Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Ebenaceae Райска ябълка

Райска ябълка

Сем. Ebenaceae

Райска ябълка - изображение

Райска ябълка (Diospyros kaki) е вековно дърво от семейство Абаносови (Ebenaceae). Растението е най-широко отглежданият вид от рода Diospyros, въпреки че е бил открит сравнително късно. Ботаническото наименование произхожда от гръцки език – „diospyros“, което означава „огън на боговете“.

Устройство на райска ябълка

райска ябълка

 

 

Подобно на ябълковото дърво, райската ябълка достига височина до 10 метра. Широколистните му листа са тъмнозелени, копиевидни, твърди и симетрични. Дървото се раззеленява в периода от май до юни.
Младите дървета обикновено не раждат плодове през първите 3 до 6 години. През пролетта дървото разцъфва. Женските цветове са кремаво-жълти, а мъжките са с розов нюанс.

 


райска ябълкаПлодовете на райската ябълка са овални с гладка, лъскава и тънка черупка. Баграта им варира от жълто до червено-оранжево. С увеличаването на зрялостта плодът омеква и придобива по-сладък вкус. Горчивият вкус на зелените плодове се дължи на веществото танин, което постепенно намалява с процеса на узряване и плодовете придобиват сладък и приятен вкус. Брането става през есенните месеци.

Разпространение на райска ябълка

карта райска ябълкаОтглеждането на дървото датира от 19 век в някой страни в Южна Европа и Западна Азия. Днес райската ябълка е култивирана по целия свят, като най-голям е броят на дърветата в  Китай, Япония и Корея. В България растението се среща главно по Черноморието и в района на  Горнотракийската низина. В света съществуват около 500 разновидности на райската ябълка. Голяма част от тях растат в тропиците, а само някой видове се срещат при умерен климат.

Химичен състав на райска ябълкa

Плодът на райската ябълка притежава ценен химичен състав и висока хранителна стойност. Високо е съдържанието на глюкоза, протеини, пектини, лимонена киселина, танини,катехин,галокатехин и багрилни вещества. От микроелементите в състава влизат – калий, магнезий, желязо, калций, фосфор, манган и мед. Райската ябълка е много богата и на витамини от групите – A, B и Е.

Използваема част на райска ябълка

Употребяват се плодовете и листата на растението.

Лечебни свойства и приложение на райска ябълка

райска ябълкаРайската ябълка е била употребявана с лечебни цели в Китай още преди 2000 години. Тогава се е смятало, че плодовете представляват универсално изцеляващо средство срещу главоболие, болки в гърба и крайниците, при стомашни заболявания и диария. Зелените плодове също са били използвани  под формата на сок при треска и кашлица. Не случайно райската ябълка е наричана „божествен плод“. Съвременната медицина също признава лековитите й свойства. В неконвенционалните съвременни методи за лечение райската ябълка се прилага при различни сърдечни заболявания, за регулиране на кръвното налягане. Това е свързано с високото съдържание на естествени захари, които подобряват работата на сърдечния мускул. Съществуват разнообразни хранителни режими и диети, включващи консумацията на райски ябълки, тъй като съдържат малко калории, а в същото време зареждат организма с есенциални вещества и витамини. Поради високо съдържание на флавоноиди и бетулинова киселина на райската ябълка се приписват мощни антиоксидантни и противотуморни свойства.

Лечебни свойства на райска ябълка:

райска ябълка

  • понижава кръвното налягане;
  • подобрява кръвообращението;
  • противокашлично;
  • отхрачващо;
  • кръвоспиращо;
  • антипиретично;
  • лаксативно;
  • диуретично;
  • стимулира апетита;
  • седативно;
  • антиоксидантно;
  • противораково.

Заболявания и състояния, при които се прилага райска ябълка:

  • високо кръвно налягане;
  • настинки;
  • заболявания на горните дихателни пътища;
  • бронхит;
  • главоболие;
  • анемия;
  • констипация (запек);
  • задържане на течности в оранизма;
  • стомашни проблеми;
  • диабет.

Начин на употреба:

сушени райски ябълкиПлодът се консумира суров или сушен, но в кулинарията той може да бъде комбиниран с лимонов сок, сметана и захар. От меката му част се правят салати, като се примесва с кисело мляко или сметана. Райската ябълка се използва и за направата на печива. Съществуват разнообразни рецепти за приготянето на мармалади, желета и дресинги за салати от райка ябълка. В  Япония растението има приложение в производството на саке, бира, вино и оцет.

  • външно под формата на компреси - налагане на месестата част на плода върху рани;
  • вътрешно – консумация на плода в прясно или сушено състояние. Препоръчителна е консумацията на пресните плодове, с цел максимално извличане на лечебните им свойства;
  • в хранителната индустрия - за директна консумация; преработено в сладка, желета, мармалади;
  • сок от плодовете на райска ябълка - почистени плодове се поставят в подходящ съд с гореща вода, където престояват 5 мин. Водата се прецежда, а плодовете минават през преса. Получения сок се налива в бутилки от тъмно стъкло и се стерилизират на водна баня за 15 мин.

В интериорната декорация се правят аранжировки от плодовете на райска ябълка в комбинация с борови клонки и портокали. Според някой вярвания тази комбинация е символ на щастие.

Внимание!

Няма достатъчно сведения за действието на райската ябълка върху бременни и кърмещи жени. Противопоказна е консумацията на плодовете от хора с ниско кръвно налягане, тъй като това може да понижи го допълнително или да попречи на лечението, с цел поддържането му в норма. Не е препоръчителна консумацията на райска ябълка преди хирургични интервенции. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт преди употребата на райска ябълка с лечебни цели!

4.7, 15 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Diospyros-Kaki-Cid6069
https://en.wikipedia.org/wiki/Diospyros_kaki#In_culture
https://www.webmd.com/
http://doctorschar.com/japanese-persimmon-diospyros-kaki/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиХрани и ястияРецептиДиетиИсторияЛеченияЛайфстайлНовиниХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиМедицински изследванияЗдравни проблемиКлинични пътекиСпециалистиСъставкиПатологияНормативни актовеОрганизацииИнтервютаСоциални грижиЗаведенияЕ-тата в хранитеФизиологияСпорт