Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Pezizomycotina Клас Sordariomycetes Разред Hypocreales Сем. Clavicipitaceae Мораво рогче

Мораво рогче

Сем. Clavicipitaceae

Мораво рогче - изображение

Моравото рогче (Claviceps purpurea) представлява вид паразитна гъба, която покосява класовете основно на ръжта и някои други водове житни култури. Принадлежи към семейство Clavicipitaceae. Известно е с имената главница, намел, рогалка, главня рогче, пиявец, ръжено рогче, рогово рогче, роговица.

Носи следните имена в различни страни: Англия - ergot of rey, Русия – спорынья, Германия - mut- terkorn, Франция - ergot de seigle.

Устройство на мораво рогче

 

Kато паразитна гъба по ръжените класове, се развива под формата на твърди образувания с дължина от 1 до 3 см. Оцветени са във виолетово-черно, понякога с бял налеп по тях. Състоят се от гъбни хифи, които са гъсто преплетени.

 

Разпространение на мораво рогче

Установява се по класовете на ръжта и други житни култури. Преди посев  семена се обработват много внимателно, поради което развитието на мораво рогче по класовете се наблюдава изключително рядко в днешно време. Това налага за медицински цели да се отглежда допълнително.

Използваема част на мораво рогче

С лечебна цел се използват самите рогчета. Те се събират на ръка при узряване на класовете или чрез специални машини след жътвата на ръжта.

Химичен състав на мораво рогче

Моравото рогче съдържа:

спори на мораво рогче

 • алкалоиди - ергокорин, ергокриптин, ергозин, ергобазин, ерготамин, ергокристин, ерготоксин, ергостерин.
 • циклични протеиногенни амини - хистамин, тирамин
 • алифатни бази - ацетилхолин, холин
 • други - бетаин, органични киселини, белтъчини, тлъсти вещества, ергофлавин - жълто багрило, агматин, багрилни вещества - склероподин, склероеритрин

Швейцарски учен открива психоактивните свойства на ерготамина. Това провокира той да синтезира LCD.

Лечебни свойства и приложение на мораво рогче

Свойства на моравото рогче:

 • усилва контракциите на матката;
 • повишава кръвното налягане;
 • съдосвиващо;
 • кръвоспиращо (основно насочено към маточни кръвотечения);
 • благоприятно действа върху периферните кръвоносни съдове.

Състояния и заболоявания, при които се прилага мораво рогче:

строма и перитезия на мораво рогче

 • маточно кръвотечение - особено след раждане и по време на менопауза;
 • начални стадии на катаракта;
 • диария;
 • мигрена;
 • нарушено кръвообращение;
 • проблеми по време на климакс;
 • начална тиреотоксикоза.

В народната медицина се използва при: кръвохрачене, липса на чувствителност в дадена област от тялото, нарушено кръвообращение, парализи, диабет, атеросклероза, нервни заболявания, главоболие, невралгия, левкорея, недостатъчност нa аортните клапи, дилатация на сърцето, маточни кръвоизливи.

Начин на употреба:

 • извлек - една кафена лъжичка умерено счукано мораво рогче се залива с 300 милилитра вряла вода. Оставя се да престои 1 час. Приема се в доза по една супена лъжица на гладно, 4 пъти на ден.

Странични ефекти от приема на мораво рогче могат да бъдат: болки в стомаха и гърдите, изтръпване на ръцете и краката, чувство на мравучкане на същите места.

Внимание!

Моравото рогче трябва се използва под лекарски контрол, поради изразената му отровност.

Употребата му да не се комбинира с флуоксетин, триптани, жълт кантарион, пароксетин. Да не се приема и при прояви на свръхчувствителност към алкалоидите в него, заболявания и състояния като инфаркт на миокарда, остри кръвоизливи, ортостатизъм, брадикардия.

Интерсно за моравото рогче

Вмораво рогче миналото е била правена напитка от заразени с паразитната гъба класове. При нейното консумиране хората са изпадали в халюциногенни състояния, което се е приемало за вид посвещаване при даден ритуал. Когато са се хранели със хляб направен от брашно от същите класове, между тях са пламвали епидемии. Тези епидемии са наричани „Огън на Св. Антоний“ или „Свещен огън“, т.е. това е днешното заболяване ерготизъм.

Ерготизмът се характеризира със следните симптоми: нарушено кръвообращение и увреждания като цяло на сърдечно-съдовата система, гърчове, припадъци, виене на свят, нервно разстройство, гангрена на периферни части на тялото - уши, пръсти на ръце и крака, диария и други храносмилателни разстройства. Може да протече в две форми остро и хронично. Първа помощ при отравяне с мораво рогче включва следното: даване на активен въглен на пациента, предизвикване на повръщане, даване на очистителни средства, затопляне на тялото с топла вана например и масажи.

4.3, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛеченияБотаникаЗдравни съветиХранене при...Здравни проблемиЛюбопитноНовиниИзследванияИсторияКлинични пътекиСпортФизиологияАлт. медицинаСпециалистиСнимкиВидео