Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Zingiberales Сем. Zingiberaceae (Джинджифилови) Сиамски джинджифил

Сиамски джинджифил

Сем. Zingiberaceae (Джинджифилови)

Сиамски джинджифил - изображение

Сиамски джинджифил (Alpinia galanga) представлява тревисто растение, което се класифицира към семейство Джинджифилови (Zingiberaceae). Билката е известна и с името Galangal и е един от четирите вида растения джинждифили, които носят това име. Използва се много в кулинарията, особено в индонезийската и тайландската кухня. Известни имена на растението на латиница са: Galanga Root, Siamese Ginger, Greater Galanga, Siamese Galanga,El Galangal,  Java Galangal, El Adkham, Galgant, Lenkuas, Naukyo, Grosser Galgant, Galanga Maior, Da Liang Jiang.

Устройство на сиамски джинджифил

 

Множество стъбла прорастват направо от корена на сиамския джинджифил. Впослесдствие те се вдървесяват. Достигат до 2 метра височина.

 

 

 

 

 

Разклонените от коренището корени са с дължина до 3 см и дебелина не повече от 2 см. Имат цилиндрична форма с установени по тях стеснения, приличащи на пръстени. Повърхността им е оцветена в тъмно червеникавокафяво. При разрез се установява светло оцветяване на корена. Имат изявен аромат и остър, пикантен вкус.

 

 

Стъблата са снабдени с изобилие от листа. Листната маса е дълга, по-тясна и заострена на върха. Цветовете са събрани в терминални съцветия. Оцветени са в бяло, като по венчелистчетата се установяват тъмно-червени жилки. Плодовете са малки, оцветени в червено.

 

 

Разпространение на сиамски джинджифил

Билката е родена в Южна Азия и Индонезия. Тя се отглежда в Малайзия, Лаос и Тайланд.

Използваема част на сиамски джинджифил

Употребяват се корените и коренището на растението. Червените плодчета се използва в традиционната китайска медицина и има аромат, подобен на кардамон.

Химичен състав на сиамски джинджифил

В коренището на билката е установено съдържанието на флавонола галангин, етерично масло, танини, фенол, монотерпени, въглехидрати, смола, галангол, кемпферид, алпини, нишесте, галова киселина, галангоизофлавоноид, бета-ситостерол, зерумбон.

Приложение на сиамски джинджифил

Резултатите от проведени изследвания показват, че екстракт от Alpinia galanga може да бъде полезен в забавяне началото и развитието на невродегенеративни заболявания. Вещества в коренището на растението показват инхибиращ ефект върху производството на азотен оксид и гастрозащитни ефекти. В животински модели е доказано, че коренът на растението притежава слаба антималарийна активност.

Свойства на сиамски джинджифил:

  • противоалергични
  • антибактериални
  • антипиретични
  • противовъзпалителни
  • свойства на противоотрова
  • хипогликемично
  • имуностимулиращо
  • противогъбично
  • газогонно
  • стимулиращо менструалния поток
  • свойства на афродизиак
  • стимулант

Антиоксидантните свойства на билката се дължат на шест диарилхептаноиди, които са изолирани от коренището й. Този вид джинджифил съдържа също флавоноиди, които имат липидопонижаващ ефект. В някои изследвания са установени противогъбични, хипотензивни свойства на билката, както и способността й да подобрява подвижността и да увеличава броя на сперматозоидите. Атитуморните и ефектите й на противодействие на развитието на деменция, са наблюдавани при гризачи. Alpinia galanga успешно сe използва за подпомагане процесите на храносмилане, предотвратяване на ферментацията и премахване на газовете.

В миналото, сиамският джинджифил се е използвал в много билкови лекарства, но сега употребата му е ограничена. В такава лекарствена форма се прилага най-вече в Русия и Индия.

Ето някои състояния и заболявания, при които се използва сиамски джинджифил:

  • болки в стави и мускули
  • гадене
  • метеоризъм
  • диспепсия
  • заболявания на стомаха
  • с цел подобряване на храносмилателните процеси
  • бронхит
  • сърдечни заболявания
  • хроничен ентерит
  • диабет
  • ревматизъм
  • бъбречни заболявания
  • морска болест
  • треска
  • хрема (за смъркане под формата на прах)
  • лош дъх
  • фарингит и ларингит
  • магарешка кашлица
  • простуда и грип

Сиамският джинджифил в кулинарията

Коренището има остър, сладък вкус и мирише на смес от черен пипер и борови иглички. То е обичайна съставка на тайландско къри и супи. Използва се прясно нарязано на парченца или тънки филийки и пюрирано, впоследствие добавено към къри пастата.

В Русия се използва за ароматизиране на ликьорът "nastoika" и оцет. Ликьорът е любима подправка в Литва и Естония. Татарите влагат сиамският джинджифил като съставна единица на вид чай. Ароматизираща съставка е и на много подправки. В Индия използват добитото от него масло в парфюмерията. Цялата билка влиза в състава на парфюми, които се произвеждат в Близкия Изток и почти цяла Азия. Арабите го изплолзват като стимулант при конете.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноСпортНовиниРецептиИсторияЛайфстайлКлинични пътекиХранене при...СнимкиДиетиАлтернативна медицинаСпециалисти