Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативни средства от полза в терапията на склеродермия

Алтернативни средства от полза в терапията на склеродермия

Алтернативни средства от полза в терапията на склеродермия - изображение

Склеродермията представлява автоимунно заболяване на съединителната тъкан. Включва фиброза и уплътняване на кожата и някои вътрешни органи. Може да се срещне още с наименованието системна склероза. Развитието на заболяването варира от бавно до много бързо. Известни са два подтипа склеродермия – дифузна и ограничена.

Дифузна кожна склеродермия (прогресираща системна склероза) засяга кожата и множество органи, включително белите дробове, бъбреците, сърцето и храносмилателния тракт. Обикновено кожните промени се наблюдават в двете страни на тялото. Има бърз темп на развитие и прогресиране.

Локализирана склеродермия прогресира с по-бавен темп и засяга основно ръцете и лицето. Локализираната форма може да се ограничи само до засягане на кожата, при което се означава като морфеа или линейна склеродермия. При морфеа се наблюдават овални участъци със задебеляване на кожата, бели в средата и лилави около ръбовете. Обикновено се проявяват по кожата на гърдите, гърба и корема, но може да се установят и по крайниците. При линеарната склеродермия характерни са ивици от втвърдена кожа по краката, ръцете или челото.

Като форма на склеродермия се приема и характерен комплекс от нарушения, известни като КРЕСТ синдром (CREST syndrome): калциноза, феномен на Рейно(Raynaud phenomen), дисфункция на езофагуса (хранопровода), склеродактилия и телеангиектазии по кожата на пръстите, лицето и устната кухина.

В основата на заболяването е свръхпроизводството на колаген, който е вид съединителна тъкан в тялото. Смята се, че имунната система не успява да разпознае собствените си клетки и ги атакува като „чужди”. Това се осъществява чрез увеличаване на производството на бели кръвни клетки и деактивиране на механизми, водещи до възпалителен отговор и повишена продукция на колаген. Каква точно е причината за настъпване на това състояние не е изяснено, но се предполага ролята на генетични фактори и фактори на околната среда. Известна връзка се установява между заболяването и експозиция на редица химикали, като силициев прах, някои пластмасови материали (епоксидни смоли и винил хлорид), ароматни въглеводороди и други. Като рискови фактори се смятат: женски пол (жените са с 3 пъти по-висок риск), възраст между 20 и 50 години, експозиция на химикали и тежки метали, хранителни алергии и непоносимост.

Сред по-често срещаните симптоми на склеродермия са:

 • синдром на Рейно (Raunaud's phenomen);
 • синдром на карпалния тунел;
 • подуване на пръстите, ръцете до лактите, стъпалата, подбедриците и лицето;
 • сгъстяване, втвърдяване и промени в цвета на кожата;
 • язви по пръстите, лицето, езика и вътрешните страни на бузите;
 • болка, скованост и подуване в ставите;
 • задух, кашлица, сухота в очите;
 • сексуална дисфункция, импотентност
 • подуване и болка в корема, затруднено преглъщане и други.

Възможни вторични усложнения на склеродермия може да са увреждане на ставите, нарушение на гладката мускулатура в храносмилателния тракт, недохранване, хранителен дефицит, нарушение в щитовидната жлеза и други.

Сред използваните в терапията лекарства са пенициламин, глюкокортикоиди, но засега не е установена висока степен на ефикасност. Сред разглежданите природни средства за подпомагане на лечението, обещаващи резултат има за екстракт от авокадо/соя, бромелаин, масло от вечерна иглика, пара-аминобенозена киселина, N-ацетилцистеин и други. Някои промени в начина на живот и хранене може да облекчат симптомите:

Хранене и хранителни добавки при склеродермия

 • Хранете се на малки порции по-често през деня, за да намалите киселините и газовете;
 • Правете упражнения, за да поддържате ставите в добро здраве;
 • Не пушете, тъй като никотинът влошава склеродермията;
 • Избягвайте излагането на студ и стрес, които могат да повлияят кръвообращението.

Хората със склеродермия може да не получават достатъчно витамини и минерали с храната си, особено, ако имат увреждане на храносмилателната система. Някои общи съвети, относно храненето при склеродермия включват:

Консумирайте храни, богати на антиоксиданти, включително плодове (като боровинки, череши и домати) и зеленчуци (като тикви и чушки);

Избягвайте храни като бял хляб, макаронени изделия и особено бяла захар;

Яжте по-малко червено месо и повече бяло месо, студеноводни риби, тофу (само, ако нямате установена алергия или непоносимост към соя) и боб;

Използвайте здравословни източници на мазнини като зехтин или други растителни мазнини;

Намалете или премахнете източници на транс-мазнини, които се съдържат в големи количества в храни като бисквити, пържени картофи, вафли, понички и преработени храни;

Избягвайте кофеин, алкохол и тютюн;

Пийте 6-8 чаши чиста вода всеки ден;

Правете физически упражнения поне 30 минути на ден, 5 дни в седмицата;

Приемайте ежедневно витамини и минерали, особено витамин С, витамин Е, витамин А, витамини В-компклекс, калций, цинк и селен.

Омега-3 мастни киселини

омега-3 мастни киселиниОмега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибеното масло, помагат за подобряване на притока на кръв, а според някои проучвания може да намалят симптомите на синдром на Рейно и помагат на хората да понасят по-добре ниските температури. Подходящи източници са сьомга, риба тон, херинга, скумрия, масло от черен дроб на треска, масло от Крил и други.

Нужно е да знаете, че омега-3 мастните киселини могат да повишат риска от кървене. Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, като варфарин, клопидогрел или аспирин, посъветвайте се с Вашия лекар, преди да приемат добавки на омега-3 мастни киселини!

Бромелаин

Въпреки че, не е признат като специфично лечение за склеродермия, бромелаинът помага за намаляване на болката и възпалението. Особено благоприятно е комбинирането му с куркума.

Бромеилаинът повишава риска от кървене, поради което не бива да се комбинира с лекарства, повлияващи кръвосъсирването като аспирин, варфарин, клопидогрел и други!

Пробиотици

пробиотициПробиотични добавки, съдържащи Lactobacillus acidopfilus и Bifidobacterium помагат за поддържане на стомашно-чревното здраве. Според проучване, пробиотиците спомагат за намаляване на подуването на корема при хора със склеродермия, засягаща храносмилателната дейност. Не пропускайте да се консултирате с лекуващия Ви лекар, ако решите да приемате пробиотици, тъй като някои изследователи смятат, че пробиотиците може да имат и негативен ефект върху автоимунни заболявания!

Билки

Куркума

Лабораторни изследвания показват, че куркумата намалява възпалението. Може да помогне за облекчаване на болката. Често се комбинира с бромелаин.

Азиатска центела

Азиатска центелаПречистен екстракт от тази билка може да намали симптомите на склеродермия. Необходими са, обаче още изследвания, за да се потвърди този ефект. Азиатската центела може да взаимодейства със седативни лекарства и може да повлия черния дроб. Посъветвайте се с Вашия лекар, преди да добавите тази билка към терапията си!

 

Рецепта от Китайската традиционна медицина

Включва:

 • Астрагал корен
 • Червен божур корен
 • Червена салвия корен
 • Ремания корен - изсушен
 • Китайска ангелика корен
 • Орлови нокти цвят
 • Праскова-ядка
 • Женско биле корен
 • Див шафран
 • Китайски лигустикум (Rhizoma Chuanxiong)
 • Spatholobus stem
 • дъждовен червей
 • Изсушено тяло на бръмбар бегач


От тези билки се приготвя отвара, която се приема през устата.

 Акупунктура

Няколко проучвания показват, че акупунктурата може да подобри притока на кръв към ръцете и пръстите, което да подобри лечението на язви и лезии по ръцете, а може би и да намали образуването на фиброзна тъкан. Също така, може да облекчи болката.

Масаж и физикална терапия

Масаж и физикална терапия

Изследвания показват, че масажът може да помогне за подобряване на кръвообращението. Необходими са още изследвания, за да се потвърди ефективността на масажа като средство срещу симптоми на склеродермия.

Редовните упражнения подобряват кръвния поток и по този начин, помагат за запазване на гъвкавостта на ставите и здравината на кожата. Подходящи са плуване, каране на велосипед или разходки. Специализиран терапевт може да Ви препоръча конкретни упражнения. Примери за такива са:

Разтягане на пръстите върху плоска маса или плот – подходящи са при случаи на скованост на пръстите;

Бавно, широко отваряне на устата е подходящо упражнение за запазване еластичността на тъканите в областта на лицето.

Биофийдбек

Биофийдбек

Биофийдбек е нефармакологичен подход в терапията на стрес, безпокойство, управление на болката и други. Помага за насърчаване на релаксацията и баланса на всички нива - умствени, емоционални и физически. В основата на терапията са инструменти и апаратура, които безболезнено измерват и регистрират източниците на напрежение в организма.

Биофийдбек може да помогне на хора със склеродермия да контролират температурата в крайниците си, но проучванията показват смесени резултати. Информацията се предава на пациента посредством звукови или визуални сигнали. Така, пациентите са научават как да контролират напрежението и да запазят баланса в организма си. Деца и възрастни, може да използват биофийдбек, за да намалят нивата си на стрес, да се научат да реагират адекватно на стресови ситуации или страхове, да намалят болката, да повишат температурата в ръцете си, да регулират дишането си и други.

Тази техника е неинвазивна и не включва приложение на лекарства. Провежда се в специално пригодена за целта стая, оборудвана с нужната техника. Дишането, пулса, кръвното налягане, както и други показатели на пациента се следят постоянно и се предават на пациента на специални монитори.

Грижи за кожата

За да се поддържа притока на кръв към кожата и да се предпази тя от увреждане, е необходимо да се полагат някои допълнителни грижи за нея:

 • Като за начало, през хладните месеци от годината, е добре да се обличате една идея по-топло, тъй като това спомага за поддържане на по-добро кръвоснабдяване на ръцете и краката;
 • Носете ръкавици, особено при случаите съпроводени със синдром на Рейно;
 • Винаги носете шапка в студено време, тъй като голяма част от топлината на тялото се губи от главата.
 • В студено време, покривайте лицето и ушите си с шал;
 • При хладно време, носете няколко тънки памучни дрехи една върху друга, вместо една по-дебела;
 • Не носете твърде стегнати дрехи и обувки – могат да нарушат притока на кръв към дланите и ходилата;
 • Използвайте овлажнител за въздух в стаята си, за да поддържате влагата на кожата добре овлажнена;
 • Избягвайте употребата на силни препарати или други вещества, които дразнят кожата;
 • Използвайте крем-сапуни и масла за баня, които са предназначени за предотвратяване на прекомерното и изсъхване на кожата;
 • Предпазвайте ставите от напрежение и излишно натоварване, които могат да увеличат болката;

Избягвайте стреса

Емоционалният стрес повлиява негативно заболяването и може да ускори развитието му:

Спете достатъчно, дори, ако е необходимо да взимате няколко кратки дрямки през деня;

Избягвайте и се дистанцирайте от събития и ситуации, които Ви карат да се чувстване под напрежение или тревога;

Изразявайте гласно Вашите страхове, проблеми или гняв пред членовете на семейството или приятели, които ще Ви разберат и подкрепят.

Източници:

http://www.anaturalhealingcenter.com
http://www.yourhealth.com.au
http://umm.edu
http://www.orthop.washington.edu

5.0, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ИзследванияНовини