а някои серотипове - и цитотоксин.

Ентерит, предизвикан от Campylobacter е широко разпространена зооноза. Причинителите се открива в стомашно-чревния тракт на много домашни и диви животни. Заразяването настъпва при консумация на контаминирана храна, особено на сурово и полусурово мляко и месо и заразена вода. В напредналите страни над 50% от всички случаи са свързани с консумация на месо от домашни птици. Заразяването може да възникне и от кучета и котки, болни от диария. Застрашени са животновъди, особено работещи в големи ферми. Сезонността на заболяването е целогодишна с пик през лятото и ранната есен.

Входна врата за кампилобактерната инфекция е стомашно-чревният тракт. В стомаха голяма част от причинителите се разрушават от солната киселина. Постъпили в тънкото черво, те бързо се размножават и проникват в лигавицата му. В субмукозата продължава размножаването и разграждането на агентите, в резултат на което настъпва възпалителен процес и освобождаване на ендо- и ентеротоксини. Ендотоксинът причинява обща интоксикация, а ентеротоксинът - диариен синдром. Част от агентите могат да преминат в мезентериалните лимфни възли и в кръвообращението и да се развива сепсис или септикопиемия.

Инкубационният период е от 1 до 7 дни, най-често 3-4 дни.

Началото на ентерит, предизвикан от Campylobacter е остро, често с продроми - висока температура, главоболие, миалгия, обща слабост - 12 до 24 часа преди началото на чревната симптоматика. Пациентите имат коликообразни или дифузни болки в корема, гадене, повръщане, диария (около 10 изхождания на денонощие). Фекалните маси са рядко-кашави или воднисти, с неприятна миризма, жълти или жълто-зелени, примесени със слуз и кръв, а при тежки случаи и с гной. Общото състояние бързо се влошава, настъпва изразена дехидратация, хипотония и тахикардия, подчертана слабост, главоболие, световъртеж.

При развитие на сепсис или септикопиемия са налице съответни симптоми. Наблюдавани са изолирани поражения на вътрешните органи (висцерални форми) - менингити, хепатити, холецистити, панкреатити, реактивни артрити и др.

Ентерит, предизвикан от Campylobacter може да се заподозре при епидемиологични данни - диария сред животновъди след консумация на полусурово месо, при пиене на непреварено мляко и др., особено ако са доказани други бактериални чревни инфекции. Потвърждаването на диагнозата става чрез изолиране на причинителите от копрокултури, посети на специални хранителни среди. Използва се и серологичната диагностика.

Лечението започва с общ режим и диета. Етиологичното лечение включва еритромицин, ципрофлоксацин или тетрациклин. Патогенитечното лечение се състои в рехидратация и дезинтоксикация.

Прогнозата е благоприятна, особено при адекватно лечение. Възможен е летален изход при кърмачета, старци, имунокомпрометирани лица, поради хипопротеинемия, деминерализация и септични усложнения.

Профилактиката на широко разпространените кампилобактерни гастроентерити се провежда чрез дезинфекция на питейната вода, консумация на пастьоризирано мляко и достатъчна термична обработка на месните хранителни продукти.

2.9, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ентерит, предизвикан от Campylobacter МКБ A04.5

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО