Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Хелиопсис, Слънчогледоподобен хелиопсис

Хелиопсис, Слънчогледоподобен хелиопсис

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Хелиопсис, Слънчогледоподобен хелиопсис - изображение

Хелиопсис, Слънчогледоподобен хелиопсис (Heliopsis helianthoides) е вид цъфтящо растение от семейството Asteraceae. Познато е още и с имената фалшив слънчоглед и тосканско злато. Това е популярно градинско растение с няколко сорта в различни цветни нюанси. Сорта H. helianthoides var. scabra ("груб") e спечелил наградата за градински заслуги на Кралското градинарско дружество.

Устройство на хелиопсис

слънчогледоподобен хелиопсисСлънчогледоподобният хелиопсис е тревиста многогодишна растителност с височина от 40 до 150 см. Листата са с назъбен листен ръб, остър връх и с овална до триъгълна или подобна на копито форма. Повърхностите им могат да бъдат гладки или покрити с власинки, груби по текстура. Цъфти от лятото до ранна есен. Съцветието се състои от една цветна глава, която е изградена от лъчисти жълти елементи, с дължина от 2 до 4 см, разположени под формата на ореол. В неговия център прорастват жълти до жълто-кафеникави цветчета, който образуват конусоподобен диск. Плодът на слънчогледоподобният хелиопсис е сух, с дължина около 5 мм.

Разпространение на хелиопсис

декорация със слънчогледоподобен хелиопсисТой е роден в източната и централната части на Северна Америка, от Саскачеван източно до Нюфаундленд и на юг до Тексас, Ню Мексико и Джорджия.

В дивата природа, H. helianthoides могат да бъдат намерени в залесени площи и сред високи тревни такива, а понякога и покрай пътните участъци. Обича слънце и добре дренирана почва за своето развитие. Понася засушаване, но толерира влагата.

Приложение на слънчогледоподобен хелиопсис

Контрастиращите жълт и зелен цвят в растението, са подходящи за декорация на цветната градина. Може да се отглежда и в саксия, но отново навън. Редовното торене на саксийните растения довежда до по-добър растеж и по-продължително цъфтене.

Слънчогледоподобният хелиопсис не притежава медицинска употреба и не се прилага в кулинарията.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Heliopsis_helianthoides
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=g520
https://www.provenwinners.com/plants/heliopsis/tuscan-gold-false-sunflower-heliopsis-helianthoides

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайл