Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Акация катеху

Акация катеху

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Акация катеху - изображение

Акация катеху (Acacia catechu) представлява малко дърво, което принадлежи към семейство Бобови (Fabaceae). Във фармакологично отношение с "катеху" се означава дъбилният екстракт, който се добива от кората на акацията. В друг превод думата означава тютюнев цвят.

Устройство на акация катеху

 

 

Дървото достига на височина до 10-20 метра и диаметър на ствола около 50 см. Кората му е тъмно сива, груба, дебела около 1 см, оцветена в червено отвътре. Дървесината на акация катеху е твърда и тъмно кафява.

 

 

 

 

 

Листата са перести, сложни, разположени срещуположно на клонките, дълги до 30 см. В основата на дръжката им израства по един шип. Листните петури се състоят от множество на брой по-малки листенца, отново растящи едно срещу друго на по-малки листни дръжки, съставящи около 30-60 листни двойки.

 

 

 

Цъфти в жълти или бледо жълти цветове, събрани в цилиндрични съцветия, с дължина 5-10 см, прорастващи от листните ъгли.

 

 

 

 

 

Плодът е дълга 5-10 см, права, плоска шушулка, оцветена в тъмно кафяво. Съдържа и тъмно кафяви семена.

 

 

Разпространение на акация катеху

Расте свободно в тропическа Азия и се култивира в Индия и Пакистан.  Разпространена е още в Шри Ланка, Африка, Ямайка, Суматра и Ява.

Използваема част на акация катеху

Употребява се екстракт от дървесината на акация катеху, който се получава чрез смилането й с вода, последвано от сушене и изпаряване. На пазара се предлага под формата на парчета с различна големина и оцветяване от медно кафяво до черно. Имат леко горчив и стипчив вкус. Те се разтварят напълно във вода и етанол, а при реакция с желязоамониева стипца се получава черно-зелена утайка.

Полученият продукт от дървото трябва да се съхранява на сухо и хладно място.

Химичен състав на акация катеху

Растението е богато на танини - катехин, епикатехин и техни димери; алкалоиди. В листата и кората се съдържат DMT и други триптаминови алкалоиди. Семена на дървото са добър източник на протеини. Дървесината съдържа флавоноиди, ароматни етерични масла, гликозиди, захари, органични киселини, танини (катехин, флобатинин, кертситин, кертситрин, епикатехинови и др.) и слуз.

Лечебни свойства и приложение на акация катеху

Акация катеху има ценни лечебни свойства и се използва активно в Аюрведа.

Екстрактът от акация катеху успешно се използва като суровина за направата на препарати за лечение на възпаления на устата и гърлото, както и диария с различен произход. Като стягащо средство за уста и чревен тракт, се използва под формата на тинктура, която се приготвя като се смесят една част екстракт с пет части алкохол.

Екстрактът "катеху" е полезен освен при лечението на стоматит и периодонтит, така и при възпаление на жлези, кашлица, астма, тонзилит. Използваните продукти, произведени на негова основа, предотвратяват преждевременното стареене на организма и са превантивна мярка на тумори, тромбоза, инсулт, атеросклероза, сърдечни пристъпи. Лекарства, които включват кората на растението, подобряват апетита и утоляват жаждата.

Свойства на акация катеху:

 • антисептично;
 • стягащо;
 • противовъзпалително;
 • хемостатично;
 • антибактериално;
 • антимикробно;
 • аналгетично.

Растението има силно изявени антиканцерогенни свойства. Притежава още спазмолитично действие и се използва за лечение на диспепсия с различна етиология.

Приложение на акация катеху при различни заболявания и състояния:

 • под формата на лосиони се използва за лечение на язви, рани, порязвания;
 • използва се ефективно за лечение на кожни заболявания, включително левкодермии;
 • спира кървенето, лекува кашлица, болки в гърлото, астма;
 • помага за намаляване на теглотo;
 • включва се в лечението на диабет;
 • укрепва зъбите и венците, бори се с кариеси;
 • възстановява естественият цвят на косата.

