Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Хелениум, Есенен хелениум

Хелениум, Есенен хелениум

Хелениум, Есенен хелениум - изображение

Хелениум, Есенен хелениум (Helenium autumnale) представлява многогодишен, северноамерикански вид цъфтящо растение от слънчогледовото семейство.

Устройство на есенен хелениум

есенен хелениумБилката израства до 130 см височина. Развива продълговати, копиевидни листа, който са срещуположно разположени по клоните. Листният ръб е леко назъбен, почти гладък.

В края на лятото и през есента едно растение може да произведе до 100 цветни глави в разклонен масив. Всяка глава има 11-21 лъчеви цветя, които заобикалят понякога 800 дисковидни такива. Големината на цветната кошничка е около 4 см в диаметър. Цветът на лъчите варира в цвят от бледо или ярко жълто до златно, топло оранжево, оранжево-червеникаво, оранжево-кафеникаво, медно кафяво и тъмночервено, a понякога са смесени два или повече цвята, с ефекти на раета и цветни ленти.

Разпространение на есенен хелениум

жълт есенен хелениумТова растение е широко разпространено в голяма част от Съединените щати и Канада, от северозападните територии до Южна Калифорния, Аризона, Луизиана и Флорида. Тя не е открита в южната или централната част на Калифорния, Ню Хемпшир или в 4-те атлантически провинции на Канада.

От родният си ареал на разпространение е пренесено на много места по света. Често срещана растителност е в Европа.

Използваема част на есенен хелениум

Този вид хелениум има предимно декоративна стойност. Малко са изследванията, които показват неговата лечебна активност. В тази посока, с медицински цели, са използвани цветните му глави, листа и стъбла.

Химичен състав на есенен хелениум

Растението съдържа хеленалин, съединение, което е показало значителна антитуморна активност.

Приложение на есенен хелениум

декорация с есенен хелениумСпоменати са противоракова и слабителна активност на растението. Изсушените почти зрели цветни глави се използват в прахообразна форма като емфие за лечение на настинки и главоболия или само за предизвикване на кихане. Когато се приготвят като чай, те се използват в лечението на чревни паразити. Инфузия от листата на есенния хелениум притежава лаксативни свойства. Инфузията от стъблата му се използва за измиване на тялото при лечение на треска.

Хелениумът много успешно се използва в цветното оформление на есенната градина - в паркове, частни домове; ливади, цветни линии по тротоари и улици и др.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Helenium_autumnale
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=c930
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Helenium+autumnale
https://wimastergardener.org/article/helenium-helenium-autumnale/

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО