Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Хистология Специална хистология Устройство на дихателната система Хистологично устройство на носната кухина

Хистологично устройство на носната кухина

Хистологично устройство на носната кухина - изображение
   Носната кухина има обонятелна и въздухопроводна функция. При преминаването си през тази част на дихателната система, въздухът се пречиства, затопля, овлажнява.

 

   Носната кухина се разделя на три области:
 
   - предверие - началната част на носната кухина, която е покрита с кутанна лигавица. Епителът на тази част е многослоен, плосък, невроговен. Проприята е изградена от хлабава съединителна тъкан. В нея са разположени косми, мастни и потни жлези, много кръвоносни съдове.

 

   - дихателна област - епителът й е еднослоен, многореден, призматичен, ресничест. Лигавичната повърхност е покрита със слузест слой. Повърхностно в проприята са разположени ретикуларни, а по-дълбоко и еластични влакна. Срещат се и жлези.

   - обонятелна област - епителът на лигавицата е еднослоен, многореден, призматичен и е съставен от три вида клетки:

 

   а) ниски основни клетки - разположени до базалната мембрана. Тези клетки са зародишев резерв за останалите видове.
 
  б) високи опорни клетки - това са най-многобройните клетки. Образуват повърхностните части на лигавицата.
 
   в) обонятелни клетки - разполагат се между опорните и са по-високи от тях. На горният си край образуват обонятелни бухалчици. По повърхността на всяка бухалчица са разположени 6 до 12 обонятелни космици. В цитоплазмата на тези клетки има добре развити митохондрии, ендоплазмен ретикулум и апарат на Голджи. В проприята на обонятелния орган се разполагат тубуло-алвеоларни жлези, означавани като Бауманови.

 

3.2, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология