Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Мулунгу, Еритрина, Еритрина мулунгу

Мулунгу, Еритрина, Еритрина мулунгу

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Мулунгу, Еритрина, Еритрина мулунгу - изображение

Мулунгу, Еритрина, Еритрина мулунгу (Erythrina mulungu, Mulungu, Erythrina verna) е бразилско декоративно дърво и лечебно растение, което се класифицира към семейство Бобови (Fabaceae, Leguminosae). В народната медицина на Бразилия и Боливия се прилага като седативно, хипнотично, хипотензивно, аналгетично и антиконвулсивно средство.

Устройство на мулунгу

листа на мулунгуДървото израства на височина от 10 до 14 мерта. Има ствол с големина от 40 до 50 сантиметра в диаметър, който дава няколко силни разклонения. Те формират ниска и отворена корона. Корените на растението осъществяват симбиотична връзка с определени почвени бактерии, които формират коренови възли и влияят на атмосферния азот. Листната петура е триделна, с дължина на листото от 7 до 10 см. Образува цветове събрани в терминални съцветия, които цъфтят от юли до септември месец. Те са красиви червени формации, които са изключително привлекателни и за хората и за животните. Плодовете на мулунгу представляват шушулки и са с дължина от 6 до 12 см. Съдържат 6 семена.

Разпространение на мулунгу

Растението води произхода си от екорегионите Церадо (Cerrado) и Каатинга (Caatinga) в Бразилия, Южна Америка.

Използваема част на мулунгу

Употребяват се листата и кората на еритрина мулунгу.

Химичен състав на мулунгу

Химичните съединения, намерени в екстракт от билката са тетрахидроизохинолиновите алкалоиди еритравин и (+) - 11а-хидрокси-еритравин. Други открити вещества в мулунгу са еризотрин, еризотрин-N-оксид, хипофорин.

Лечебни свойства и приложение на мулунгу

дърво мулунгуКакто вече бе споменато еритрина се употребява в народната медицина като седативно, хипнотично, хипотензивно, аналгетично и антиконвулсивно средство. Търговски продукт, съдържащ малтодекстрин, черен чай, гуарана и кофеин, увеличава скоростта на метаболизма и изгарянето на калории и по този начин помага в процеса на отслабване. Приети заедно - мулунгу и показаният продукт, осигуряват спокойствие и намаляване на телесното тегло. Мулунгу тушира стреса на който ежедневно сме подложени, а който не ни е необходим когато сме на диета.

Мулунгу, като бразилски местен вид растение, е с етнофармакологично приложение за респираторни заболявания. Етанолов екстракт от цветята на Erythrina mulungu намалява алергичното възпаление на дихателните пътища и хиперреактивността при миши модел с астма. Въпреки това, ефектите на билката върху дихателните пътища никога не са изследвани подробно. Лечението с екстракт от нея значително намалява бронхиалната хиперреактивност, значително намалява броя на левкоцитите, еозинофилите и лимфоцитите и нивата на IL-4 и IL-5, докато нивата на IL-13 и вид INF остават повишени. В допълнение, Е. mulungu значително намалява клетъчната възпалителна инфилтрация в белодробната тъкан. Еризотрин, еризотрин-N-оксид и хипофорин са основните съставки, идентифицирани в екстракта. Колективно, тези резултати потвърждават потенциала на E. mulungu за лечение на астма чрез модулиране на възпалителен отговор, подкрепяйки етнофармакологичното му приложение при респираторни заболявания.

Няколко вида еритрина се използват от местните хора в Амазонка като лекарства, инсектициди и рибни отрови. Тинктури и отвари, направени от листата и кората на Mulungu, често се използват в бразилската традиционна медицина като успокоителни, за да уравновесят свръхекспресираната нервна система, да понижат кръвното налягане и да помогнат при безсъние и депресия.

Търговските препарати от Mulungu се предлагат в бразилски дрогерии, но не са широко известни в Северна Америка и почти неизвестни в Европа, като най-често се явява като съставка само в няколко билкови формули за тревожност или депресия.

Високо ценен естествен седатив е в Бразилия. Известен е като един от най-силните естествени транквиланти. Там се използва дълго време като естествено успокоително средство. Смята се, че билката е способна да стабилизира централната нервна система. В стресови времена помага да се балансират и успокоят нервите. Билката се използва и като антиоксидант, за тонизиране, балансиране и укрепване на черния дроб.

Начин на употреба:

Около половина чаша отвара от кората (на ден) би била нормална доза за прием. Хората с ниско кръвно налягане трябва да използват билката внимателно и съответно да следят кръвното си налягане.

Можете да намерите mulungu в много магазини за натурални храни и в такива, специализирани за хранителни добавки. Също така е широко достъпен за купуване онлайн.

