Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Campanulaceae (Камбанкови) Платикодон, Платикодон грандифлорус

Платикодон, Платикодон грандифлорус

Сем. Campanulaceae (Камбанкови)

Платикодон, Платикодон грандифлорус - изображение

Платикодон, Платикодон грандифлорус (Platycodon grandiflorus) е вид тревисто, цъфтящо, многогодишно растение от семейство Камбанкови (Campanulaceae) и единственият член на рода Platycodon. В Япония е едно от традиционните есенни цветя. Известен е като балонно цвете (отнасящо се за цветните му пъпки с форма на балон), китайски камбанено зрънце или платикодон. Корените съдържат смес от различни химични съединения, които могат да действат индивидуално, добавъчно или в синергия за подобряване на човешкото здраве. Основните биоактивни компоненти са платикодинови сапонини. Билката се използва като билково лекарство и като храна в Азия.

Устройство на платикодон

балончести пъпки на платикодонПлатикодон грандифлорус израства на височина до 60-75 см и диаметър на цветната туфа до 30-45 см. Има тъмнозелени листа, червеникаво-зелени, тънки, с изправен растеж стъбла и цъфти със сини цветя в края на лятото. Забележителна характеристика на растението е цветната му пъпка, която набъбва като балон преди пълното й отваряне. Петте венчелистчета се сливат в основата си, като по този начин придават камбанковидна форма на цветовете. Всяко цветче е с големина от 5 до 7 см в диаметър. Развиват се поотделно на цветни дръжки във връхната част на стъблата или в съцветия от по няколко.

Разпространение на платикодон грандифлорус

Той е роден в Източна Азия (Китай, Корея, Япония и Руския Далечен Изток, Сибир). Това растение е издръжливо до -15 ° C и следователно може да се отглежда във всички умерени зони. Умира напълно през зимата, отново се появява в края на пролетта и цъфти през лятото. Въпреки това, растенията са широко достъпни от разсадници в пълен цъфтеж от април нататък.

различни цветове на платикодон грандифлорус

Въпреки че видът цъфти основно в сини цветове, има сортове, които са с бял, розов и пурпурен цъфтеж. В Корея белите цветя са по-често срещани, предпочитани и използвани във флорални декорации. Това растение, заедно с неговите сортове „Apoyama“ и „Mariesii“, са спечелили наградата за Градинарски заслуги на Кралското градинарско дружество.

Използваема част на платикодон

Употребява се коренът на билката с медицинска и кулинарна цел.

корен на платикодонВ Корея растението, както и неговият корен се наричат "doraji". Коренът, пресен или сушен, е един от най-често използваните зеленчуци. Също така е една от най-често срещаните съставки в "bibimbap" ("Бибимбап е популярно корейско ястие. Буквално преведено името означава “мешан ориз” или “мешана храна”. Ястието се състои от смес на ориз и зеленчуци и месо върху тях. По време на консумацията трябва да се добави сусамово олио и гочуханг. Нормално се сервира със супа или друго ястие."). Понякога оризът се приготвя с корена на растението, за да се направи "doraji-bap" (корейско ястие). Приготвянето на корена винаги включва накисване и измиване - обикновено се трие с груба морска сол и се изплаква многократно, което премахва горчивия му вкус.

Коренът се използва и за приготвяне на десерти, като doraji-jeonggwa. Сироп, приготвен от корен, наречен doraji-cheong, може да се използва за приготвяне на doraji-cha. Коренът може да се използва и за направата на алкохол, наречен doraji-sul.

Химичен състав на платикодон грандифлорус

Активните вещества, изолирани от платикодона, са сапонини.

Лечебни свойства и приложение на платикодон грандифлорус

храст платикодонЕкстрактите и пречистените платикозидни съединения (сапонини) от корените на Platycodon grandiflorum могат да проявят невропротективни, антимикробни, противовъзпалителни, противоракови, антиалергични, подобряващи инсулиновата резистентност и понижаващи холестерола свойства. Доказателства за тези потенциални ефекти са наблюдавани главно in vitro, с изключение на ефектите за понижаване на холестерола, документирани и in vitro при плъхове. Липсата на ефикасност и ограничените данни за безопасност на употреба на билката при хората, налагат по-нататъшни изследвания на същата.

В Китай тя се използват като подтискащо кашлицата и отхрачващо средство при обикновени настинки, кашлица, възпалено гърло, възпаление на сливиците и обструкция на дихателните пътища.

В Корея, корени, които са отглеждани в продължение на 4 години, се използват за лечение на бронхити, астма, белодробна туберкулоза, диабет и възпалителни заболявания.

За екстрактите и чистите сапонини от корените на Platycodon grandiflorum (PG) се съобщава, че имат широка гама от ползи за здравето. Платикозидите (сапонините) от корените на PG се характеризират със структура, съдържаща тритерпеноиден агликон и две захарни вериги. Сапонините са от търговско значение и техните приложения се увеличават с увеличаване на доказателствата за техните ползи за здравето. Биологичните ефекти на сапонините включват цитотоксични такива срещу ракови клетки, невропротективна активност, антивирусна активност и ефекти на понижаване на холестерола. Сапонините с търговска стойност варират от сурови растителни екстракти, които могат да се използват заради техните пенообразуващи свойства, до сапонини с висока чистота, такива като платикодин D, които намират различни здравни приложения (например, като адювант за ваксина). Изследване разкрива, че платикозидите имат много ползи за здравето и притежават потенциала да се използват като средство за защита срещу много от основните опасности за здравословното състояние на индивида (например, рак, затлъстяване, болестта на Алцхаймер), пред които са изправени популациите по света.

