Булка гъба, Булница, Яйченик, Ченушка
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Плодното тяло е голямо и месесто, при най-младите екземпляри яйцевидно или почти сферично, обвито от бяло общо покривало (було). По-късно то се пропуква и се появява гладката оранжево червеникава повърхност на гуглата. Шапката/гуглата достига около 8-20 см в диаметър, първоначално е полусферична, по-късно широко дъговидна до почти плоска, оранжево-червена, а понякога жълтеникава. Повърхността е гола, гладка, лепкава, лъскава, често с бели остатъци (парцали) - остатък от общото покривало.
Месото е дебело, жълто до жълто-оранжево под кожицата, а в средата бледожълто.
Пластинките са свободни от пънчето, гъсти, широки, дебели, крехки, златистожълти, едноцветни с пънчето. Спорите широко елипсоидни, гладки, безцветни. Споровият прашец е бял до бледожълтеникав.
Пънчето е цилиндрично, първоначално плътно, по-късно с кухини, златистожълто, в основата задебелено и обхванато от частично було във вид на разкъсана бяла торбичка. В горната част пънчето е с ципест жълт пръстен - остатък от общото покривало. Ръбът първоначално е извит навътре и срастнал с пънчето посредством ципесто частично покривало, по-късно изправен, равен, целокраен. Има добре изразени радиални ребра.
Разпространение:
Расте върху почва в дъбови или смесени широколистни гори, храсти, горски поляни, на топли, сухи и припечни места. В периода от май до октомври (цялото лято и есен).
Вкусови качества:
Превъзходна ядлива гъба с много приятен орехов вкус. Употребява се в прясно състояние, консервирана и сушена. Тя е изключително ценена, но е сравнително рядка.
Двойници:
Може да се обърка с отровната червена мухоморка.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Amanitaceae (Мухоморки)
- Гъби портобело
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Свинско с гъби в сметана
- Мариновани гъби (без предварително варене)
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Гъби с лук в доматен сос
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Пържени гъби с лук
- Ливаден пачи крак
Коментари към Булка гъба, Булница, Яйченик, Ченушка