Влияние на мулунгу върху централната нервна система (ЦНС)

различни видове еритринаОткрити алкалоиди в еритрина мулунгу са мощни инхибитори на невронните никотинови рецептори в клетките на бозайниците. Водните алкохолни екстракти от листа и кора на мулунгу продуцират анксиолитичноподобни, антиноцицептивни и антиконвулсантни ефекти при мишки. Това повишава интереса към откриването на невроактивни съединения в растението. Три известни преди това и един нов еритринов алкалоид наскоро изолиран от цветята на Е. mulungu възпроизвежда някои от ефектите на ЦНС на полярните екстракти. По-специално, оралното приложение на (+) - еритравин и (+) - 11а-хидроксиетравин индуцира анксиолитично подобен ефект, сравним с този на диазепам при мишки, докато (+) - 11а-хидроксиеризотринът е ефективен само при някои изследвания. Тези алкалоиди са ефективни при ниски перорални дози (3-10 мг / кг перорално), които не нарушават двигателната активност или проучвателната активност на изпитваните модели.

Е. mulungu показва анксиолитичен ефект без значителни промени във физиологичните параметри. Тя може да се счита за алтернатива на контрола на безпокойството при възрастни пациенти, подложени на хирургична операция на третия молар.

Еритрина мулунгу е естествено средство, което предлага разнообразни ползи за здравето. Предлага се под формата на хранителна добавка. Тъй като се смята, че притежава седативни свойства, често се използва като лечение на тревожност.

В алтернативната медицина за билката се казва, че помага при следните състояния:

  • безпокойство;
  • високо кръвно налягане;
  • безсъние.

Предполага се, че облекчава болката и поддържа загубата на тегло. Също така се смята, че действа като антиконвулсант и от своя страна предпазва от епилептични припадъци.

Ползи от мулунгу за здравето

еритрина мулунгуКъм днешна дата проучванията относно здравните ефекти на билката са малко. Въпреки това, някои предварителни изследвания при животни показват, че мулунгу може да предложи определени ползи за здравето. Ето някои от основните констатации от наличните проучвания:

  • Тревожност

Няколко проучвания показват, че е обещаваща при лечение на тревожност. Например, изследване, публикувано в "Journal of Pharmacy & Pharmacology", установява, че екстракти от кора от еритрина са допринесли за понижаване на безпокойството при мишки чрез депресиране на централната нервна система.

Освен това, изследване от 2003 г. от Biological & Pharmaceutical Bulletin установява, че плъхове, лекувани с екстракт от билката, са получили намаление на тревожността. Като се има предвид тази констатация, авторите на изследването предполагат, че тя може да помогне за управлението на такива състояния като генерализирано тревожно разстройство и паническо разстройство. Необходими са обаче повече изследвания, преди да се препоръча mulungu за лечение на състояния, свързани с тревожност.

  • Болка

Mulungu може да помогне за намаляване на болката, според проучване отразено в Биологичен и фармацевтичен бюлетин от 2003 г. При тестове върху мишки, авторите на изследването са установили, че екстрактът от еритрина мулунгу може да действа като антиноцицептивен агент - вещество, което намалява чувствителността на тялото към болезнени стимули.

  • Епилепсия

Mulungu може да има антиконвулсивни ефекти, сочи проучване, публикувано в "Епилепсия и поведение" през 2012 г. В изследването учените установяват, че еризотрин - съединение, извлечено от цветята на растението, спомага за възпрепятстване на пристъпите и също така произвежда леки анти-тревожни ефекти.

Внимание!

Поради липсата на научни изследвания малко се знае за безопасността на дългосрочното или редовното използване на мулунгу. Въпреки това, има известна загриженост, че билката може да причини сънливост. Освен това, може да бъде вредна за хора с ниско кръвно налягане.

Не е установена и безопасността на прием на мулунгу при бременни жени, кърмачки, деца и пациенти, които приемат други медикаменти.

Поради ограничените проучвания, е твърде рано да се препоръча мулунгу като лечение за всяко състояние. Не провеждайте самолечение с билката. Всеки един нейн прием трябва да бъде консултиран с лекар или специалист, занимаващ се с билколечение.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Erythrina_mulungu
http://herbsofthegods.nl/mulungu-erythrina-mulungu/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3862643/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192578/
https://www.researchgate.net/publication/317297190_EFFECTS_OF_MULUNGU_ERYTHRINA_MULUNGU_AND_NRGR_HERBALIFE_IN_THE_BEHAVIORAL_PROFILE_AND_WEIGHT_OF_WISTAR_RATS
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874118315757
https://www.verywellhealth.com/what-you-need-to-know-about-mulungu-89483
https://www.arca.fiocruz.br/bitstream/icict/15130/2/2.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияИсторияСнимкиЛеченияБотаника