Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Фалшива маргаритка

Фалшива маргаритка

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Фалшива маргаритка - изображение

Фалшива маргаритка (Eclipta prostrata, Eclipta alba, False daisy) представлява едногодишно или многогодишно, тревисто растение, принадлежащо към семейство Сложноцветни (Asteraceae, Compositae). Известно е и с името bhringraj, kehraj, karisalankanni, Han Lian Cao, Eclipta erecta, Verbesina alba, V. prostrata, Wedelia psammophila.

Устройство на фалшива маргаритка

Фалшивата маргаритка има полегнал, пълзящ до изправен и често разклонене растеж. Достига на височина 30-100 см. Стъблата са цилиндрични, зелени или виолетови на цвят, често покрити с дълги бели власинки, с вкоренени базални възли. Растението има цилиндрични, сиво оцветени корени. Листата са оцветени в тъмно зелено, с ланцетовидна форма, срещуположно разположени на клончетата, с къси или липсващи дръжки. Покрити са с повече или по-малко груби власинки. Листният ръб е цял или леко назъбен, а самата листна маса е с дължина от 2 до 16 см.

 

Цветовете са единични с големина 1 см. в диаметър, оцветени в бяло. Те представляват терминални, аксиларни съцветия, притежаващи дръжки с дължина до 7 см. Цъфтежът на фалшивата маргаритка е през месец август. Плодът е сух, сплестан, кафяв или черен на цвят, с дължина 2-3 мм.

 

 

Разпространение на фалшива маргаритка

Като цяло характерното за фалшивата маргаритка местообитание се намира в Южна и Югоизточна Азия Индия, Китай, Тайланд, Бангладеш, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Непал, Пакистан, Филипините, Шри Ланка, Виетнам. Разпространението й в останалата част на света обхваща следните райони: Ангола, Арабския полуостров, Аржентина, Австралия, Бразилия, Колумбия, Коста Рика, Кот дИвоар, Куба, Египет, Фиджи, Гана, Ирак, Мексико, Перу, Португалия, Пуерто Рико, Родезия, Судан, Суринам, Тринидад, Съединени американски щати (включително Хавай), Замбия и Зимбабве.

Този вид расте често на влажни места, като плевел в топлите умерени до тропически райони по целия свят.

Използваема част на фалшива маргаритка

Използва се цялото растение с изключение на цветовете.

Химичен състав на фалшива маргаритка

Фалшивата маргаритка съдържа веделолактон, диметилведелолактон, полипептиди, полиацетилени, тиофенови производни, стероиди, тритерпени и флавоноиди, алкалоиди, никотин, еклиптин.

Лечебни свойства и приложение на фалшива маргаритка

За фалшивата маргаритка се съобщава, че подобрява растежа и цвета на косата. Действа протективно на черния дроб и очите, предотвратява преждевременното побеляване на косите, възстановяващо за организма, намалява болката, понижава кръвното налягане, има диуретичен ефект, притежава известни ползи за имунната система. Черна боя получена от билката се изпозлва за боядисване на коса и правене на татуировки. Също има традиционна външна употреба за стъпалата при спортисти, косопад, екзема и дерматит. Листата са били използвани за лечение на ужилвания от скорпион. Тя се прилага като противоотрова при ухапване от змия в Китай и Бразилия. В Индия, се отглежда до оризови полета, а листата й се използват за приготвяне на храна.
В Аюрведа растението се смята за билка на дълголетието и подмладяването.

Свойства на фалшива маргаритка:

  • асептично;
  • адстрингентно;
  • еметично;
  • антипиретично;
  • очистително;
  • кръвоспиращо;
  • тонично;
  • детоксикиращо;
  • повръщателно;
  • кръвоспиращо.

Сок от листата се прилага заедно с мед, като популярен лек за хрема при бебета. A течност, получена от сока на листата варени със сусам или кокосово масло се използва за мазане на главата, като при това третиране косата потъмнява и заздравява. Пресен сок от листата също се нанася върху кожата на главата, за насърчаване на растежа на косата. Билката се използва често като съставна единица в масла за коса. Масло от амбла, фалшива маргаритка и брахми е добре известно в Индия като "масло за почерняване на косата". Приложението на масло от фалшива маргаритка върху косата, поне един час преди миенето й, спира преждевременното побеляване, стимулира растежът й, спира окапването й. Масажът с това масло може да помогне при изтръпване в някоя част на тялото, при болки в петите и напукване на същите. Друга форма на приложение на растението е алкохолен екстракт от него.

Самото растение може да се втрива върху венците при зъбобол. В подходяща форма, фалшивата маргаритка в съчетание с малко масло, се приема за облекчаване на главоболие, а в комбинация със сусамово масло при елефантиазис. Растението лекува дехидратация и неконтролируемо разстройство, както и цялостен стомашно-чревен дискомфорт. Употребява се за лечение и на алопеция ареата и проблеми с ушите. Сок от растението в комбинация с ароматни компоненти - етерични масла, се използва при лечение на жълтеница и простудни състояния.

Последните проучвания показват, че има дълбоко антихепатотоксично въздействие. Екстракт от листата се смята за мощен чернодробен тоник и с особено добро въздействие върху косата. В Тайван, цялото растение се използва като средство за лечение на кръвоизливи, кръвохрачене, хематурия и сърбеж, хепатит, дифтерия и диария, воднянка, анемия. В Китай, се прилага като билка с охлаждащо и възстановително действие, която подпомага ума, нервната система, черния дроб и очите.

Eclipta alba има антимикробни свойства изразени срещу вторични инфекции при пациенти, подложени на противораково лечение. Изследователи установяват, че растението е ефективен антимикробен агент срещу множество тествани бактериални организми, и насърчават бъдещи изследвания, с цел изясняване ефикасността и безопасността на тази билка като билково лекарство.

Тя също се използва от билкари за лечение на различни форми на рак. Едно проучване през 2011 г. насочено към линия чернодробни ракови клетки, показва че алкохолен екстракт от фалшива маргаритка инхибира растежа на раковите клетки и има цитотоксичен ефект, което означава, че е ефективен за убиване на неопластичните клетки.

Изследователите съобщават, че Eclipta alba показва умерена ларвицидна активност срещу ларви трети стадий, подложени на 24-ва експозиция. Проучването заключава, че билката е ефективна, екологично чиста алтернатива на химически инсектициди, като в допълнение на това не съобщават за известни неблагоприятни последици за околната, резултат от употребата й.

Коренът на фалшивата маргаритка се използва като повръщателно и очистително средство.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиНовиниИсторияЛайфстайлПатологияАлт. медицинаХранене при...ПрезентацииАнкетиФизиологияЛеченияЗдравни проблемиНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиСпортСнимкиПроизводителиХрани и ястияНаправления в медицинатаСпециалистиОрганизацииЗаведенияСоциални грижи