Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Primulaceae (Игликови) Хотония, Блатна перушина, Водна теменуга

Хотония, Блатна перушина, Водна теменуга

Сем. Primulaceae (Игликови)

Хотония, Блатна перушина, Водна теменуга - изображение

Хотония, Блатна перушина, Водна теменуга (Hottonia palustris) е малко, фино цвете, растящо и носещо се по повърхността на водни басейни. Принадлежи към семейство Игликови (Primulaceae). Използва се в създаването на цветните еликсири на д-р Бах и там се нарича „Цветето на общуването”.

Едуард Бах за водната теменуга: „За тези, които, и здрави, и болни, обичат да са сами. Много тихи хора, движат се безшумно, говорят малко и невисоко. Много независими и способни, разчитат на себе си. Почти не се влияят от мнението на околните. Резервирани са, оставят останалите на спокойствие и вървят по собствен път. Често са умни и талантливи. Спокойствието им е благословия за околните.“

Устройство на водна теменуга

листа на хотонияХотонията израства на височина от 10 до 80 см. Стъблата са с растеж право нагоре и диаметър от 4-6 мм, червеникавожлезисти. Растението дава издънки, от които се развиват нови негови представители. Една част от кореновата му система стига до калта и се прикрепя за нея, а другата плува свободно във водата. Листата му са фини и изразено перести, развиващи се под водното равнище под формата на големи туфи. Оцветени са в различни красиви нюанси на зеленото.

цвят на хотония

 

 

 

Цъфти в нежни, светло виолетови или виолетово-бели цветчета, разположени по върховете на стъблата. Те са събрани в прешленовидни съцветия. Цъфтежът се наблюдава през месеците май и юни.

 

 

 

плодове на хотония

 

Образува плод груба, многостенна, влакнеста кутийка. При узряване се разпуква и множеството семенца падат на дъното на водния басейн. След покълване излизат на повърхността му, където развитието на растението продължава.

 

 

Разпространение на водна теменуга

Хотонията е с ареал на разпространение в Европа, северните и централни части на Азия, и в Северна Америка.

В България видът е изчезнал. Единственото му находище е било близо до София в Казиченското блато. Последното му установяване там е било през 1915 година. Последвалото пресушаване на блатото довежда до загиването на билката. За да я има отново у нас водната теменуга трябва да се внесат семена от други краища на света и да се разпространят на удачните места за тяхното развитие. След това остава само да се чака, за да се види дали растението ще намери подходящото място за своето съществуване в страната ни. Въпреки всичко у нас е защитен вид съгласно Закона за биологичното разнообразие.

Използваема част на водна теменуга

Използват се цветовете на растението за приготвяне на съответния цветен еликсир.

Лечебни своиства и приложение на водна теменуга

Водната теменуга е свързана с душевните качества смирение и мъдрост. В отрицателните й аспекти човек се оттегля с резервирана гордост, високомерие и надменност.

Хотонията като цветен еликсир на д-р Бах:

водна теменугаТя се предписва за прием от хора, които се изолират от околните, биват горди и мислят, че превъзхождат другите, необщителни, резервирани, отнасящи се с неприязън към останалите. Заради състоянието си се чувстват изолирани. От друга страна пък не позволяват някой да им се меси в работата и предпочитат сами да се справят с проблемите, без да занимават другиго с тях. Дистанцирайки се по този начин от хората, те ги приемат като високомерни, арогантни, като индивиди с голямо самочувствие. Трудно комуникират свободно и не знаят как да се справят със собствения си пиедестал. Когато се чувстват несигурни в определена ситуация и не усещат до къде ще стигнат нещата се оттеглят. Трудно се поддават на емоции, а събеседниците им почти не успяват да навлязат във вътрешността на душата им. Плачат рядко и не успяват да се отпуснат и разтоварят емоциите си. От друга страна пък са обект на изповядване и желани за получаване на съвет.

Дори боледувайки те отново искат да бъдат сами. Задържането на емоциите вътре в тях в един момент довежда до физически изяви като "втвърдяване" на гърба, ставите и тила. Физически тези лица могат да бъдат натоварени със заболявания като множествена склероза, плексит, невроза, проблеми с координацията, аутизъм, заболявания на гърлото и белия дроб.

хотонияПоложителното в тези личности се изразява в следното: сдържаност, тихо и учтиво говорене, тактичност, спокойствие, сърдечност, предпочитание да работи сам и да остане сам, самочувствие, подреденост на живота, толерантност (при него важи принципа „живее и оставя да живеят“), издига се над дребнавостите, не обича личностната изява и демонстрации, а предпочита да бъде на заден план; не се меси в спор и не изразява мнение, дори и то да е различно, действащи с обич, мъдрост и скромност. В този си вид, човекът се приема от околните като уравновесен, спокоен и търпим. Тези хора са предпочитани за лидери и ръководители на звена, поради способността им да остават „водоравни” при възникнали проблеми и при нервността на служителите си.

Приемът на еликсир от водна теменуга помага на човека да възстанови общуването си с околните, желанието му да бъде сред тях и да комуникира с тях. Започва да създава приятелства, щастлив е, толерантен и независим.

Въпреки изброените възвърнати качества, личностите, които се нуждаят от цветния еликсир от хотония, а не го използват редовно, в един момент прекалено много се отдалечават от околните, а това нарушава взаимоотношенията им. Трябва да съумеят да контролират своето „аз” и да бъдат отново "лидерите пред своите подчинени" – „остров на спокойствие, мир и сигурност”.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЗдравни съветиАлт. медицинаИсторияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияФизиологияСоциални грижиТестовеЛечения