През последното десетилетие интересът към платикодиновите сапонини е подновен поради откриването на техния нов фармакологичен потенциал за лечение на заболявания при възрастни като хиперлипидемия, хипертония, диабет и затлъстяване. Наскоро, за Platycodon grandiflorum (PG) екстрактът и някои от основните компоненти на билката, като платикодин D (PD) и платикодин D3, е установено, че имат различни фармакологични активности, включително противовъзпалителна активност, антиалергична активност, способност за усилване на имунния отговор, способност за стимулиране на апоптоза в кожните клетки, ефекти на затлъстяване и хиперлипидемия, и защитен ефект срещу оксидативната хепатотоксичност.

платикодонПриложенията на сапонините включват използването им като добавки в хранителната и козметичната промишленост, като овлажняващи агенти в селскостопанската и фотографската промишленост и като адюванти във фармацевтичната промишленост. Търговското значение, разширяването на приложенията и увеличаването на доказателствата за здравните ползи от сапонините насърчават разработването на процеси, които ще позволят производството на сапонини от естествени източници в търговски мащаб.

Антиоксидантните свойства на растителните екстракти са от голям интерес поради техния потенциал да се използват като естествени заместители на синтетичните добавки. Антиоксидантният потенциал на функционалните храни привлича много внимание, защото тези храни са удобни и високо ефективни. Джинг и екипът му (Jeong et al.) потвърждават, че бутанолната фракция на надземните части на платикодона има силна антиоксидантна активност, която е свързана с високата му концентрация на фенолни съединения, по-специално лутеолин-7-О-глюкозид и апигенин-7-О-глюкозид. Друг екип от учени установява, че сапонините, изолирани от корените на PG, имат мощни антиоксидантни свойства, които се различават в зависимост от структурата на агликоните и броя на прикрепените захарни остатъци, което предполага, че антиоксидантната активност на PG е благоприятна за оксидативния стрес. Макар че има малко публикувана информация относно антиоксидантната активност на отделни сапонини, изолирани от PG, за някои тритерпеноидни сапонини и техните гликозиди се съобщава, че имат антипролиферативна активност при човешки туморни клетки и защитни ефекти срещу исхемия / реперфузионно увреждане.

Кулинарна употреба на платикодон грандифлорус

В Корея годишното вътрешно потребление на растението от 2001 г. като хранителен материал се оценява на над 4 000 тона. Корените се използват обикновено при приготвянето на корейска салата, студена супа, сушени или пържени зеленчуци, зеленчуци напоени с традиционни корейски сосове, и смесени зеленчуци с подправки. Корените могат също да бъдат пържени в тиган и да се сервират сами.

Интересно за платикодон грандифлорус

Платикодонови сапонини, получени от корена на растението, са използвани за зелен синтез на златни и сребърни наночастици.

Зелен синтез на наночастици от злато и сребро е описан в доклад, като се използват платикодонови сапонини от Platycodi Radix (Platycodon grandiflorum) като редуциращи агенти. Основен тритерпеноиден платикодонoв сапонин е обогатен чрез ензимна трансформация с воден екстракт от Platycodi Radix (корен на платикодон). Тази обогатена фракция се използва за обработка на редукционни реакции на златни и сребърни соли за синтез на наночастици от злато (PD-AuNPs) и сребърни наночастици (PD-AgNPs), съответно. По време на редукционните реакции не са били въвеждани други химикали, осигуряващи напълно зелен, екологичен и устойчив метод на работа.

платикодонUV-видимите спектри показват повърхностните плазмови резонансни ленти на PD-AuNPs при 536 nm и PD-AgNPs при 427 nm. Сферично оформените наночастици са наблюдавани от трансмисионна електронна микроскопия с висока резолюция със средни диаметри от 14,94 ± 2,14 nm за PD-AuNPs и 18.40 ± 3.20 nm за PD-AgNPs. Незначителни триъгълни и други многоъгълни форми също са наблюдавани за PD-AuNPs заедно със сферичните. Атомно-силовата микроскопия (АСМ) също показва, че и двете наночастици са предимно сферични. Измерени са размерите като 19,14 nm за PD-AuNPs и 29,93 nm за PD-AgNPs от подобрени AFM изображения. Лицево центрираните кубични структури за двете наночастици са потвърдени със силни дифракционни схеми от рентгенови дифракционни анализи с висока резолюция. Инфрачервените спектри на Фурие-трансформацията разкриват приноса на -ОН, ароматни С = С, С-О и С-Н функционални групи към синтеза. Освен това, каталитичната активност на PD-AuNPs се оценява с реакция на редукция на 4-нитрофенол до 4-аминофенол в присъствието на натриев борохидрид. Резултатите от каталитичната активност предполагат потенциалното приложение на тези наночастици от злато като катализатори в бъдеще. Зелената стратегия, докладвана в това проучване, използваща сапонини като редуциращи агенти, ще проправи нови пътища за разработване на нови наноматериали с разнообразни приложения.

Друга употреба на платикодон грандифлорус

Цветните туфи са много подходящи за декориране на алпинеуми, цветни контейнери и кантове, градски паркове и вилни градини, цветни бордюри. Добре се развива на пълно слънце или при полусянка, като предпочита добре дренирана почва.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Platycodon
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29344800
https://www.gardenia.net/plant/Platycodon-grandiflorus
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=c282
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Platycodon+grandiflorus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103729/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиВидеоСнимкиЛеченияПрезентацииХранене при...Здравни проблемиНовиниИсторияЛюбопитноИнтервютаАлт. медицинаЛайфстайл