Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Магнолииди (Magnoliids) Разред Magnoliales Сем. Annonaceae Бириба

Бириба

Сем. Annonaceae

Бириба - изображение

Бириба (Rolinia deliciosa) е цъфтящо растение от семейство Annonaceae. Растението се нарича още ролиния. Към род Rollinia принадлежат около 25 вида, от които само няколко дават ядливи плодове и бирибата е един от тях. В Бразилия плодовете се използват за производство на вино.

Устройство на бириба

листа на бириба

 

Бирибата е бързо развиващо се тропическо дърво. Израства на височина от 4 до 15 метра. Листата му достигат дължина до 35 сантиметра. Имат изразени листни вени, гладък ръб и елипсовидна форма.

 

 

цвят на бириба

 

 

Цветовете понякога са групирани в съцветия. Те имат триъгълна форма. Венчелистчетата им са покрити от мъхче.

 

 

 

плод бириба

 

Плодовете са големи, с овална форма. Повърхността им е покрита с меки шипове, които имат шестоъгълна форма. Кората им е жълта. Вътрешността им е мека и сладка. Тя е бяла и лепкава. Семената са с елипсовидна форма и с дължина около 1 сантиметър. Размножава се чрез семена.

 

Изполваема част на бириба

Употребяемите части на бириба са:

  • плодове;
  • семена;
  • корени;
  • листа.

Разпространение на бириба

Растението е разпространено в Перу, Северна Аржентина, Паравай, Бразилия, Венецуела, Колумбия, Южна Америка. Бирибата вирее в топли райони и надморска височина от 500 до 2000 метра. Предпочита плодородни и влажни почви.

Химичен състая на бириба

Билката съдържа следните химически вещества:

бириба дърво

  • протеини;
  • липиди;
  • аминокиселини – лизин, метионин, треонин, триптофан;
  • глицериди;
  • фибри;
  • калций;
  • фосфор;
  • желязо;
  • витамин В1;
  • витамин В2;
  • ниацин;
  • витамин С;
  • енергийна стойност – 80 килокалории на 100 грама.

Лечебни свойства и приложение на бириба

Бирибата не е добре проучено растение. За употребата му за медицински цели се знае малко. Плодовете се консумират в свежо състояние, защото са богати на хранителни вещества. Те се добавят към конфитюри сладка и десерти. Дървесината на дървото е жълта, твърда и тежка. Използва се за направата дъски, които намират приложение в дърводелството.

Свойства на бириба:

плод бириба

  • охлаждащ ефект;
  • стимулира централната нервна система;
  • антипирептично – такъв ефект притежават корените на растението.

Заболявания и състояния, при които се прилага бириба:

  • ентероколит;
  • скорбут;
  • кожни язви;
  • анемия;
  • висока температура.

Внимание!

Да не се използва по време на бременност!

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.hort.purdue.edu

https://en.wikipedia.org

http://www.tradewindsfruit.com/

http://www.fruitsinfo.com/

https://www.ctahr.hawaii.edu

http://puntamona.org/

http://www.rarefruitclub.org.au/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлСнимкиХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...Алтернативна медицинаБотаникаПсихологияДиетиНовиниАнкетиЛечения