Други състояния и заболявания, при които се използва екстракт от акация катеху:

 • гингивит;
 • пневмония;
 • външни кръвоизливи;
 • за подобрение тонуса на глас (премахва пресипналост);
 • затлъстяване (изгаря мазнините);
 • диабет (понижава нивото на кръвната захар);
 • вагинални инфекции и язви;
 • колит;
 • диария;
 • дизентерия.

В народната медицина се включва в лечението на стоматити и запек, заболявания на хранопровода и храносмилателния тракт.

Полученият разтвор от твърдия екстракт от акация катеху се използва като стягащо средство за вътрешно приложение, както и за изплакване при кървящи и разранени венци. В традиционната медицина се прилага при възпалено гърло. Притежава горчив вкус.

Танините на растението са способни да взаимодействат с протеините на кожата и лигавиците, като насърчават утаяването им и образуването на гъсти албуминати, които ги защитават от външните влияния и значително облекчават състояния на тяхна болезненост. Приложени на определени места по тялото те допринасят за нормализиране състоянието на клетъчните мембрани, което определя антимикробното им и противовъзпалителното им действие. Предвид гореизложеното, може да се отбележи, че използването на лекарствени препарати на базата на екстракт от акация катеху намаляват възпалението на мукозните повърхности и насърчават лечението на различни ерозии.

Веществата катехини, намиращи се в големи количества в младите филизи на растението, имат редица свойства, някои от които са:

 • унищожаване на свободните радикали, което предотвратява стареенето на организма и спомагат за предпазване от развитието на тумори
 • усвояване на холестерола, като по този начин намалява риска от тромбоза, атеросклероза, инсулти и инфаркти;
 • допринасят за предотвратяване развитието на диабет, участвайки в регулиране нивото на кръвната захар в организма
 • повлияват пропускливостта на капилярите и увеличават еластичността на стените им, поради висока биологична активност
 • насърчават по-ефективно използване от организма на витамин С
 • премахват бактерии в устната кухина и намаляват риска от пародонтални заболявания
 • действат детоксикиращо на организма относно олово, калай, кадмий и хром.

Гума арабика:

Акация катеху е известна и с това, че се използва за получаване на гума арабика или смола - бистра течност с вискозна консистенция, която се отделя по кората на стъблото при образуването на пукнатини в нея.  Най-качествената гума арабика се получава от дървета на възраст 6 години. Парчета гума арабика се сортират в зависимост от цвета. Най-добрите от тях се считат за най-големите, с жълтеникав цвят и сферична форма, а най-лошите - с по-тъмен цвят. Гума арабика с високо качество, е онази, която е напълно разтворима в студена вода, последвано от получаването на гъста и лепкава жълтеникава течност.

Акация катеху е дърво, широко използвано за изработката на мебели и инструменти. Той е отличен източник на гориво, защото в продължение на дълго време тлее при запалване и запазва топлината, а и произвежда малко дим. Клоните и шушулките са добра храна за животните, поради съдържащите се в тях много протеини. Дървесината на акация катеху се използва и за получаване на черна водка.

Екстрактът е широко използван в производството на бои за коса като естествен оцветител, както и като тениращои дъбилно вещество. Компонент е на маски, кремове, средства за грижа за устната кухина поради споменатите вече негови антисептични, заздравяващи рани и противовъзпалителни свойства. Населението на Малайзия използва екстракта за дъвчене.

Внимание!

Поради факта, че акация катеху съдържа алкалоиди, приемът на лекарства на нейна основа трябва да се извършва много внимателно, спазвайки всички препоръки и дозировка, определени в инструкциите към тях.

При появата на диария или повръщане, приемът на акация катеху трябва да се спре незабавно.

Противопоказана е за употреба при деца и пациенти страдащи от запек.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаСпециалистиЕ-тата в хранитеИсторияЛеченияХранене при...СимптомиСнимкиЗаболявания (МКБ)ИзследванияКлинични пътекиЗдравни проблемиНовиниПатологияЛайфстайлАнкетиФизиологияНормативни актовеРецептиСпортПрезентацииДиетиЗаведения