Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Традиционна китайска медицина Метод за гадаене И Дзин

Метод за гадаене И Дзин

Метод за гадаене И Дзин - изображение

И Дзин или "Книгата на промените" представлява древен китайски метод за гадаене, основаващ се на 64 хексаграми. Първоначално за предсказване на бъдещето са използвани пукнатините, получени от нагряване на черупка от костенурка. По-късно, възможните варианти от пукнатини са анализирани и обобщени до 64 хексаграми на И Дзин.

По същество, И Дзин (I Ching) представлява древен китайски текст датиращ от повече от две и половина хилядолетия. Той е влиятелен текст, четен навсякъде по света, вдъхновяващ света на религията, психоанализата, бизнеса, литературата и изкуството. Първоначално разглеждан като ръководство за гадания в периода на Западен Джоу (1000-750 г. пр. Хр.), през Периода на воюващите държави и Ранния императорски период (500-200 г. пр.н.е.) е преобразуван в космологичен текст с поредица от философски коментари, известни като "Десет крила".

В основата на И Дзин е текст от Западен Джоу, наречен Zhou yi. Различни съвременни учени предлагат за събиране на текста периоди, вариращи между 10 и 4 век пр.н.е. Основното звено на Zhou yi е хексаграма - фигура, съставена от шест подредени хоризонтални линии. Всяка линия е прекъсната или непрекъсната, като прекъснатата съответства на Ин (женското начало), а непрекъснатата на Ян (мъжкото начало). Текстът Zhou yi съдържа всичките 64 възможни хексаграми, заедно с името на хексаграма, кратко изречение и шест реда твърдение. Твърденията са използвани за определяне на резултатите от гадаене. Смята се, че в тези 64 комбинации се съдържа тайната на вселената и многообразието от житейски ситуации и тяхното развитие.

Техниката на гадене се състои в задаване на питане, чийто отговор се формира в резултат от случайното разделяне на снопче от 50 стъбла бял равнец и хвърлянето на 3 монети, а понякога и произволно отваряне на книгата.

Тълкуването на текстовете, намерени в И Дзин е въпрос на разискване от векове и много коментатори са използвали книгата за насоки за вземане на морални решения, информирани от даоизма и конфуцианството. Самите хексаграми са придобили космологично значение и са паралели с много други традиционни имена за процесите на промяна като Ин и Ян и Wu Xing (Петте елемента).

Привържениците на Източната медицина и днес използват И Дзин за разгадаване на сложни и неясни диагнози. Според тях, Западната медицина следва "дирите на болестта", лекувайки само диагнозата. За разлика от нея, източната търси първопричината за това състояние или защо всъщност човекът боледува.

Още по темата:

4.1, 11 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Стандарт Нюз - информационна агенция
https://en.wikipedia.org/wiki/I_Ching
iztoknazapad.com/?page_id=441

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСнимкиИсторияЗдравни съветиЛюбопитноОрганизацииАлт. медицинаВидеоРецептиЛеченияСпортГеографияНаправления в медицината